Ingezonden persbericht


Amsterdam, 26 september 2007

Rondleiding door het archief van Willem Nijholt

Vanaf zondag 14 oktober organiseert het Theatermuseum elke zondag rondleidingen door het archief van Willem Nijholt. De rondleiding is door hem zelf samengesteld met materiaal uit zijn privé-collectie en met materiaal uit de archieven van Theater Instituut Nederland. Tijdens de rondleiding krijgen bezoekers bijzondere foto's, kostuums, affiches en dierbare souvenirs te zien. Dit geeft een goed beeld van Nijholts veelzijdige carrière als acteur, danser, zanger, musicalster, regisseur én televisiepersoonlijkheid. De rondleidingen sluiten aan bij het uitgebreide virtuele portret over hem dat eerder dit jaar op de website www.eenlevenlangtheater.nl is gepubliceerd. Een website waar Nederlandse theaterpersoonlijkheden zoals Ellen Vogel, Hans van Manen en John Kraaijkamp sr. al een plek hebben gekregen en waaraan binnenkort ook een overzicht van de carrière van Jos Brink zal worden toegevoegd. Deze website zal straks onderdeel zijn van de digitale Theaterencyclopedie die Theater Instituut Nederland in het najaar lanceert.

Willem Nijholt (1934) begon zijn carrière vrijwel direct na zijn eindexamen aan de toneelschool in 1960. Hij speelde vele toneelrollen bij diverse gezelschappen. Vanaf 1967 tot 1980 trad hij op in musicals en cabaretvoorstellingen en was hij veelvuldig te zien in televisieshows en series als Oebele en De kris Pusaka. In de jaren '80 hervatte hij zijn toneelloopbaan met de rol van Salieri in Amadeus. Zijn liefde voor musical bleef bestaan en hij schitterde in Cabaret als Emcee (1989) en als de Regelaar in Miss Saigon (1996). Dit jaar is Nijholt op televisie te zien in het tv-programma Op zoek naar Evita en vanaf december staat hij weer op de planken in de reprise van Perfect Wedding van Toneelgroep Amsterdam. Hij speelt dan de rol van Julian die eerder door Joop Admiraal werd vertolkt.

Vanaf 14 oktober tot en met 16 december verzorgen gespecialiseerde medewerkers van het TIN elke zondag om 13.30 en 15.00 uur de rondleiding door het archief van Willem Nijholt. Kosten E 7,50 inclusief kopje koffie en entree museum. Belangstellenden moeten zich aanmelden via 020 551 33 00. Theatermuseum, Herengracht 168, 1016 GH Amsterdam.