Universiteit van Tilburg

3 oktober 2007

De Marind Anim van Nieuw-Guinea door de ogen van Tilburgse missionarissen

Boekpresentatie, symposium en tentoonstelling aan Universiteit van Tilburg

Tilburgse Missionarissen van het Heilig Hart waren tussen 1905 en 1925 getuige van de dramatische teloorgang van de oude cultuur van de Marind Anim in Nieuw-Guinea. De filosoof/antropoloog prof. dr. Raymond Corbey van de Universiteit van Tilburg kreeg toestemming om bijzondere foto's van de congregatie te publiceren in een boek, dat op zaterdag 13 oktober wordt aangeboden aan Mgr. J. Duivenvoorde MSC, aartsbisschop emeritus van Merauke (Nieuw-Guinea).

De Tilburgse Missionarissen van het Heilig Hart stichtten in 1905 hun eerste missiepost bij de Marind Anim aan de zuidwestkust van Nieuw-Guinea. Ze werden getuige van de snelle, dramatische teloorgang van hun cultuur. De diepzinnige kosmologie, complexe initiatieceremonies, spectaculaire kunst en intensieve koppensnellerij van deze bevolkingsgroep legden ze gedetailleerd vast.

Voor het boek Snellen om namen. De Marind Anim van Nieuw-Guinea door de ogen van de Missionarissen van het Heilig Hart, 1905-1925 heeft professor Corbey een selectie mogen maken van de foto's van de missionarissen. Naast een introductie van 25 pagina's bevat het boek 70 unieke foto's met toelichting.

Het boek wordt op 13 oktober om vier uur aangeboden aan aartsbisschop emeritus Mgr. J. Duivenvoorde MSC, die vervolgens, rond vijf uur, een kleine bijbehorende fototentoonstelling zal openen. Bij deze gelegenheid spreken ook de Tilburgse hoogleraar Antropologie van de religie Wouter van Beek en professor Raymond Corbey over de interactie tussen Tilburgse Missionarissen van het Heilig Hart en de Marind Anim. Dit minisymposium wordt georganiseerd door de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg en KITLV Uitgeverij van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde. Boekpresentatie, symposium en fototentoonstelling maken deel uit van het Open Huis van het Departement Religiewetenschappen en Theologie.

Bestellen:

Snellen om namen
Snellen om namen
R. Corbey