Ingezonden persbericht


De doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze nog te vertellen hebben. Kunstproject Allerzielen Alom vindt in oktober en november 2007 op vijf begraaf- en gedenkplaatsen in Noord-Holland plaats en biedt ruimte aan iedereen die zijn doden op eigentijdse wijze wil gedenken.

Met Allerzielen Alom wil initiatiefnemer Ida van der Lee vanuit de beeldende kunst de dood een zichtbare plek geven en het denken over de dood doorbreken. Allerzielen Alom activeert een breed publiek tot deelname en inspireert tot een andere houding. Het is een multidisciplinair kunstproject dat met schoonheid, licht, vuur en klank de vijf locaties tot gastvrije ontmoetingsplaatsen transformeert. In voorafgaande workshops stimuleren kunstenaars de nabestaanden om rond het graf een ambiance te creëren waarbij de overledene de hoofdrol krijgt en waar familie en vrienden welkom zijn. Daarnaast ontwerpen de kunstenaars ook collectieve gedenkplekken zodat tijdens deze avonden alle bezoekers hun doden kunnen vieren, ongeacht waar zij begraven of gecremeerd zijn.

Drie edities van Allerzielen

In 2005 is de eerste editie Allerzielen Allicht gerealiseerd op De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam, om de behoefte en draagvlak te onderzoeken. In 2007 wordt getoetst of het concept werkt op diverse plekken en of het overdraagbaar gemaakt kan worden. Daarbij staan ook theoretisch onderzoek, publicatie en een symposium op het programma. In 2008 is advisering, begeleiding en productionele ondersteuning voor initiatieven vanuit begraafplaatsen zelf mogelijk. In 2009 is het de bedoeling dat de uitvaartbranche het initiatief overneemt.

Data Allerzielen Alom 2007
Zondag 14 oktober Amstelveen Zorgvlied,
Zondag 21 oktober Purmerend Kerkhof Overweersepolderdijk, Zondag 28 oktober Blaricum gemeentelijke begraafplaats, Woensdag 31 oktober Castricum begraafplaats Onderlangs, Zaterdag 3 november Schagen Crematorium Schagerkogge.

Organisatie

Allerzielen Alom is een project van kunstenaar Ida van der Lee (www.idavanderlee.nl) in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst & Cultuur Noord-Holland en Kunstenaars & Co.

Contact
Projectbureau Zaanstreek, Zuiddijk 259 B, 1505 DA ZAANDAM, 075 771 0129 Contactpersoon communicatie: Ellen Klaus, 06 24253539, communicatie@allerzielenalom.nl -----------------------
PERSBERICHTTT


---- --
De doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze nog te vertellen hebben.

Zaandam, 9 oktober 2007

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij hebben wij het genoegen u, mede namens wethouder R. Pols van de gemeente Amstelveen - portefeuillehouder van Zorgvlied - uit te nodigen voor de openingsbijeenkomst van het kunstproject Allerzielen Alom in de Aula van Zorgvlied, Amsteldijk 273 te Amsterdam, op zondag 14 oktober 2007 om 17.00 uur.

Met Ida van der Lee, initiatiefnemer van Allerzielen Alom, willen wij de doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze te vertellen hebben. Na het succes van de voorloper, kunstproject Allerzielen Allicht, op begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam in 2005, is het project dit jaar uitgebreid tot vijf gedenk- en begraafplaatsen in de Noord-Hollandse gemeenten Amstelveen, Blaricum, Castricum, Purmerend en Schagen.

Iedere locatie zal een avond lang door licht, vuur en klank een gastvrije ontmoetingsplaats voor de levenden zijn, elk met een eigen individueel karakter. Vijfenveertig Kunstenaars hebben zich laten inspireren door de specifieke ligging of karakteristieke eigenschappen van elke begraaf- of gedenkplaats, zoals de Engelse landschapsstijl van Zorgvlied.

Ter voorbereiding voor de nabestaanden zijn op elke van de vijf locaties bijeenkomsten gehouden waar kunstenaars ze stimuleerden om rond het graf een eigen ambiance te creëren met de overledene in de hoofdrol. Ook bezoekers wordt gelegenheid geboden om tijdens de Allerzielen Alom avonden hun eigen overledenen - ongeacht waar zij begraven of gecremeerd zijn - te gedenken op daartoe ontworpen collectieve plekken.

Tijdens de openingsbijeenkomst te Zorgvlied kunt u, onder het genot van een hapje en drankje, met de organisatoren en kunstenaars kennis maken. Om 18.00 uur zullen wij aansluitend op de openingsbijeenkomst de eerste viering van Allerzielen Alom beleven.

Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs. Graag horen wij voor 12 oktober of wij op uw komst mogen rekenen. In de bijlagen vindt u het programma met antwoordstrook en nadere informatie over Allerzielen Alom.

Met vriendelijke groet namens de organisatoren,

Ida van der Lee
Kunstenaars

Ronald Tebra
Projectbureau Zaanstreek

Cees de Graaff
Directeur Kunst en Cultuur Noord-Holland

De doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze nog te vertellen hebben.

PROGRAMMA

17.00 uur ontvangst door de heer Arpad F.H. Nesvadba, hoofd Zorgvlied

17.15 uur welkomstwoord door wethouder Remco Pols, portefeuillehouder van Zorgvlied

17.25 uur toelichting over de betekenis van Allerzielen Alom door dr. Erik de Maaker, leerstoelgroep Antropologie van de Religie, Radboud

17.35 uur introductie door Ida van der Lee, concept Allerzielen Alom 2007 op

Zorgvlied

17.45 uur gezamenlijke toost

18.00 uur mogelijkheid tot het bezoeken van de eerste Allerzielen Alom avond te Zorgvlied

Tel./e-mail etc.

Allerzielen Alom is een project van kunstenaar Ida van der Lee in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst en Cultuur Noord-Holland en Kunstenaars & Co en de Radboud Universiteit Nijmegen, faculteit theologie VSB Cultuurfonds, Cultuurfonds BNG, Stichting Volkshogeschool Nederland, The Fred Foundation.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ANTWOORDSTROOK

U kunt ons e-mailen: Zorgvlied@amstelveen.nl

en faxen : 020 642 9801

De heer/mevrouw: _____________________________

Komt graag met _____personen om 17.00 uur naar de openingsbijeenkomst van Allerzielen Alom op 14 oktober 2007 te Zorgvlied -----------------------
UITNODIGING


---- --
Wethouder Pols opent kunstproject Allerzielen Alom op Zorgvlied

Amstelveens wethouder Remco Pols, portefeuillehouder begraafplaats Zorgvlied, opent op 14 oktober om 17.00 u het kunstproject Allerzielen Alom. In bijzijn van onder anderen de heer H.C.J.L. Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, zal Zorgvlied een avond lang door licht, vuur en klank de ontmoetingsplaats zijn voor de levenden om samen de doden te vieren om wie ze waren en wat ze te vertellen hebben.

Kunstproject Allerzielen Alom vindt plaats in oktober en november 2007 op vijf begraaf- en gedenkplaatsen in Noord-Holland. Met Allerzielen Alom wil initiatiefnemer Ida van der Lee vanuit de beeldende kunst de dood een zichtbare plek geven en het denken over de dood doorbreken. Vijfenveertig Kunstenaars hebben zich laten inspireren door de specifieke ligging of karakteristieke eigenschappen van elke begraaf- of gedenkplaats, zoals de Engelse landschapsstijl van Zorgvlied.

Ter voorbereiding voor de nabestaanden zijn bijeenkomsten gehouden waar kunstenaars hen stimuleerden om rond het graf een eigen ambiance te creëren met de overledene in de hoofdrol. Ook bezoekers wordt gelegenheid geboden om tijdens de Allerzielen Alom avonden hun eigen overledenen - ongeacht waar zij begraven of gecremeerd zijn - te gedenken op daartoe ontworpen collectieve plekken. PROGRAMMA
17.00 uur ontvangst door de heer Arpad F.H. Nesvadba, hoofd Zorgvlied 17.15 uur welkom door wethouder Remco Pols, portefeuillehouder van Zorgvlied
17.25 uur toelichting over de betekenis van Allerzielen Alom door dr. Erik de Maaker, leerstoelgroep Antropologie van de Religie, Radboud 17.35 uur introductie door Ida van der Lee, concept Allerzielen Alom 2007 op

Zorgvlied
17.45 uur gezamenlijke toast
18.00 uur mogelijkheid tot het bezoeken van de eerste Allerzielen Alom avond te Zorgvlied

Allerzielen Alom is een project van kunstenaar Ida van der Lee in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst en Cultuur Noord-Holland en Kunstenaars & Co en de Radboud Universiteit Nijmegen, faculteit theologie VSB Cultuurfonds, Cultuurfonds BNG, Stichting Volkshogeschool Nederland, The Fred Foundation.


---- --