Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Oost west Zuid best zet Rotterdam-Zuid in de schijnwerpers
De natte, eerste weken van oktober krijgen in Rotterdam een warme gloed: Oost West Zuid Best,
een klein stadsfeest op het Afrikaanderplein op zaterdag 13 oktober tussen 11 en 15.30 uur zet Rotterdam Zuid in de schijnwerpers. Rotterdam Zuid is volop in ontwikkeling. Wie zijn eigenlijk de mensen die samen het zuidelijk karakter van onze stad vormen? Verhalen, stadstoers, foto's, theater en muziek halen een tipje van de sluier op. Er is gratis koffie of thee, en volop kans tot ontmoetingen met stadsgenoten.

Gratis toers door de stad op Zuid

Vijf stadstoers met gids laten u een andere kant van Rotterdam Zuid beleven, en de deelname is gratis! Er is een beperkt aantal plaatsen, reserveren is mogelijk: meldt naam en telefoonnummer en de toer via info@onkruidenroos.nl. Vertrek te voet, per fiets of bus. Indien u een fiets wilt lenen, neem dan uw legitimatiebewijs mee. Start- en incheckpunt: de Caravan binnen de hekken van het Afrikaanderpark.

Mee met de Boswachter - vertrek 11.30 uur
Boswachter Johan leidt u rond door zijn vernieuwde Zuiderpark. Een stevige lunch geeft u daarna de broodnodige energie voor het vervolg van deze bijzondere toer. Het is tijd voor actie. Bob Sjouwerman, gediplomeerd instructeur Nordic Walking, geeft u twee stokken en neemt u verder mee het park in. Een onverwachte manier om het park te beleven. (duur ca. 3 uur inclusief vervoer van en naar het Afrikaanderplein)

Oud-Charlois verleidt - vertrek 12.30 uur
Beeldend kunstenaar Ivo van den Baar neemt u mee op de fiets voor een verkenningstocht door Oud-Charlois langs galeries, stille hofjes, kunstenaars en onderweg een stop voor een goede bak koffie. Zet de zintuigen open en laat u inspireren door de markante plekken en opvallende personen die u tegenkomt op deze creatieve tour.
(duur ca. 2 uur inclusief fiets van en naar het Afrikaanderplein)

Verzonken stad - vertrek 13 uur
Op naar de Maastunnel, verbinding van Noord met Zuid. Stuur naar links, zadel tegen de zij. Daal mee de lange, steile roltrappen af. De beheerder van Gemeentewerken voert u mee langs de verborgen gangen, kokers en machinerie en de geschiedenis van de tunnel. Een spectaculaire, exclusieve toer die u nooit meer hetzelfde naar de Maastunnel doet kijken (duur ca. anderhalf uur inclusief fiets van en naar het Afrikaanderplein)

Hiphoptoer - vertrek 13.30 uur
Marvin Piqué alias P-mode is rapper, schrijver, tv-presentator, muziekproducent en oprichter van Constructive Bubble music production and sound design. Hij is geboren en getogen op Rotterdam-Zuid. Rotterdam is de bakermat van grote en kleine namen op hiphopgebied, zoals o.a. U-niq, E-life & Postmen. Marvin heeft dit van dichtbij meegemaakt en leert u deze dag eerst de basisprincipes van rap. Daarna neemt hij u op de fiets mee langs dé plekken waar het allemaal gebeurde. De tocht wordt afgesloten met een bezoek aan zijn tante, de beste koekenbakker van Rotterdam-Zuid. (duur ca. 2 uur inclusief fiets van en naar het Afrikaanderplein)

Kaapse kooktoer - vertrek 13 uur
Rob Baris, kok en horecaondernemer van onder meer Z&M delicatessen onthult u zijn inkoop- en kookgeheimen. Eerst naar de markt voor groente, fruit en vis. Dan vlees bij de Islamitische slager, en op naar de Kaap voor kruiden en specerijen bij de Chinese toko. Dan kunt u zelf aan het koken slaan in Baris' nieuwe kookstudio aan het Deliplein op Katendrecht (duur ca. 5 uur inclusief avondeten)

Groepsportretten van Zuid
In 2008 verschijnt een groepsportrettenboek en -tentoonstelling over de mensen op Rotterdam Zuid. Wie leven, wonen en werken er allemaal boven de rivier? Fotograaf Joop Reijngoud legde de afgelopen maanden al zo'n 50 groepen vast. Enkele foto's hiervan zijn te zien op het Afrikaanderplein, én hij is ter plekke om nieuwe groepen te portretteren. Een unieke kans: kom en neem je club, vrienden, collega's, buren of bekenden mee en laat je als groep vereeuwigen. Al zo'n 1000 Zuiderlingen gingen je voor! Aanmelden bij de Caravan binnen de hekken van het Afrikaanderpark.

Verhalen van Zuid
Nico de Verhalenman, een rasechte Rotterdammer geboren en getogen op Zuid, reisde jarenlang met zijn legenden en sagen over de hele wereld. Hij heeft zich genesteld op Heijplaat en deelt deze zaterdag graag zijn avonturen en verhalen met u, en wil ook juist úw verhaal horen. Kom en bezoek de verhalentent van Nico.
Bezoekers van de markt, bewoners van Zuid, werkers op zuid, kinderen, jongeren, ouderen, nodigen we tevens van harte uit voor de camera te komen vertellen over hun alledaagse bezigheden op Zuid. Laat weten wat u bezighoudt, hoe uw Zuid eruit ziet. Een compilatie zal na afloop op www.pactopzuid.info te zien zijn.
De grote tent met kleurige meubels van het Pact op Zuid op het Afrikaanderplein is op zaterdag 13 oktober dé plek waar je meer te weten kunt komen over alle lopende projecten en plannen wat betreft wonen, werken & ondernemen, gezondheid & sport en jeugd & onderwijs op Rotterdam Zuid.

Afri / 5314 jongerenpodium
Stichting Afri is een nieuwe organisatie uit de Afrikaanderwijk met een flinke achterban van jongeren met verschillende achtergronden uit Rotterdam Zuid. Wie anders dan zij kan het best de programmering van het jongerenpodium verzorgen! Laat je verrassen door talenten uit Rotterdam Zuid. Er zijn dans, theater en muziekoptredens van ondermeer BEN, MC Jan, Hypnotik en Nostalgie.