Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Limburgs Museum Cinema

Molenfilm Stoere werkers van Alex Roosdorp

In het kader van 2007 Jaar van de Molens en de Limburgse Molendag vertoont het Limburgs Museum in Venlo op zondag 14 oktober in twee delen de film Stoere werkers van Alex Roosdorp. Het eerste deel start om 14.00 uur, het tweede om 15.15 uur. In de jaren 1930-1933 maakte de uit Deventer afkomstige cineast Alex Roosdorp (MARO Film) deze prachtige filmreportage over molens in Nederland. Hij voelde zich sterk aangetrokken tot het Nederlandse landschap met de daar onverbrekelijk mee verbonden molens. Samen met Jhr. Mr. F.L.J. van Rijckevorsel, een actief bestuurslid van de vereniging De Hollandse Molen bezocht hij dertig molens, die uitvoerig van binnen en van buiten werden gefilmd. Vrijwel alle molentypen en een groot aantal molenbedrijven komen voor in deze film. Opmerkelijk is dat van de dertig gefilmde molens, waaronder ook enkele voorbeelden in Limburg, er nog steeds vierentwintig bestaan. De première van deze film vond plaats op 23 juli 1935 in Den Bosch op een grandioos feest voor molenaars. In het blad Molenaar van 8 mei 1935 werd de film aangekondigd als de grootste en meest unieke molenfilm ter wereld .Daarna raakte de film in de vergetelheid totdat een kopie van de film op 15 april 1972 werd vertoond tijdens een vergadering van het Gilde van Vrijwillige Molenaars in Utrecht.

Alex Roosdorp is ook de maker van de vele uren aan bijzondere documentaire films over het agrarisch leven in Limburg in 1938-1939, dat in de collectie van het Limburgs Film en Video Archief aanwezig is. In de film Stoere werkers herkennen we dezelfde vormentaal en thematiek als in de opdrachtfilms voor de Limburgse Land- en Tuinbouwbond.

Stoere werkers is enkele jaren geleden voorzien van een informatief en onderhoudend commentaar door molenaar Evert Smit. Als een moderne explicateur geeft Smit deskundige toelichting bij de zwijgende filmbeelden van molens en het leven en werken om de molen. Ook is muziek toegevoegd aan de film. De 2 uur durende film is daardoor toegankelijk gemaakt voor het hedendaagse publiek.

De film wordt vertoond in twee delen van elk een uur. Het eerste deel begint om 14.00 uur, het tweede om 15.15 uur.

Limburgs Museum

Keulsepoorty 5

5911 BX Venlo

tel 077 352 21 12

web www.limburgsmuseum.nl

open

dinsdag tot en met zondag 11-17 uur

maandagen gesloten

informatie

Frank Holthuizen

telefoon

077 352 21 12