Politie Friesland

Politieberichten van zondag 14 oktober

Fryslân, 14-10-2007 o Politieberichten van zaterdag 13 oktober 11.00 uur t/m zondag 14 oktober 11.00 uur.

Oldetrijne: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding tussen een fiets en een auto op de Pieter Stuyvesantweg onderzocht. Een 28-jarige vrouw uit Haarlem reed in oostelijke richting. Hij zag dat de fietser, een 90-jarige man uit Wolvega vanaf de Merriemaden kwam aanrijden. Hij dacht dat de fietser zou stoppen. Die reed echter toch de kruising op, op het moment dat de auto passeerde. Een aanrijding was het gevolg. De fietser kwam ten val en is letsel aan armen en schouder overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Gorredijk: 50 lichtmasten vernield
De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van circa 50 lichtmasten in de omgeving Schansburg, Compagnonstraat, Trimbeets, Tjerk Hiddes en Ikemoune. Alle kapjes zijn eraf gehaald en de bedrading is vernield. De vernieling werd zaterdagmiddag ontdekt. Door de politie zal zondag een buurtonderzoek worden ingesteld. Iedereen die tussen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag iets heeft gezien dat kan bijdragen tot de oplossing van deze vernielingen wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Siegerswoude: twee gewonden bij aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen twee personenautos op de Klauwertswei. Een man uit Groningen (leeftijd onbekend) wilde de Binnenwei oversteken. Hij stopte voor de kruising. Toen hij optrok naderde juist vanuit de richting Siegerswoude de auto, bestuurd door een 20-jarige man uit Siegerswoude. Een aanrijding was het gevolg. De man uit Groningen en zijn echtgenote, die naast hem zat, raakten gewond. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: mishandeling
De politie heeft zaterdagmiddag een aangifte van mishandeling opgenomen van een 26-jarige vrouw uit Heerenveen. Ze verklaarde rond zes uur haar hond te hebben uitgelaten op De Zanden. Daar kwam ze een vrouw met twee honden tegen, waar al eerder ruzie mee was geweest. De lijnen van de honden raakten tijdens het passeren in elkaar, waarop een woordenwisseling ontstond en de aangeefster enkele trappen van de vrouw kreeg. Daarna kwam de vriend van de andere vrouw erbij, die haar vastpakte en in het gezicht spuugde. Toen de Heerenveense haar telefoon wilde oprapen (die was gevallen toen ze de klappen kreeg) trapte de man haar tegen of op haar hand. Nadat omstanders bleven kijken wat er gebeurde, kon het slachtoffer wegkomen. De politie stelt een onderzoek in naar de man en de vrouw.

Bakkeveen: twee gewonden bij eenzijdig ongeval met brommobiel De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval met een brommobiel op de Foarwurker Wei. De bestuurder, een 83-jarige man uit Drachten, kwam vanuit de richting Bakkeveen en ging in de S-bocht rechtdoor. Hij kwam tot stilstand tegen een boom. Hij had, zo verklaarde hij later, een black-out gehad. Zowel de bestuurder als diens passagiere, een 78-jarige vrouw uit Drachten, raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De man had een hoofdwond; de vrouw vermoedelijk een onderbeenfractuur.

Leeuwarden: man aangehouden na mishandeling kind
De politie heeft zaterdagmiddag een 37-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 4 uur zag een getuige dat de verdachte in de parkeergarage aan het Oldehoofsterkerkhof zijn zoontje mishandelde. Het kind werd meerdere malen geschopt, terwijl het in elkaar gedoken op de grond lag. Een vrouw, naar alle waarschijnlijkheid de moeder, stond er bij maar greep niet in. Daarna was de familie met het kind in een auto wegreden. Na overleg met de officier van justitie is de verdachte in zijn woning in Harlingen aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: vrouw gestoken met vleesvork
De politie heeft zaterdagavond een 54-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling van een 40-jarige vrouw uit Sneek. Ze zou in de woning van de verdachte zijn gestoken met een vleesvork. De vrouw was op bezoek bij de man en wilde hem assisteren bij het eten koken. De verdachte was daar kennelijk niet van gediend, pakte een vleesvork en stak de vrouw in haar hand. Zij belde de politie. De vrouw werd naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. Na behandeling kon ze weer naar huis. De verdachte werd in het centrum van Bolsward aangetroffen en aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: fietser gewond bij aanrijding met vrachtauto
De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Rondweg, waarbij een 77-jarige fietser uit Lemmer gewond raakte. Hij fietste over het fietspad vanuit de richting Follega en wilde de Rondweg oversteken. Hij zag daarbij een vrachtauto, bestuurd door een 26-jarige man uit Bakhuizen, die de kruising naderde over de Rondweg vanuit de richting Balk, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en de fietser kwam ten val. Hij raakte gewond aan het hoofd en is ter plaatse behandeld door ambulancemedewerkers. Door de politie is het slachtoffer thuis gebracht.

Sneek: drie aanhouding en een gewonde na vechtpartij
De politie heeft zaterdagnacht drie mannen uit Wolvega, 17, 17 en 20 jaar, aangehouden in het centruim van Sneek op verdenking van betrokkenheid bij een vechtpartij. Rond 02.45 uur werd een vechtpartij gemeld op de Kruizebroederstraat. Op het moment dat de politie ter plaatse kwam, was het weer rustig. Op aanwijzingen van getuigen werden de drie verdachten aangehouden. Even later bleek een 27-jarige vrouw uit Oosterzee gewond op straat te liggen. Ze had een trap in haar buik gehad en is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.Uit het eerste onderzoek bleek dat het slachtoffer deel uitmaakte van een groep, die bij het verlaten van een horecabedrijf ruzie had gekregen met de verdachten. Daarbij was over en weer geslagen. Gezien alle onduidelijkheid over de toedracht en dat beide partijen hadden geslagen, zijn de verdachten later die nacht weer in vrijheid gesteld. De politie doet onderzoek naar de juiste toedracht en de rol die iedere betrokkene heeft gespeeld bij dit incident.

Joure: politie houdt opruier aan
De politie heeft zaterdagnacht een 20-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van belediging. Rond vier uur hoorde ze dat de verdachte een jeugdige knaap opruide om een beledigende opmerking tegen de politie te maken. Toen de jeugdige dat wilde, werd hij op tijd gestopte door een politieman. Hierop wilde de agent de opruier aanspreken. Die stapte echter op zijn fiets en ging er vandoor, ondertussen beledigingen zoals klootzak en teringlijer roepend. Even later kwam hij de verdachte tegen op de Brugstraat. Daar werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: twee aanhoudingen na mishandeling
De politie heeft zondagochtend twee mannen aangehouden op verdenking van mishandeling in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Om nog onbekende reden was een vechtpartij ontstaan tussen een groep, waaronder de verdachten, een 24-jarige inwoner van Hoorn en een 24-jarige inwoner van Amersfoort, en een groep uit Leeuwarden en omgeving. Op aanwijzing van getuigen werden de twee verdachten aangehouden op het moment dat ze de horecagelegenheid verlieten. De slachtoffers, waaronder een 34-jarige man uit Leeuwarden en een 34-jarige man uit Stiens, raakten licht gewond. Ze doen zondag aangifte.

Joure: aanhouding na vernieling bushokje
De politie heeft zondagochtend een 22-jarige knaap uit Joure aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De verdachte maakte deel uit van een groep die volgens getuigen rond 06.00 uur het bushokje aan de Geert Knolweg vernielde. De groep werd op de Geert Knolweg aangetroffen en gingen er vandoor toen ze de politie zagen.de verdachte kon aangehouden worden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: man gewond door steek in hals
De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 25-jarige man uit Drachten. De man was zondagochtend rond 05.00 uur betrokken bij een vechtpartij op de Noordkade. Hij had daarbij een hevig bloedende wond aan zijn hals opgelopen. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Op aanwijzing van getuigen werd een 29-jarige man uit Lelystad aangehouden. Hij bleek later niet de dader en is weer in vrijheid gesteld. De politie is nu op zoek naar degene die wel gestoken heeft.

Fryslân: rijbewijzen ingevorderd na alcoholgebruik
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer van diverse bestuurders het rijbewijs ingevorderd nadat ze onder invloed achter het stuur hadden gezeten.
Een 22-jarige inwoner van Heerenveen probeerde rond 05.15 op de Bitgumerdyk in Berlikum zijn personenauto te keren. Daarbij bleef hij in de berm steken. Aan het bureau blies hij 740 ug/l.
Een 43-jarige bestuurder van een personenauto uit Ferwert werd rond 20.0 uur gecontroleerd op de Gedempte Keizersgracht in Leeuwarden, terwijl hij een joint rookte. De man werd meegenomen naar het bureau. Daar weigerde hij een bloedproef.
Op de Betonwei in Harkema werd een 21-jarige bestuurder van een personenauto uit de ze plaats gecontroleerd. Ook hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 605 ug/l. Het betrof een beginnend bestuurder.
De bedenkelijk hoogste score deze nacht was voor een 22-jarige man uit Leeuwarden. Hij werd met zijn snorfiets gecontroleerd op de Stationsweg. Hij blies aan het bureau 100 ug/l.
Tegen alle bestuurders wordt verder proces-verbaal opgemaakt en ze kregen een rijverbod.