Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

12 oktober 2007

Kranslegging monument George Maduro door het Internationaal Dachau Comité

Op zaterdag 13 oktober aanstaande om 10.30 uur legt het Internationaal Dachau Comité een krans bij de plaquette van George Maduro in Madurodam. Dit gebeurt in aanwezigheid van mevrouw J. Bussemaker, staatssecretaris van VWS; de heer H.P.M. Kool, loco-burgemeester van Den Haag; de heer P. Comenencia, Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen en Alexandra Tan, de 17-jarige burgemeester van Madurodam. De naamgever van Madurodam overleed in Dachau op 9 februari 1945 aan vlektyfus.

George Maduro
George Maduro, afkomstig van Curaçao, was voor de oorlog rechtenstudent in Leiden. Tijdens de eerste oorlogsdagen vocht hij in het Nederlandse leger waarvoor hij postuum de Militaire Willemsorde heeft gekregen. Na onder andere een periode in de Scheveningse gevangenis is Maduro in België opgepakt waar hij hielp bij het in veiligheid brengen van neergeschoten geallieerde soldaten. Via concentratiekamp Saarbrücken kwam George Maduro in Dachau terecht waar hij overleed. De ouders van Maduro hebben het startkapitaal voor Madurodam ingelegd als herdenkingsmonument voor hun enige zoon.

Internationaal Dachau Comité
Het concentratiekamp Dachau werd op 21 maart 1933 als eerste concentratiekamp in Duitsland geopend en stond model voor de vele concentratiekampen die in de tweede wereldoorlog volgden. Op 29 april 1945 werd Dachau door het Amerikaanse Leger bevrijd. Het dagelijks bestuur van het Internationaal Dachau Comité (het Bureau Executive) vergadert op uitnodiging van het Nederlandse Dachau Comité op 12 oktober in het Vredespaleis. In het Bureau Executive hebben 5 nationaliteiten zitting: de Nederlander Pieter Dietz de Loos (president); de Fransen Generaal André Delpech president honoraire,Jean Samuel secretaire general,de Belgen Paul Kerstenne (Trésorier Honoraire), Benoît Darmont (Vice-Président) en Thierry Baillot (Trésorier); de Duitser Max Mannheimer (Vice-Président) en de Tsjech Vladimir Feierabend (membre).


---

======================================



Ingezonden persbericht