LLiNK

Rotterdam, 4 oktober 2007


- PERSBERICHT -

LLiNK kinderdocumentaire huiselijk geweld op Cinekid

Chanaika zette haar gewelddadige vader eigenhandig het huis uit

Op het Cinekid Festival 2007 gaat de LLiNK documentaire 'Chanaika' in première, over een elfjarig meisje dat opgroeit in een kleurrijke achterstandswijk in Rotterdam-Zuid. De documentaire van Victor Vroegindeweij vertelt op een luchtige manier het emotionele verhaal van Chanaika, die uit een gezin komt met een gewelddadige vader. Vroegindeweij volgt Chanaika en haar vriendinnen tijdens de laatste zomervakantie voor de middelbare school, waarin haar droom waarheid zal worden: ze gaat meedoen aan het Rotterdamse Zomercarnaval. Naast de première op Cinekid (14-21 oktober) zal 'Chanaika' ook draaien op het IDFA (22 november - 2 december), en in het voorjaar van 2008 zal de documentaire te zien zijn bij LLiNK op Nederland 3.

De Surinaamse Chanaika woont nu samen met haar moeder en haar broertje. Ze heeft geen vader meer. Die heeft ze eigenhandig de deur uitgezet tijdens een hele heftige ruzie. "Mijn vader is een man die niet kan praten, hij gebruikte altijd zijn handen. Het werd een soort gewenning. Totdat hij mijn moeder met een mes bedreigde, toen zette ik hem het huis uit."

Regisseur Victor Vroegindeweij (o.a. 'Te Gek Moment' en 'Walkmen') kwam in aanraking met Chanaika voor het project Kids & Docs, van het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties, Cinekid en het IDFA. Na een lange zoektocht naar een mooi verhaal voor een kinderdocumentaire, stuitte Vroegindeweij op Chanaika. "Een prachtig, stralend meisje dat perfect en zonder schroom onder woorden kon brengen wat haar is overkomen."

Huiselijk geweld is een verontrustend probleem. Meer dan 45% van de Nederlandse bevolking tussen de 18-70 jaar is ooit wel eens slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Per dag worden er naar schatting van de politie 336 Nederlanders slachtoffer van huiselijk geweld. Zo meldt de Factsheet Huiselijk Geweld in mei 2007. Omdat kinderen zo afhankelijk zijn van hun ouders zijn hun mogelijkheden om aangifte te doen vaak zeer beperkt.

Chanaika is een documentaire LLiNK en Barbosa Victor (www.barbosavictor.com). Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl


------------------------------------------

- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,