Ministerie van Defensie

13-10-2007 11:25

STAATSSECRETARIS START STICKERACTIE VOOR URUZGAN


Staatssecretaris Cees van der Knaap heeft gisteren (vrijdag) op het Ministerie van Defensie in Den Haag het startsein gegeven voor een stickeractie voor de Nederlandse militairen in Uruzgan. De titel luidt: âIk steun onze Nederlandse troepenâ.

Van der Knaap plakte het eerste exemplaar op de dienstauto van de secretaris-generaal van het Ministerie van Defensie, drs. Ton Annink. Hij deed dat in bijzijn van de initiatiefnemers tot de actie, Libanonveteraan Fred Janssen en de van origine Amerikaanse Anne van Oorschot. Zij is moeder van een Urzganganger.
De stickeractie geldt niet alleen voor de Nederlanders in Afghanistan, maar ook voor hun collegaâs elders in de wereld. Te denken valt aan Afrika, Irak, Libanon en Bosnië-Herzegovina.

De campagne houdt verband met een oproep onlangs van de bewindslieden van Defensie. Die pleitten voor meer respect en bewondering voor de Nederlandse militairen in Urzugan. Volgens Janssen, in het dagelijks leven manager bij het IBM-concern, bestaat daar inderdaad alle aanleiding toe. âOf je het nu wel of niet eens bent met de missie, werken in Uruzgan is zwaar en gevaarlijk. Onze militairen daar halen de kolen uit het vuur.â

Staatssecretaris Van der Knaap toonde zich buitengewoon ingenomen met de stickeractie, vooral omdat het een particulier initiatief betreft. âOp deze wijze toont de samenleving aan achter onze mannen en vrouwen in Uruzgan te staan. Op hun beurt zullen die zich geweldig voelen bij een campagne, gedragen door de Nederlandse samenleving.â

De stickers, eerste oplage 10.000 stuks, zijn niet via het Ministerie van Defensie te bestellen, maar via de binnenkort te openen website www.ondersteuntroepen.nl.