Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Verslag portiersstage PvdA-raadsleden
PvdA-raadsleden lopen mee met portiers horeca

De PvdA-raadsleden Helga Koper, Jan de Ridder en Jeroen Fritz en fractiemedewerker Lisette Raaphorst hebben in de nacht van zaterdag 13 oktober op zondag 14 oktober stage gelopen bij portiers van verschillende uitgaansgelegenheden in de Haarlemse binnenstad. Tijdens deze nachtelijke stage wilde de PvdA zich informeren over veiligheid tijdens het uitgaan.

De stage begon met een wandeling door de stad. Met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlem en beveiligingsbedrijf Alpha Security werd langs een aantal plekken gewandeld waar tijdens uitgaansavonden vaak problemen ontstaan. Vervolgens splitsten de PvdA-ers zich op in twee koppels, die elk een half uurtje meeliepen met portiers van studentencafé De Koning en Murphy's Law. Na een half uur werd er gewisseld.

Van de portiers kregen de PvdA-raadsleden te horen dat de samenwerking met de politie over het algemeen goed verloopt. Er zijn tijdens uitgaansavonden verschillende duo's politieagenten in de stad aanwezig. De portiers staan via portofoons met hen in contact. Zodra er in een café of op straat iets gebeurt waarschuwen de portiers de politie. Deze zijn dan snel ter plaatse. Wanneer er op straat een vechtpartij uitbreekt is het voor de portiers lastig om in te grijpen, ze bevoegdheden zijn immers beperkt. Wanneer ze ingrijpen en er ontstaat schade worden ze door de rechter vaak aansprakelijk gesteld. Het is daarom belangrijk dat ze snel politie erbij kunnen roepen, die wel mag ingrijpen.

Tijdens hun stage zijn de PvdA-raadsleden geen getuige geweest van grote incidenten. De sfeer was over het algemeen goed. Wel hebben ze kunnen zien hoe kleine opstootjes en problemen door de portiers worden aangepakt. Fractiemedewerker Lisette Raaphorst beschrijft wat zij zag bij De Koning: "Luid vloekend liep er een meisje weer weg. De portier had gezien dat zij voordat zij naar binnen wilde gaan op straat gedronken had en de fles in het Spaarne had gegooid. Zij werd dus toegang geweigerd. Vervolgens komt de medewerker van binnen buiten even melden dat er binnen een klein opstootje was. De ene jongere scheen een ander geduwd te hebben. Het is gesust en heeft de sfeer niet bedorven, maar dat deze zaken tussen het personeel en beveiliging direct gecommuniceerd worden is van belang".

Een veelgehoorde klacht van portiers en horecaondernemers is dat er in de stad te weinig te doen is voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Jongeren onder de 16 komen nergens naar binnen en voor jongeren tussen de 16 en 18 zijn slechts enkele cafés beschikbaar, waaronder De Koning. Daar staat dan ook elke vrijdag- en zaterdagavond een lange rij voor de deur. Omdat jongeren lang moeten wachten ontstaan er soms problemen. Het zou daarom goed zijn wanneer er weer iets terug zou komen als de Fietsznfabriek, die zich specifiek op deze doelgroep richt. Ook jongeren zelf melden vaak hier grote behoefte aan te hebben.

De nachtelijke stage is voor de PvdA-raadsleden een leerzame ervaring. PvdA-raadslid Jeroen Fritz: "De PvdA wil dat uitgaan in Haarlem leuk en gezellig is. Maar daarvoor is het ook belangrijk dat het veilig is, dat er niet wordt gediscrimineerd aan de deur en dat overlast voor bewoners van de binnenstad zo veel mogelijk wordt voorkomen. Tijdens een debatavond over veiligheid, georganiseerd door PvdA-raadslid Helga Koper, vertelde Koninklijke Horeca Nederland over de problemen waarmee portiers van de horeca in Haarlem soms te maken krijgen, zoals agressief gedrag en scheldpartijen. We hebben toen voorgesteld om een nacht mee te lopen met de portiers. Nu wij dit hebben gedaan hebben we in ieder geval een beter beeld wanneer we in de gemeenteraad spreken over veilig uitgaan en het horecabeleid".

Noot voor redacties: