Ingezonden persbericht


RECRON, LTO-Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit trekken aan de bel: zwijnen bedreigen veiligheid mens en dier!

Op de Veluwe en in Noord-Limburg is de zwijnenpopulatie zo groot geworden dat de veiligheid van mens en dier in het geding is. Oorzaken zijn de overvloedige voedselbronnen, het ontbreken van natuurlijke vijanden en het terughoudende beheer. Op de Veluwe zijn er dit jaar al meer dan 500 zwijnen aangereden. In Limburg stijgt het aantal verkeersongelukken veroorzaakt door wilde zwijnen van zes ongevallen in 2006, tot negentien tot en met juli 2007. Tot nu toe zijn alleen onder de dieren slachtoffers te betreuren. Op campings zijn zwijnen afgeschoten die een direct gevaar vormden voor campinggasten. Volgens minister Verburg is het verspreiden van besmettelijke ziekten, zoals varkenspest, ook een mogelijk reëel gevaar dat er bovendien voor kan zorgen dat de Nederlandse varkensexport wordt stilgezet.

In de Tweede Kamer zijn woensdag 10 oktober vraagtekens geplaatst bij de omvang van de problematiek. Als je echter kijkt naar de cijfers, is er zeker sprake van een probleem. Een natuurlijk evenwicht is mogelijk bij ca. 800 zwijnen op de Veluwe, en in Limburg is er plaats voor ca. 60 zwijnen in het leefgebied de Meinweg. Op dit moment zijn de geschatte aantallen echter ca. 4000 ­ 6000 zwijnen op de Veluwe en ca. 300 ­ 400 in Limburg.

Bij deze extreme aantallen is niet alleen de veiligheid van mensen in het geding. Ook de aangerichte schade door het almaar toenemende aantal voedselzoekende dieren neemt fors toe. Een aantal campings heeft al schadeposten van meer dan 50.000 euro. Maar ook landbouwbedrijven, landgoederen en particulieren zijn geconfronteerd met ernstige beschadigingen van hun terreinen.

De schade die op campings wordt aangericht door de overpopulatie van wilde zwijnen, wordt ­ anders dan voor de landbouw ­ niet gedeeltelijk tegemoet gekomen. Boeren zien trouwens hun verzoekschriften om een tegemoetkoming ook vaak afgewezen door te strikte normen (omrasteren percelen, preventieve verjaagmiddelen, bewijs inzet jagers). Dit verklaart de steeds oplopende druk om de balans tussen het aantal wilde zwijnen en de draagkracht van de omgeving te herstellen. Populatiebeheer is daarbij onvermijdelijk. De extreme aantallen wilden zwijnen waar het dit jaar omgaat vragen om effectieve beheermethoden, omdat de huidige mogelijkheden tot effectief beheer ontoereikend.zijn. Zolang hierover nog (politieke!) discussie gaande is, moet alle aangerichte schade door de zwijnen, ook die op recreatiebedrijven, voor tegemoetkoming in de kosten in aanmerking komen. De veiligheid van mens en dier is erbij gebaat dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en effectiviteit opnieuw in balans brengt met ethiek. Er is immers sprake van een niet voorziene calamiteit.

Federatie Particulier Grondbezit LTO-Nederland RECRON

Ronnie van Woudenberg Albert Jan Maat Joep Thönissen Sectretaris - Directeur Algemeen voorzitter Directeur

Hoofdstraat 82
Postbus 102
3970 AC
DRIEBERGEN
Nederland
Tel. 0343 - 52 47 00
Fax. 0343 - 52 47 01
Internet: www.recron.nl
E-mail: info@recron.nl


---- --