NPS/VARA/VPRO

zondag 14 oktober 2007 12:05 Ned 2
maandag 15 oktober 2007 10:30 Ned 2 (Herhaling)

Deze zondag in Buitenhof. Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, over de toekomst van de basisverzekering. Verder een gesprek met advocate Liesbeth Zegveld die namens de nabestaande van een doodgeschoten Irakese burger een aanklacht indient. In de serie 'Polarisatie in de polder,' Paul Cliteur, rechtsgeleerde en filosoof, die pleit voor een radicale scheiding tussen moraal en religie. > De toekomstige basisverzekering.
Een hardnekkige alcoholist verliest op een gegeven moment zijn recht op een levertransplantatie. Dat en meer schreef de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) vorig jaar in het advies 'Zinnige en duurzame zorg'. Het stellen van grenzen aan wat we collectief aan zorgbehandelingen vergoeden, leidde tot een fel debat. Volgende week komt de Raad met het vervolg 'Rechtvaardige en duurzame zorg'. Voorzitter Rien Meijerink gaat in op de vraag hoe we in de zorg, na marktwerking en meer kostenbaten analyse, toch de solidariteit kunnen behouden.

> De nasleep van Irak
We zijn er al enkele jaren weg maar nog is het niet klaar. Na het Irak-onderzoek dat er niet komt, de zaak Eric O. en de vermeende marteling door Nederlandse militairen, komt er opnieuw een gevoelige kwestie naar boven in de nasleep van de SFIR-missie in Al-Muthanna. In Buitenhof advocate Liesbeth Zegveld, die namens de nabestaande van een in 2004 doodgeschoten Irakese burger een aanklacht indient. Het is nooit eerder voorgekomen dat een nabestaande van een burgerdode in het buitenland aandringt op strafvervolging van een Nederlandse militair die op missie was. Wat zijn de gevolgen van deze unieke zaak voor onze militairen in Afghanistan?

> Polarisatie in de Polder
In de zesde aflevering van de serie 'Polarisatie in de Polder' is te gast rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur. Rondom integratie en religie is de sfeer in het publieke domein zodanig gepolariseerd dat Cliteur pleit voor een radicale scheiding tussen moraal en religie. De burger van de toekomst zal los van geloof, afkomst of achtergrond een aantal universele morele waarden moeten erkennen. Omdat de pluriforme samenleving een feit is en die botsingen met zich meebrengt, zoekt Cliteur naar een algemene moraal die niet geworteld is in religie. Maar hoe realistisch is dit pleidooi met twee christelijke partijen in de regeringscoalitie? Paul Cliteur is hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit van Leiden.

Presentatie: Clairy Polak
Columnist: Jos de Beus
Eindredactie: Corinne Hegeman