Politie Limburg-Noord

Landelijke Politiedag in Arcen op 13 oktober


Datum: 10-10-2007
Tijd bericht: 13:30
Plaats: Arcen

De politie Limburg-Noord organiseert de Landelijke Politiedag dit jaar op zaterdag 13 oktober in de Kasteeltuinen in Arcen. Het is een mix van spektakel en informatie. Er zijn voortdurend indrukwekkende demonstraties te zien en allerlei informatiestands ingericht. In totaal verzorgen de politie en haar diverse veiligheidspartners met ongeveer 200 medewerkers meer dan 40 activiteiten. De open dag - die duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur - is een uitje voor het hele gezin en een absolute aanrader! En de toegang en het parkeren is gratis.

De politiedag heeft als motto: 'Een veilige woon- en leefomgeving: Dat doen we samen!' Daarmee benadrukken we de samenwerking met andere instanties én burgers. Het toernooiveld en de directe omgeving van het park is speciaal thematisch ingericht voor de politiedag. Het motto is uitgewerkt in pakkende titels zoals: RIJD niet te snel, GEEF jeugd de ruimte, STOP huiselijk geweld, DENK aan ons milieu, BEVEILIG je kinderen, PAS op je spullen, DOE niets doms en HELP de politie. Deze onderwerpen die met veiligheid te maken hebben worden op een speelse en leerzame manier uitgebeeld. Het is een unieke mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken van de politie en er bovendien ook nog wat van op te steken. Want het leefbaar houden van de woonomgeving doen we met elkaar!

HELP de politie: discussie met korpschef Bryan Rookhuijzen Korpschef Bryan Rookhuijzen gaat in debat met aanwezige bezoekers over burgerparticipatie. Journaliste Bets van der Heijden helpt aan de hand van stellingen het debat op gang. Ook roept de korpschef burgers op om de politie te helpen bij het opsporen van daders en onveilige situaties te melden. Het debat vindt twee keer plaats in het amfitheater om 11.00 uur en om 14.45 uur.

Opsporingsprogramma 'Plaats delict'
Presentatrice Patty van de Weerdt en politieproducer Judy Nijskens zijn aanwezig om de bezoekers te vertellen hoe het opsporingsprogramma 'Plaats delict' van L1 TV wordt gemaakt. Ook herhalen zij een aantal uitzendingen. Daarnaast laten zij een nep-reconstructie van een diefstal in een speelgoedwinkel zien. Kinderen krijgen tijdens de politiedag de opdracht om de boef te zoeken. Als ze hem gevonden hebben, krijgen zij een oorkonde.

GEEF jeugd de ruimte
De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld, het Jongeren Informatie Punt Boy 4-ever uit Blerick en het CAD (Centrum voor Alcohol en Drugs) hebben gezamenlijk een stand. Het JIP Boy 4-ever geeft informatie aan jongeren en ouders over alcohol- en drugsgebruik, gezondheid, school, werk en doorverwijzing. Zij gaan op een leuke en enthousiaste wijze in gesprek met bezoekers over tal van onderwerpen die een rol spelen in het opgroeien van kinderen en jongeren. De gemeente Venlo presenteert daarnaast het project Kloeken en Blowen. En in een echte 'kiët' zal het project 'Pimp my kiët' worden toegelicht.

STOP huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geen privé probleem maar vormt een ernstig maatschappelijk probleem. Bij de politie worden jaarlijks landelijk meer dan 50.000 incidenten gemeld. Maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger. Aan de hand van een toneelact krijgen bezoekers een beeld van de ernst van de situatie en gaan het belang inzien van het doorbreken van de geweldsspiraal. Tijdens de Politiedag voeren acteurs vijf keer de act op om daarmee het publiek te prikkelen.

RIJD niet te snel
Het Verkeershandhavingsteam laat samen met haar Duitse collega's uit Mönchen Gladbach zien wat de gevolgen kunnen zijn van te hard rijden. Ook geven zij uitleg over hun werkwijze.

PAS op je spullen
Zowel op het gebied van woninginbraken als fietsdiefstallen kan de burger zelf veel ellende voorkomen. Drie demonstraties laten zien hoe gemakkelijk het is om een fiets te stelen. De bezoekers krijgen na afloop tips hoe zij diefstal of inbraak in de woning kunnen voorkomen.

DOE niets doms
Op de politiedag is een echte hennepkwekerij te zien ... en te ruiken. De brandweer legt uit welke risico's het oplevert als je zonder kennis van zaken met stroom gaat knoeien. Hennepteelt lijkt een manier om snel geld te verdienen. Maar niets is minder waar als de eigenaar naast het proces verbaal van de politie de rekening krijgt gepresenteerd van de stroomleverancier. En bij schade aan de woning ook nog de rekening van de woningbouwvereniging krijgt. Of, in het ergste geval, zelfs uit de woning wordt gezet.

Stichting Meld Misdaad Anoniem
Criminaliteit door jongeren, brandstichtingen, vernielingen, graffiti, uitgaansgeweld, inbraken, wapenbezit op scholen, drugshandel... Vaak hebben buurtbewoners wel de juiste informatie maar durven deze niet prijs te geven. De politie kan de anonimiteit niet waarborgen. Stichting M. wel. Bij de informatiestand geeft de Stichting M. uitleg over de werkwijze achter het telefoonnummer 0800-7000.

Gezamenlijke demonstraties van Duitse en Nederlandse Mobiele Eenheid De Mobiele Eenheid (ME) gaat samen met haar Duitse collega's demonstraties geven van onder meer het aanhouden van verdachten. Ook gaan zij abseilen vanaf een hoogwerker en laten zien hoe een bomverkenner te werk gaat. Ook de politiehonden geven samen met hun begeleiders drie spetterende shows.

Aandacht voor de kleintjes
Ook de kinderen zullen zich op de politiedag amuseren. Zij kunnen op de foto op een échte politiemotor. Verder kunnen zij zich laten schmincken en staat er een groot springkussen.

Tip
Neem een fototoestel mee, want het programma staat bol van de spectaculaire demonstraties die beslist een foto waard zijn!

Parkeren
Parkeergelegenheid is er voldoende. De N271 is tijdens de openingstijden van de politiedag gedeeltelijk afgesloten tussen de Schans en de verkeerslichten bij de Kasteeltuinen. De rijbaan in de richting Nijmegen is afgesloten en zal als parkeerplaats dienen. De andere rijbaan is dan tijdelijk voor tweerichtingsverkeer in gebruik. Let op: de rijrichting op de Kasteellaan is tijdelijk aangepast.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie, zoals het programma en een plattegrond, op www.politielimburgnoord.nl