Nationaal Kampioenschap "Sauna Zitten" 2007


SCHIEDAM, 20070913 -- Op zaterdag 13 oktober 2007 vindt bij Thermen Holiday in Schiedam het nationale kampioenschap "Sauna Zitten" 2007 plaats. Het is de eerste maal dat een dergelijk kampioenschap in Nederland wordt georganiseerd. Het idee komt uit Finland waar al sinds 1999 de wereldkampioenschappen Sauna Zitten worden georganiseerd.

De Wellnessbranche in Nederland maakt een ongekende groei door, er wordt zelfs gesproken over een Wellness Revolutie. Dit in tegenstelling tot Finland waar in het plaatsje Heinola al sinds 1999 het Wereldkampioenschap Sauna Zitten plaats vindt.

In 2006 zette de Fin Timo Kaukonen het kampioenschap op zijn naam door het 16 minuten en 15 seconden vol te houden in een hete saunacabine van 110 graden Celsius. Alle voorgaande jaren domineerden eveneens de Finnen dit kampioenschap. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien Finnen gemiddeld twee tot vier keer per week gebruik maken van een sauna.

Ook bij Thermen Holiday wordt op 13 oktober de sauna voorverwarmd tot een temperatuur van 110 graden Celsius. Elke 2 minuten wordt er water op de stenen gegoten wat zorgt voor een enorme luchtvochtigheid in de sauna. De temperatuur zal daardoor gevoelsmatig steeds hoger worden.

De organisatie heeft alle voorzorgsmaatregelen getroffen op het gebied van veiligheid. De deelnemers staan onder streng medisch toezicht en kunnen zich uitsluitend inschrijven op vertoon van een gezondheidsverklaring.

Tijdens de wedstrijd dienen de deelnemers rechtop te zitten met hun achterwerk op de saunabank en armen rustend op hun bovenbenen. Op het moment dat ze deze houding loslaten, zijn ze gediskwalificeerd van verdere deelname. Tevens moeten de deelnemers op eigen kracht de saunacabine verlaten. Gekwalificeerde scheidsrechters en een arts zijn de gehele periode aanwezig om te beoordelen of een deelnemer voldoet aan alle eisen.

Elke deelnemer wordt na afloop getrakteerd op een korte ijsmassage en een verkoelend drankje. De winnaar van het Nederlandse kampioenschap ''Sauna Zitten'' wordt opgenomen in de Walk of F(l)ame, krijgt een saunajaarkaart van Thermen Holiday en krijgt, voor het geval hij of zij nog niet genoeg heeft van de warmte, een infraroodsauna voor thuis.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op www.thermenholiday.nl/index.asp?cid=171

Uiteraard zijn ook dames van harte welkom om deel te nemen aan dit hartverwarmend evenement.