Uit: Schizofrenie Bulletin


Zaterdag 13 oktober 2007 (20071013)
bron: Ypsilon
copyright: Redactie Schizofrenie Bulletin / Ypsilon locatie: psychoseplein.nl

YPSILON: TROUW-PUBLICATIE OVER SPONSORING GEEN REDEN VOOR ACTIE

VOORBURG, 13-10-2007 - Ypsilon staat volgens dagblad Trouw op plaats 9 van patienten- en consumentenorganisaties die het meest worden gesponsord door de farmaceutische industrie. "So what", reageert directeur Bert Stavenuiter die ook in het artikel geciteerd wordt laconiek. "Voor mij zit daar geen reden voor ophef. Het geld dat in totaal in de patienten/consumentenbeweging omgaat is een schijntje van wat bijvoorbeeld zorgverzekeraars of zorginstellingen krijgen. Wie het prima vindt dat de overheid patienten- en consumentenorganisaties afscheept met een fooi, maar er tegelijk schande van spreekt als ze vervolgens geld aannemen van de industrie, huilt wat mij betreft krokodillentranen."

"Een beetje ziekenhuisdirecteur verdient in zijn eentje meer dan de complete jaaromzet van Ypsilon", gaat de Ypsilondirecteur verder. Nu al is het beschikbare budget volgens Stavenuiter volstrekt onvoldoende om alle taken uit te kunnen voeren die nodig zijn. "Nodig in de ogen van de achterban en ook nodig in de ogen van de overheid. Zonder de bijdrage van de industrie zouden we nog verder aan slagkracht inboeten, dus ik ben blij dat zij bereid zijn om ons op onze voorwaarden te steunen. En wie vindt dat we het anders moeten doen, daag ik uit om met alternatieve inkomstenbronnen te komen."

Gezondheidsvoorlichting is een verantwoordelijkheid van de overheid, benadrukt Stavenuiter. "Natuurlijk, hoe groter het deel dat ze kan uitbesteden aan patienten- of familieorganisaties, hoe beter. Maar dan wel boter bij de vis. Onze website is daarvan een goed voorbeeld. Tien jaar terug kwam Internet op. Sindsdien hebben we 5.000 pagina's opgebouwd die 3 miljoen keer per jaar worden opgevraagd. Daarmee vervullen we een publieke functie waar de overheid vooralsnog geen cent aan bijdraagt. Sterker nog: Ypsilon en Anoiksis moeten volgens de nieuwste plannen samen een ton inleveren. Gekker moet het toch niet worden!"

De Ypsilondirecteur had dan ook ambivalente gevoelens toen de hoogste ambtenaar Arend Hermans op een VWS-bijeenkomst vorige week namens de minister letterlijk zei dat hij "zich kon voorstellen dat de farmaceutische bedrijven een financiele bijdrage leveren aan de continuïteit van patienten- en consumentenorganisaties." Stavenuiter: "Maar er dan wel aantoevoegen dat ze voorzichtig moeten zijn. Ja, dank je de koekoek! Ik zou zeggen: als je twijfelt over hun kracht en professionaliteit, dan moet je ze faciliteren en niet met een opgeheven vingertje komen! Want een stevige patienten- en consumentenbeweging is in het belang van de mensen zelf, maar ook in het belang van de overheid, van farmaceutische bedrijven en van de samenleving als geheel."


---

Het Schizofrenie Bulletin is een service van Ypsilon, de vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose.