Socialistische Partij

Fikse teleurstelling over inhoudsloze 'Nota Dierenwelpijn'

13-10-2007 * Na bijna een jaar wachten heeft landbouwminister Verburg een vrijwel inhoudloze nota over dierenwelzijn geproduceerd, concludeert SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Het kabinet doet, met veel omhaal van woorden, vrijwel niets. Het laat de verantwoordelijkheid voor veranderingen bij de sector liggen en wil geen stap verder zetten dan Europa voorschrijft. Het is triest dat de bewindslieden van PvdA en ChristenUnie hebben ingestemd met deze Nota Dierenwelpijn."

Het verbod op de marginaal minder dieronvriendelijke opvolger van de legbatterij, de verrijkte kooi voor kippen, komt er niet. Over welzijnsregels voor schapen, geiten, konijnen, kalkoenen en eenden gaat ze later nadenken. "Schandalig," vindt Van Velzen. "Ook makkelijk te nemen maatregelen, zoals een wettelijk verbod voor dierenmishandelaars om nog langer dieren in hun bezit te hebben, komt er niet. Verburg geeft ruim baan aan malafide handelaren en andere kwaadwillenden om keer op keer geld te verdienen met overtredingen."

"Bij dierenwelzijn gaat het blijkbaar niet om wat de maatschappij wel of niet wil. Vooral de belangen van bepaalde lobby's worden gediend. Zo is de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen bont, maar weigert ze de bontindustrie te verbieden of de nertsenfok af te bouwen."

Van Velzen: "Je zou hopen dat de Kamerfracties van PvdA en Christenunie niet zomaar akkoord gaan met deze slechte plannen, gezien de grote woorden over dierenwelzijn in hun verkiezingscampagne en -programma's. Maar als je ziet dat hun bewindslieden het blijkbaar slikken, vrees ik het ergste."