Ingezonden persbericht


PERSBERICHT/uitnodiging

Amsterdam, 12 oktober 2007

'Gastheren en gastvrouwen heten u Welcome'
nieuw project van Amsterdamse Alliantie

Zaterdag 13 oktober wordt om 10.00 uur op de Dam in Amsterdam het startschot gegeven voor een 9-daagse proef om bezoekers van Amsterdam extra welkom te heten. De eerste gastheren van deze proef zijn Paul Hermanides, voorzitter Koninklijk Horeca Nederland Amsterdam en Stefan Diender, algemeen directeur van het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau. Zij zullen de start inluiden. U bent hierbij van harte welkom.

Van 13 tot en met 21 oktober wordt een proef gehouden met gastheren en -vrouwen die de bezoekers van Amsterdam op toeristische locaties in de binnenstad een welkomgevoel gaan geven. In deze week zullen circa 20 vrijwilligers in I amsterdam kleding bezoekers helpen hun weg in de stad te vinden.

De proef is onderdeel van Welcome, het gastvrijheidproject van de Amsterdamse Alliantie, om Amsterdam nóg gastvrijer te maken. Het volgt op de twee projecten die al in gang zijn gezet: het aanbieden van gastvrijheidtrainingen aan dienstverleners in en rondom het centrum en de mystery guests die het gastvrijheidgehalte van de Amsterdammers onder de loep hebben genomen. De proef 'Gastheren en -vrouwen heten u Welcome' beoogt op een directe manier het gevoel van gastvrijheid dat bezoekers ervaren te verbeteren.

Stefan Diender, algemeen directeur van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau en lid van de Amsterdamse Alliantie: "Bij evenementen hebben we hier al eens mee geëxperimenteerd, maar als deze proef slaagt, willen we deze nieuwe service in 2008 uitbreiden van Pasen tot november. Onze vrijwilligers zullen ook afstappen op toeristen die eindeloos op een plattegrond staan te turen. Daarnaast zullen ze onze bezoekers ook attenderen op veiligheidsaspecten, zoals wanneer hun tas open staat. Belangrijk is dat de bezoeker zich vriendelijk geholpen voelt, zich hier extra welkom voelt en een positief gevoel aan het contact overhoudt. Reken maar dat hij dat thuis zal vertellen!"

Om de bezoekers zo goed mogelijk van dienst te zijn, maken de gastheren en -vrouwen gebruik van de speciaal voor Welcome uitgegeven gids 'Amsterdam Essentials'. Een handige gids, waarin allerhande informatie over Amsterdam te vinden is, en waarmee elke bezoeker die vragen heeft geholpen kan worden. Dienstverleners die de gastvrijheidtrainingen hebben gevolgd ontvangen ook een exemplaar, zodat zij ook in hun eigen bedrijf hun klanten nog beter kunnen helpen.

Welcome is een project van de Amsterdamse Alliantie, een samenwerkingsverband van het Amsterdamse culturele-, toeristische- en bedrijfsleven, en één van de Amsterdam Topstad projecten. Voor meer informatie zie www.welcomeamsterdam.nl

Deze proef wordt mede mogelijk gemaakt door GVB, Politie Amsterdam-Amstelland, Amsterdam Tourist Assistance Service, de Nederlandse Spoorwegen en Mee in Mokum van Gilde Amsterdam.

Het idee 'Gastheren en -vrouwen heten u Welcome' is afkomstig van Guido Frankfurther, die door de Amsterdamse Alliantie als projectleider van de proef is aangesteld.


---

Noot voor de redactie,