Gemeente Sittard-Geleen

132_2007

PERSUITNODIGING

13 OKTOBER - OPEN ARCHIEVENDAG

Sittard-Geleen, 12 oktober 2007 - Op zaterdag 13 oktober neemt wethouder Berry van Rijswijk, tijdens de opening van Open Archievendag in het Stadsarchief Sittard-Geleen de nalatenschap van Jo Erens symbolisch in ontvangst. De erfgenamen dragen deze nalatenschap op 13 oktober officieel over aan het stadsarchief, waar de nalatenschap in een tijdelijke expositie wordt getoond.

Het thema van Open Archievendag is dit jaar 'wonen in de twintigste eeuw'. Daarnaast wordt in het Stadsarchief Sittard-Geleen de meest recente aanwinst getoond, het archief van 'troubadour' Jo Erens. Op deze dag wordt in een deel van het materiaal getoond, waaronder zijn gouden (78-toeren)plaat. Ook is beeld- en geluidsmateriaal van hem te zien en te horen.

Het officiële programma van 13 oktober is als volgt:

* 11.00 uur: Opening door wethouder Berry van Rijswijk en overdracht van het archief van Jo Erens door de erven Erens aan het stadsarchief.

* 11.30 uur: lezing Peter Vossen. Onder de titel 'Jos Wielders, een locale architect van nationale allure' zal Peter Vossen een rijk geïllustreerde lezing houden over de grote betekenis van de Sittardse architect Jos Wielders (1883-1949).

* 13.00 uur: Lezing Peer Boselie. Onder de titel 'Een wereld van verschil! woontoestanden en wantoestanden honderd jaar geleden' geeft Peer Boselie, stadsarchivaris van Sittard-Geleen een blik in de zorgelijke toestanden die er heersten in het eerste kwart van de twintigste eeuw in wat zich toen ontwikkelde tot de Westelijke Mijnstreek.

* 14.30 uur: Lezing Peter Schulpen. Onder de titel 'Wie 't awd Sjtadhoes en Klein Venetië verdwene oet Zitterd' verzorgt Peter Schulpen, plv. stadsarchivaris van Sittard-Geleen, een lezing over de geruchtmakende geschiedenis van de sanering van de Sittardse binnenstad tijdens de jaren 1936-1971.

Aansluitend aan het thema wordt in de studiezaal een aantal archiefstukken getoond die te maken hebben met wonen door de eeuwen heen, waarbij het thema wederopbouw (na WO II) een belangrijke rol speelt. Op één van de computers is de website 'het claustrum ontsloten' http://www.historiesittard.nl/kapittel/ actief, waarin al sinds 2003 de culturele biografie van een deel van de Sittardse binnenstad wordt ontsloten. Verder kan in de studiezaal worden kennisgemaakt met Limburgs meest uitgebreide beeldbank en zijn mensen aanwezig die informatie geven over hoe een goede stamboom kan worden uitgezocht. Er is dit jaar géén rondleiding door de archiefbewaarplaats.

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom gedurende het hele programma.

---