Gemeente Schiedam


PERSBERICHT OKTOBER 2007

Inboedel

Threes Coenders, een leven in dingen

Schiedam - Threes Coenders heeft zich haar hele leven omringd met toegepaste kunst. Naar aanleiding van haar 80ste verjaardag verschijnt de biografie " Inboedel ", waarin haar meest bijzondere objecten gefotografeerd en beschreven zijn. " Inboedel " schetst haar leven aan de hand van deze voorwerpen en is tegelijkertijd een bloemlezing van 20e - eeuws design. Maar bovenal is het een portret van een bijzondere vrouw, die beschikt over het vermogen om anderen te inspireren, door haar smaak, haar grenzeloze energie en kennis.

"Inboedel" is typerend voor de wijze waarop Threes Coenders in haar omgeving leeft. "Ik ben geen verzamelaar! Ik koop mooie spullen. Dingen om te dragen, dingen die ik om me heen wil hebben. Alles in dit huis is mij dierbaar."

Threes was in de jaren '70 betrokken bij het Schiedams Museum. Als lid van de aankoopcommissie heeft ze zich hard gemaakt voor in haar tijd omstreden aankopen van o.a. Jan Schoonhoven, Ad Dekkers en Daan van Golden, nu topstukken in de collectie. Naast activiteiten voor het Schiedams Museum en haar eigen landelijk bekende TC Design Centre (Threes Coenders Design Centre), werkte ze meer dan twintig jaar voor de educatieve afdeling van Museum Boijmans Van Beuningen. Voor Threes is het altijd volstrekt vanzelfsprekend geweest dat je de ontwikkelingen op het gebied van kunst en design op de voet volgt.

De totstandkoming van het boek is bijzonder te noemen. De makers hebben hun kamp opgeslagen in het huis van Threes en zijn al fotograferend van kamer naar kamer getrokken. De selectie van 'dingen' is uiteindelijk bepaald door de kwaliteit van de objecten zelf, de plek in het huis (de makers hebben niks verplaatst) en de verhalen van Threes. Op deze manier is een unieke verzameling ontstaan. Van antieke Chinese oorbellen tot rode nagellak van de HEMA.

" Inboedel -Threes Coenders, een leven in dingen " is een initiatief van Emmy Miltenburg. Het boek is gemaakt door Erik Wong (art-director / ontwerper), Mariëtte Wijne (tekstschrijver) en Mandy Pieper (fotograaf) en is een uitgave van Uitgeverij Artemis, Schiedam. Het boek is online te bestellen via www.uitgeverijartemis.info en is vanaf 13 oktober verkrijgbaar bij de boekhandel. E E 17,50 ISBN 9789077075647/ NUR 656

In het kielzog van het boek wordt door ontwerper Bertjan Pot een tentoonstelling ingericht welke van 14 oktober tot 11 november te zien is in galerie EM (Emmy Miltenburg), Lange Haven 106 te Schiedam. Naast bijzondere 'dingen' uit het leven van Threes Coenders, welke te bewonderen zullen zijn, worden er wekelijks wisselend verschillende designstukken, zoals tassen, sieraden en meubels uit het toenmalige Design Centre, te koop aangeboden.

Noot aan de redactie

Voor meer informatie, een recensie-exemplaar en/of hoge resolutie beelden kunt u contact opnemen met Uitgeverij Artemis: Martijn Kampshoff

Fokkerstraat 505

3125 BD Schiedam

T 010 2380400

E info@uitgeverijartemis.info


---- --