Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

3 oktober 2007

Open dag in het Zeeuws Archief - zaterdag 13 oktober, 9.00-17.00 uur

Thuis in Zeeland: 1000 jaar wonen

MIDDELBURG - Wonen in Zeeland is het onderwerp van de Landelijke Archievendag & Vriendendag, zaterdag 13 oktober 2007, in het Zeeuws Archief te Middelburg. Voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in zijn of haar woonomgeving, van beginner tot gevorderd onderzoeker, brengt het Zeeuws Archief een gevarieerd programma getiteld Thuis in Zeeland: 1000 jaar wonen. Historicus en tv-presentator Hans Goedkoop geeft om 13.00 uur de lezing De Macht van de Tijdmachine.

Het Zeeuws Archief helpt u de geschiedenis van uw huis te ontdekken: Wie woonden er? Wanneer werd het gebouwd? Wat is er gebeurd? Interessant voor bewoners van zowel oude als nieuwe huizen, want van middeleeuwse woonkern tot Vinex-locatie is vaak bekend hoe en waarom ze zijn ontstaan en waarvan plaats-, huis-, straat- en veldnamen zijn afgeleid.

Lezing door Hans Goedkoop
De Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief organiseert jaarlijks een lezing door een bekende Nederlander. Historicus en tv-presentator Hans Goedkoop vertelt dit jaar in De Macht van de Tijdmachine over de opmars van de geschiedschrijving via bewegend beeld. In de opleving van de historische belangstelling van de laatste jaren speelt bewegend beeld een uitzonderlijke rol. Op televisiezenders en festivals, in musea en 'experiences' - overal komt het verleden ons tegemoet op film en video. Zelfs de geschiedenis van onze eigen familie of onze eigen huis wordt er soms mee geschreven. Wat is dat voor historische belangstelling? Wat betekent die voor de gewone burger? En voor de archieven? Op deze vragen gaat Hans Goedkoop in als historicus en presentator van het televisieprogramma Andere Tijden, maar ook als burger die steeds meer van zijn persoonlijke geschiedenis ontdekt via bewegend beeld. De lezing begint om 13.00 uur in de Hofpleinkerk recht tegenover het Zeeuws Archief. Entree 5 euro, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief.

Programma
Het programma duurt van 9.00 tot 17.00 uur en bestaat uit:

Huisconsult op maat - Vraag 't de experts! Medewerkers van het Zeeuws Archief staan in de studiezaal uw zoektocht naar de geschiedenis van uw huis of woonomgeving met raad en daad bij. Voor beginners en gevorderden. Thuis in Zeeland: 1000 jaar wonen. Selectie van de mooiste, oudste en/ of verrassendste archiefstukken over wonen in Zeeland. Te zien tijdens de rondleidingen door de depots, vertrek elk uur. Speuren ondergronds: bodemarchieven. Waar staat mijn huis op?, Zijn er sporen van vroegere bewoning te vinden? Walchers archeoloog Bernard Meijlink vertelt of u archeologische sporen onder uw huis en tuin kunt verwachten en hoe u daarover meer kunt vinden in het Zeeuws Archief. Workshop Woonhistorie in Zeeuwse archieven. Ontdek de vele mogelijkheden die Zeeuwse archieven bieden om meer te weten te komen over uw huis of woonomgeving. Om 11.00 en 15.00 uur in het auditorium. Monumenten onderhouden? Advies over klussen in monumentenpanden: Wanneer is het aanvragen van een monumenten- of bouwvergunning een vereiste en waar moet u aan denken? Advies door Aart van de Vrie en architect Jan Oostveen, respectievelijk adviseur en lid van de monumentencommissie Middelburg. Van 11.00 tot 15.00 uur. Uw schatten in het Zeeuws Archief? Heeft u papieren, foto's of films die belangrijk zijn voor de Zeeuwse geschiedenis? Familie- of bedrijfsdocumenten? En wilt u deze onderbrengen in het Zeeuws Archief? Leg ze voor aan onze expert en ontdek de mogelijkheden. Wandelen met Warnaars door het Middelburg van 1938/1939. Een doorlopende diashow in kleur in het auditorium. En verder leidt een gids u door het stijlvolle achttiende-eeuwse Van de Perrehuis, kunt u een kijkje achter de schermen nemen van het restauratie-atelier, toont kunstschilder Goof Remijn werken onder de titel 'De bewoonde wereld' en speelt musicus Ruud de Kort op saxofoon en gitaar.

Een beknopte gids over huizenonderzoek verschijnt bij de Zeeuws Archief Nieuwsbrief van september en wordt los verspreid. Deze korte handleiding helpt u bij het onderzoek naar uw huis of woonomgeving in het Zeeuws Archief. Speciale aandacht gaat uit naar (monumentale) panden in Middelburg en Veere. Met tips en trucs voor zowel beginnende als gevorderde onderzoekers!

/ / / / / / / / / / / / /

Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Roosanne Goudbeek, communicatiemedewerker, 0118-678815, r.goudbeek@zeeuwsarchief.nl Afbeeldingen met bijschrift kunt u downloaden via www.zeeuwsarchief.nl/pers


---- --