Gijs Scholten van Aschat en Ariane Schluter in Liaisons Dangereuses

01/10/2007 09:10



Het Nationale Toneel (NT)



Op zaterdag 13 oktober 2007 gaat Liaisons Dangereuses met Gijs Scholten van Aschat en Ariane Schluter als het verveelde, decadente liefdeskoppel in première bij het Nationale Toneel in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De mooie, rijke en verveelde Graaf Valmont (Gijs Scholten van Aschat) en Markiezin de Merteuil (Ariane Schluter) waren ooit minnaars. Hun hartstocht voor elkaar is allerminst gedoofd maar vindt nu een uitweg in een gevaarlijk verleidingsspel met onschuldige jonge mensen. Wat begint als een amoreel en opwindend tijdverdrijf ontaardt in een machtsstrijd op leven en dood.

Het morbide machtsspel dat de twee leden van de adel spelen is tegelijkertijd opwindend, gevat en kil beschreven door Pierre Choderlos de Laclos. Zijn roman die uitkwam in 1782 aan de vooravond van de Franse revolutie is een regelrechte aanval op de decadente levensstijl van de adel. Tweehonderd jaar later vierde een zelfgerichte erotiek opnieuw hoogtij. Reden voor verschillende auteurs om de beroemde franse brievenroman te vertalen en te bewerken voor toneel en film. Bij het grote publiek werd de roman pas echt bekend met het uitkomen van de film Dangerous Liaisons (1989) met John Malkovich en Glenn Close in de hoofdrollen.

Ariane Schluter en Gijs Scholten van Aschat hebben allebei meerdere keren met Johan Doesburg samengewerkt. Zo heeft Schluter recentelijk in Strange Interlude, Demonen en Phèdre gespeeld. Voor haar rol in Strange Interlude werd Schluter onderscheiden met een Theo d'Or. Met ingang van theaterseizoen 2007-2008 is Schluter vast verbonden aan het Nationale Toneel. Gijs Scholten van Aschat speelde eerder onder regie van Doesburg memorabele rollen in Hamlet en Demonen waarbij hij voor allebei genomineerd werd voor een Louis d'Or. Demonen was de eerste voorstelling waarin Ariane Schluter en Gijs Scholten van Aschat voor het eerst samen op het toneel stonden.

Spel Ariane Schluter, Gijs Scholten van Aschat, Celia Nufaar, Diede Zillinger Molenaar, Lidewij Benus, Margo Dames, Daan van Dijsseldonk, Nele van Rompaey en Sophie van Winden Regie Johan Doesburg Vertaling en bewerking Marcel Otten Dramaturgie Karim Ameur en Costiaan Mesu Muziek Harry de Wit Decor André Joosten Licht Reinier Tweebeeke Kostuums Dorien de Jonge Gevechtschoreograaf Jeroen Lopes Cardozo

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.nationaletoneel.nl