Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

'Stukjesschrijver' presenteert
eerste kortverhalenbundel

Hij noemt zich steevast stukjesschrijver en dat is in feite ook wat ie doet. Nijmegenaar Frank Antonie van Alphen (45) schrijft als freelance journalist inderdaad 'stukjes' voor diverse kranten, magazines en andere periodieken. Binnenkort begeeft hij zich echter op een ander vlak door het presenteren van zijn eerste kortverhalenbundel onder de titel Nachtdiesels.

In zijn hele oevre tot dusverre is de afkomst van Van Alphen onmiskenbaar aanwezig. Als kind van een binnenvaartschipper kiest hij ervoor de binnenvaart in al haar facetten aan bod te laten komen. Dat dat veel facetten zijn, heeft de luisteraar al kunnen ervaren in de columns en voordrachten van Van Alphen voor de landelijke radio van NCRV, VPRO en KRO. Maar zeker ook zijn vorig jaar gepresenteerde cd met daarop het luisterboek Roerdroomdonderland, baarde wat dat betreft opzien.

Nachtdiesels heeft evenals Roerdroomdonderland als onderwerp de binnenvaart, maar dan wel het ditmaal vanaf de wal bekeken. De paperback bevat 21 verhalen die vanuit diverse perspectieven zijn geschreven. De schrijver wisselt subtiel taalgebruik af met unieke vondsten en fraai proza. Hoe dan ook: de verhalen blijven boeien tot het eind en noden uit tot herlezen.

Droogmatroos

De stukjesschrijver zelf is al menig jaartje 'droogmatroos'. Van Alphen heeft na de verkoop van het ouderlijk binnenvaartschip, de Frankie-A, nog wat jaartjes op de rivieren doorgebracht, maar: "Het bleek toch beter - en veiliger - voor de branche dat ik over het vak van varensman ging schrijven, dan dat ik het zelf uitoefende", aldus Frank Antonie.

De bundel Nachtdiesels wordt uitgegeven door Fantastische Vertellingen (www.fantastische-vertellingen.com) en wordt op zondag 14 oktober gepresenteerd op de hoogwatersteiger op de Nijmeegse Waalkade. Overigens zijn van het luisterboek Roerdroomdonderland nog enkele exemplaren beschikbaar voor E 11,50 (incl. porto), te bestellen via roerdroomdonderland@planet.nl.

Muziekrecensent

Frank-Antonie van Alphen schrijft tweewekelijks proza voor De Binnenvaartkrant onder de titel 'Onderstroom', en is voor dit vakblad tevens werkzaam als journalist. Verder is hij als ook werkzaam als muziekrecensent voor dagblad De Gelderlander en redactioneel medewerker van persbureau Preusting Pers. Daarnaast schrijft Van Alphen artikelen en recensies voor het Nationaal Pop Instituut, met als onderwerp muziek. Op de landelijke radio (VPRO, NCRV, KRO) is hij met voordrachten sinds jaar en dag een graag gehoorde gast. Onderwerp: het leven op de binnenwateren.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht