Gemeente Rotterdam

Archievendag uitgebreid gevierd vanwege 150-jarig jubileum

De depots van het gemeentearchief gaan bij wijze van uitzondering op zaterdag 13 oktober van 10.00 tot 16.00 uur open voor bezoekers. Het is dan Landelijke Archievendag, een gelegenheid die het archief dit jaar extra viert vanwege zijn 150-jarige bestaan. Verschillende activiteiten in het gebouw aan de Hofdijk 651 haken in op het thema van de Week van de Geschiedenis: Wonen in Nederland. Deelname is gratis.

Het in omvang tweede gemeentearchief van Nederland beheert 17 strekkende kilometer aan archieven en honderdduizenden prenten, fotos en geluidsopnames. Op 13 oktober kunnen bezoekers stukken uit de collectie bekijken, het restauratieatelier en de depots. In een fraai ingerichte thuisbioscoop zijn de hele dag films over de stad te zien, afkomstig uit de collectie. Bij hun vertrek krijgen bezoekers een dvd cadeau met drie filmpjes. Een daarvan is een bekende promotie voor Rotterdam uit 1955 met Kees Brusse en Mies Bouwman.

Rijk en arm wonen
Bij het thema Wonen zijn er s ochtends onder meer lezingen. Gravin Machteld van Limburg Stirum vertelt over de chique buitenverblijven aan de Muizenpolder. Later belicht historicus Sjaak van der Velde de arme wooninterieurs aan de Zandstraat, de vroegere achterbuurt van Rotterdam. Ook kunnen bezoekers zichzelf laten portretteren tegen de achtergrond van een historische interieurfoto.

Iets of niets
Bezoekers kunnen foto's, affiches of andere afbeeldingen op papier aan deskundigen laten zien. Specialisten van de foto- en prentencollectie vertellen of zon afbeelding historische waarde heeft.

Wandelen met Engelfriet
Aad Engelfriet, eigenaar van een populaire website vol Rotterdam-verhalen, houdt om 14.00 uur een stadswandeling. Hij begint bij het archief aan de Hofdijk en eindigt om 16.00 uur bij Galerie Coolsingel 91. Opgeven kan via aanmelden@gar.rotterdam.nl onder vermelding van stadswandeling 13 oktober.

Galerie
Galerie Coolsingel 91 is op 13 oktober geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Van 5 oktober tot 16 december is daar de expositie De Rotterdamste! te zien.

Meer over het programma vindt op www.gemeentearchief.rotterdam.nl.

Bron: Gemeentearchief Rotterdam, 04-10-2007