Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Daniel Stellwagen op punt afstand van leiders in WK junioren

In de tiende ronde van het wereldkampioenschap voor junioren heeft Daniel Stellwagen een overwinning behaald op Parimarjan Negi uit India. Hij bracht zijn score daardoor op 6½ uit 10. Daan Brandenburg speelde remise tegen de Engelsman David Howell. Zijn score bedraagt nu 6 uit 10.

Aan de top van de ranglijst vinden we drie spelers: de Chinees Wang Hao, de Armeniër Avetik Grigoryan en de Rus Ivan Popov. Ze hebben 7½ uit 10. Het toernooi duurt nog tot dinsdag 16 oktober.
Het toernooi is te volgen via de officiële toernooisite.
---

van het huidige pand in Haarlem wordt er gekeken naar gemeenschappelijke huisvesting met andere sportbonden. Er wordt gedacht aan de andere denksportbonden, maar ook aan andere kleine bonden.

Financiële adviescommissie
De heren J. de Boer, J-P. Ory en W. Pool werden benoemd tot lid van de Financiële Advies Commissie (FAC).

Lid van verdienste
De bondsraad benoemde naast Sytze Faber ook Lex Jongsma tot lid van verdienste. In een apart artikel op de website wordt daar verder aandacht aan besteed.

---

Oud dameskampioen Fenny Heemskerk overleden

Zaterdag 9 juni werd bekend dat oud dameskampioen van Nederland Fenny Heemskerk is overleden. Ze werd 87 jaar.

Fenny Heenmskerk is van het eind van de jaren dertig tot rond 1960 het boegbeeld geweest van het Nederlandse vrouwenschaak. Binnen de wereld van de schakende Nederlandse vrouwen was ze vrijwel onverslaanbaar en ook internationaal drong ze tot de top door.

Fenny Heemskerk werd liefst tien keer dameskampioen van Nederland, de eerste keer in 1937, de laatste keer in 1961. Van 1939 tot 1958 veroverde ze acht titels achter elkaar. Dat is nog steeds een record, dat dit jaar door de huidige kampioene Zhaoqin Peng kan worden geëvenaard. Het vrouwenkampioenschap werd in de naoorlogse jaren om de twee jaar gespeeld en in de oorlog vonden er geen kampioenschappen plaats.

Tijdens haar actieve carrière bestonden er geen schaaktitels voor vrouwen. In de jaren zeventig werd Fenny Heemskerk alsnog benoemd tot Internationaal Vrouwengrootmeester. Fenny Heemskerk was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In het augustusnummer van Schaakmagazine zal een uitgebreid artikel over Fenny Heemskerk verschijnen.

Fenny Heemskerk zal op donderdag 14 juni worden begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, Kruislaan 126, Amsterdam. De plechtigheid voorafgaande aan de begrafenis begint om 11.45 uur. Er is gelegenheid om afscheid van Fenny Heemskerk te nemen en de familie te condoleren op woensdag 13 juni van 19.30 uur tot 20.00 uur in uitvaartcentrum UVZ, Kerklaan 2a in Hoogland.

---

Schaaktrainer en organisator Patriek Vleeming overleden

Op donderdag 7 juni is onverwacht schaaktrainer en -organisator Patriek Vleeming (23) overleden. Hij is in zijn korte leven erg actief geweest als schaakorganisator, vooral op het gebied van het jeugdschaak. Patriek Vleeming is lid geweest van de Commissie Jeugdschaak en hij was trainer voor de KNSB-servicepunt Oost. Hij was bestuurslid van de schaakvereniging Lonneker.

Op woensdag 13 juni zal er een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden om
13.00 uur in de Vredeskerk, Dr. Joh. Wagenaarstraat hoek Varvinksingel te Enschede. Daarna zal hij om ca. 14.30 uur worden begraven op de Oosterbegraafplaats, Noord Esmarkerrondweg 407 in Enschede. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de bijzaal van de Vredeskerk.
---

Op stap met Keizer Karpov

Schaakactiviteiten die werden georganiseerd vanuit de Nederlandse ambassades in niet de meest eenvoudige landen. Denk bijvoorbeeld aan Afghanistan, Angola en Georgië. De Nederlandse ambassademedewerker Boy Frank draaide er zijn hand niet voor om. Schaakmagazine schreef er enkele jaren geleden over. Laatst organiseerde hij in eigen huis, op het ministerie van Buitenlandse Zaken, nog een simultaan door Jan Timman voor binnen- en buitenlandse relaties.
Frank hield aan die activiteiten tal van bijzondere contacten over. Zoals met de voormalige wereldkampioen Anatoli Karpov. In maart kreeg hij de kans om samen met Karpov naar een toernooi in Siberië te reizen. Speciaal voor de website van de KNSB schreef hij een impressie over het reizen met Keizer Karpov.

Met de Keizer naar Poikovsky
(drie dagen op reis met Anatoly Karpov)

'Sommige onttroonde keizers, koningen en kampioenen raken op de achtergrond en worden langzaam maar zeker vergeten. Niet Anatoly Karpov, die ik van 23 t/m 25 maart jl. mocht vergezellen op een reis van Moskou naar Poikovsky in Siberië. Deze reis maakt hij ieder jaar, om een naar hem genoemd zwaar bezet internationaal schaaktoernooi te sluiten. Karpov bezoekt dan ook een schaakschool voor kinderen, geeft lezingen en bespreekt de voortgang met het bestuur van de school en de burgemeester. Ik heb Anatoly Karpov leren kennen in Moskou in 2003. Karpov is uitzonderlijk en verrassend vriendelijk. Hij lacht veel en is goed gezelschap. Hij spreekt vloeiend Engels en wij hebben over alles en nog wat gesproken, van de service van
luchtvaartmaatschappijen tot de kracht en zwaktes van de schaakbonden van verschillende landen. Hij heeft een druk programma maar is altijd goed gehumeurd.

Overal waar Karpov wordt herkend, op de luchthaven, in het vliegtuig en elders, zijn er reacties van ontzag en respect. Gedurende de vlucht worden stukjes papier als estafettestokken van passagier aan passagier aan hem gegeven, voor een handtekening. Alhoewel al lang niet meer wereldkampioen, geniet Anatoly Karpov nog steeds het aanzien van een keizer die zijn land vele jaren als de schaaknatie van de wereld heeft vertegenwoordigd. De keizer heeft ook een serieuze blik, met mooie penetrerende ogen die iedereen goed kent. Welke schaker heeft niet heimelijk de wens om één keer in zijn schaakbrein te mogen kruipen om te zien wat hij ziet op het bord. Net zoals in andere situaties is in de schaaksport de dreiging vaak sterker dan de uitvoering. Achter het schaakbord straalt hij dit onmiskenbaar uit.

Druk leven
Anatoly heeft een druk leven. Hij reist veel voor de Russische schaakbond en doet veel voor de verschillende schaakscholen in Rusland. Daarnaast steunt hij de activiteiten van weeshuizen. Een simultaan hier en daar hoort er natuurlijk bij. Op 31 januari bijvoorbeeld, speelde hij tegen een groep van (oud) parlementariërs en journalisten in café restaurant Dudok in Den Haag. Dit was aansluitend aan het Corus schaaktoernooi in Wijk aan Zee, waar hij eregast was.

Poikovsky is een nederzetting met ca. 30.000 inwoners, anderhalf uur rijden van het vliegveld in Surgut (drie uur vliegen van Moskou). Er is één hotel, een kleine universiteit en één supermarket. Het plaatselijk hotel is te vergelijken met een goed Oostenrijks hotel: houten lambrisering, aangenaam warm en voorzien van alle gemak, sauna, restaurant, bar en biljartruimte. In de sauna is zeven jaar geleden het idee geboren voor een jaarlijks toernooi in Poikovsky. Met de landskampioenen van Roemenië, de VS, Frankrijk, Israël, China, en de sterkste Russische spelers is dit toernooi van wereldklasse.

Vorst
Karpov wordt als een vorst ontvangen, door een comité bestaande uit o.a. de burgemeester en andere waardigheidsbekleders van dit rustige oord, dat met een pak sneeuw in een droge kou een bijzonder rustgevend effect op mij heeft gehad. De eettafel 'savonds is goed gedekt, met vis uit de rivier Wolga, kaviaar, wodka, wijn, cognac en bier. Er wordt goed gegeten en gedronken met onderbrekingen voor toespraken, waarbij het glas wordt geheven. Ik heb ook wat gezegd. Ik weet niet meer wat, maar het hoorde erbij en ik had er een goed gevoel bij. Flitsende bediening, een lachende Karpov, een glunderende burgemeester en anderen-de keizer is er weer!

Later op de avond mocht ik kennismaken met de deelnemers. Gemiddelde rating: boven de 2.650! Op zaterdag, 25 maart, de voorlaatste speeldag van het toernooi, brengt Karpov een bezoek aan een schaakschool voor jongeren tot een jaar of 16.
De schaakschool is voorzien van computers en de wereld schaakgeschiedenis hangt aan de muur. Hier werd ik wederom geconfronteerd met de grensverlegging die de schaaksport met zich meebrengt. Een mooie foto van de jonge Max Euwe hing aan de muur. Dat is toch mooi, in het verre Siberië! Na een toespraak en een lezing mag men om de beurt netjes vragen stellen. Eerst de vinger omhoog en dan kom je aan de beurt, ook ouders van schaakleerlingen. Twee jongens van
15 van deze school hebben al een rating van ruim 2.100, veelbelovend talent, dat echter ook door serieuze training optimaal wordt ontwikkeld. Na afloop van de lezing wordt Karpov omringd door de tientallen kinderen die allemaal een handtekening van hem willen hebben op de poster van het schaaktoernooi. Hierna volgt een voortgangsoverleg met de burgemeester, de schaakbond en het bestuur van de schaakschool.

Anatoly Karpov (l) en Boy Frank in de Siberische sneeuw

Op zondag 25 maart worden de laatste partijen gespeeld en volgt de prijsuitreiking in een theater. Alles is tot in de puntjes voorbereid. Als onderdeel van de ceremonie wordt Karpov ingeleid en krijgt hij een groot applaus. Er wordt op het podium gedanst, gezongen en de prijzen worden uitgereikt. Daarna mag de jeugd naar de spelers gaan die op de eerste rij zitten. Tijd om handtekeningen te verzamelen! Het zijn de mooiste momenten van het toernooi: warmte en verbroedering in een koud Siberië. Ondanks dit informele feest ademde het slot van het toernooi een sfeer van ongeschreven protocol uit. Iedereen wist zijn plaats en "ere aan wie ere toekomt". Bij het fotograferen van de spelers op het podium nam Anatoly met trots zijn plaats in. De Keizer met zijn volgelingen... Voor alle aanwezige kinderen een enorme impuls om zich verder te bekwamen op de 64 velden.

Casino in Siberië
Terug in het hotel en de grote tafel is gedekt als nooit tevoren. Opnieuw wordt er gespeecht en ook ik ben aan de beurt. In zo'n sfeer komen de woorden vanzelf. Ik pauzeer, hef het glas en toast op de jeugd en de toekomst. Na een paar uur aan tafel is het tijd om te vertrekken. Het wordt een nachtvlucht. Met een paar schakers vertrek ik richting vliegveld en we maken een stop halverwege de rit, in Nefteyugansk. In deze kleine stad is een groot casino gebouwd. Een grote verrassing, dit stukje Las Vegas in Siberië. Met een groepje van de Russische schaakbond en plaatselijke vrienden nemen wij afscheid van Siberië en rijden wij verder richting de luchthaven waar Karpov ons ontmoet. Met acht grootmeesters in een Topolov.

In Moskou scheiden de wegen en worden de e-mail adressen uitgewisseld door de nog slaperige grootmeesters die in Moskou transiteren op weg naar andere werelddelen. Met een handdruk en onder dankzegging voor de uitnodiging nemen zij afscheid van de voormalig wereldkampioen. Handhaving van hun ELO rating zal deelname aan het toernooi in Poikovsky volgend jaar waarschijnlijk garanderen, maar je weet het nooit. De concurrentie is moordend en een afglijden op de wereldranglijst heeft gevolgen. Ik rijd terug met Karpov en wordt door zijn chauffeur naar mijn hotel gebracht. Ik neem afscheid van de keizer met zijn eeuwig vriendelijke glimlach en doordringende blik. Zijn volgende bestemming staat alweer op het programma, een toernooi in St. Petersburg. Even dacht ik nog om hem te vragen een schaakboek te tekenen maar na zo'n droomreis voor een amateur doe je dat niet meer.'
Boy Frank

---