Het Nationaal Archief


Ontmoet architect Pierre Cuypers achter de schermen bij het Nationaal Archief

Den Haag, 29 augustus 2007
Landelijke Archievendag, zaterdag 13 oktober 10 - 17.00 uur

Pierre Cuypers, de beroemde Nederlandse architect, heeft zijn getekende sporen nagelaten in de collectie van het Nationaal Archief. Bezoekers van de Landelijke Archievendag krijgen de kans een kijkje te nemen achter de schermen waar schetsen, kaarten en brieven van Cuypers worden bewaard. Ook is er een lezing over de architect en zijn werk aan de hand van archiefstukken. Pierre Cuypers krijgt speciale aandacht omdat het thema van de Week van de Geschiedenis Wonen in Nederland is.

Accent op architect Pierre Cuypers
Omdat Wonen in Nederland centraal staat tijdens de Week van de Geschiedenis, heeft het Nationaal Archief samenwerking gezocht met het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam. Het NAI toont van 22 september tot en met 6 januari de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van een van Nederlands bekendste architecten, Pierre Cuypers, getiteld: Cuypers. Architectuur met een Missie.

Het Nationaal Archief leidt de bezoeker op de Landelijke Archievendag rond door zijn kaarten- en tekeningencollectie die prachtige exemplaren bevat van Pierre Cuypers. Deze zijn afkomstig uit de historische collectie van de Rijksgebouwendienst en uit enkele particuliere archieven van onder meer Victor de Stuers, de 19e-eeuwse grondlegger van het Nederlandse erfgoedbeleid. Voor de liefhebber van cultuur- en architectuurgeschiedenis is er een lezing over Pierre Cuypers en zijn werk aan de hand van archiefstukken.

Kom kijken achter de schermen!
De Landelijke Archievendag is hèt moment om eens in een archief te duiken. Heeft u altijd al willen weten hoe eeuwenoude archieven worden bewaard of hoe historische documenten worden gerestaureerd? Bezoek de Landelijke Archievendag en neem een kijkje achter de schermen in het depot en in het restauratieatelier. De Verdieping van Nederland met topstukken uit 1000 jaar Nederlandse geschiedenis en cultuur is ook open. Terwijl de volwassenen een lezing bezoeken of een rondleiding achter de schermen volgen, zijn er ook speciale activiteiten voor de kinderen. Kom langs en ervaar zèlf de historische sensatie van archieven!

Praktische informatie
De Landelijke Archievendag bij het Nationaal Archief is gratis toegankelijk. De rondleidingen achter de schermen en over Pierre Cuypers vinden verspreid over de hele dag plaats (10-17.00 uur). Op de website www.nationaalarchief.nl staat vanaf september het complete programma.

Voor de pers
Als u een bezoek wilt brengen aan het Nationaal Archief; meer wilt weten over ons; of op zoek bent naar beeldmateriaal over Pierre Cuypers bij uw artikel, kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie:

Suzanne Barbier: 070 331 54 55, suzanne.barbier@nationaalarchief.nl Miranda van Balen: 070 331 5404
miranda.van.balen@nationaalarchief.nl