KNHS


Tim Lips Nederlands kampioen eventing
14 oktober 2007

Rodney Powell sluit 37ste editie van military Boekelo winnend af

BOEKELO (KNHS) - Onder de meest fraaie weersomstandigheden werd zondag het derde onderdeel van de military van Boekelo, het springen, verreden. Een stralende zon, een strakblauwe lucht en de bomen die het springterrein omzomen in de mooist mogelijke herfstkleuren. Een perfecte ambiance voor de 22-jarige Tim Lips (Made) om de huldeblijken te ondergaan die horen bij een Nederlands kampioenschap.

Het was een pittige springproef die was opgebouwd en de nodige fouten werden dan ook gemaakt. Annemiek Wieken (Roden) stond na een voortreffelijk gereden cross op brons, maar incasseerde met Watermill Olady maar liefst 24 strafpunten en zakte daardoor van het brons naar zesde plaats. Annemarie van Merkensteijn (Lieren), die met Ozon de schade beperkt wist te houden tot één balkje, klom daardoor op naar het brons. Voor Madeleine Brugman (Bornerbroek) was het zaak om met Sundancer foutloos te blijven om daarmee Tim Lips met Oncarlos onder druk te zetten. Brugman bleef foutloos, waardoor zij Lips dwong om ook foutloos te blijven. De verschillen tussen beide combinaties waren dermate gering dat één foutje van Lips hem het zilver zou bezorgen en de titel bij Madeleine bleef.
Maar ook de jonge Lips reed foutloos en daarmee werd hij de jongste kampioen in de geschiedenis van de Nederlandse eventingsport. "Ik ben erg blij met dit kampioenschap. Mijn vader heeft vier keer Boekelo moeten rijden voor hij zich kon laten huldigen als kampioen en ik wordt het direct de eerste keer. Waar ik het meeste blij mee ben is dat het naar mijn gevoel een echt kampioenschap is geweest, waarin de krachtsverschillen niet zo groot waren", aldus Lips, die terugblikkend op de dag van de cross opmerkte: "Ik heb behoudend gereden. Eén van de team leden was uitgevallen, waardoor ik er als laatste starter voor verantwoordelijk was dat we als team ook de eindstreep zouden halen. Daarom heb ik niet alle risico's genomen die ik mogelijk wel had genomen wanneer ik die verantwoordelijkheid niet op mijn schouders had gehad. Daarnaast hebben veel ruiters er een hekel aan om in Boekelo als laatste teamruiter van start te moeten gaan. De bodem wil nog wel eens slechter worden, maar daarvan was nu in het geheel geen sprake. Ik ben blij met mijn Nederlandse titel en de zesde plaats van het team, terwijl ik er ook best trots op ben dat ik in het algemene klassement tiende ben geworden en Madeleine 16de. Daarmee geven we aan dat de toekomst voor de eventing sport er in Nederland steeds beter uit gaat zien", aldus Lips.

In de internationale competitie ging de zege naar de geroutineerde Brit Rodney Powell met Zin Zan II, die slechts één strafpunt behoefde te accepteren voor het overschrijden van de toegestane tijd. Dat zou hem de kop hebben kunnen kosten als zijn landgenoot Oliver Townend met Jackson d'Allez ook foutloos was gebleven. Townsend gooide echter twee balken uit de lepels en zakte daardoor naar de vijfde plaats, waardoor Powell de ruimte kreeg om die ene strafpunt voor tijdsoverschrijding te maken. De Duitser Frank Ostholt, die met Mr. Medicott ook foutloos bleef, kom daardoor op van de zesde plaats na dressuur en cross naar de tweede plaats in de eindstand, voor de Britse Kristina Cook met Miners Frolic. In de landenwedstrijd zegevierde Groot-Brittannië voor Frankrijk, terwijl Duitsland derde werd.

Sue Benson, de parcoursbouwer van de cross, kreeg enige opmerkingen over de bouw van haar cross. "Als je kijkt naar de zuivere statistieken dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat de uithoudingsproef te licht is geweest. Er gingen 85 combinaties van start en daarvan kwam 88% aan de finish. 63 Combinaties bleven foutloos en 13 combinaties wisten de uithoudingsproef binnen de tijd te rijden. Maar let daarbij wel op het feit dat er dit jaar in Boekelo een extreem goed deelnemersveld aan de start kwam, met maar liefst een dozijn paarden op vier sterren niveau. Daarnaast was de bodem beter dan we ooit hebben meegemaakt. Als je gaat bouwen houd je rekening met de normale weersomstandigheden en een matige bodem. Dit jaar zat alles mee en dan kan het gebeuren dat de statistieken uit lijken te wijzen dat de cross aan de lichte kant was, maar geen van de deelnemers zal zeggen dat de 37ste editie van de military van Boekelo een te lichte wedstrijd is geweest", aldus Sue Benson.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag individueel:


1) Rodney Powel (Eng) - Zin Zan II - 41.40

2) Frank Ostholt (Dui) - Mr. Medicott - 44.20
3) Kristina Cook (Eng) - Miners Frolic - 47.30 10) Tim Lips (Made) - Oncarlos - 53.20
16) Madeleine Brugman (Bornerbroek) - Sundancer 6 - 54.60 29) Madeleine Brugman - Marengo - 67.30
36) Annemarie van Merkesteijn (Lieren) - Ozon - 76.30 40) Anouk Gerven-Verwer (Chaam) - Eye Catcher - 80.20 54) Nynke Sminia (De Rijp) - Moosroodnoot - 94.90 55) Annemiek Wieken (Roden) - Watermill Olady - 95.00 59) Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) - Coral Estate Plutos - 103.30 62) Gert Naber (Biddinghuizen) - Coral Estate Max - 111.70

Uitslag Nederlands Kampioenschap:


1) Tim Lips

2) Madeleine Brugman

3) Annemarie van Merkesteijn

Uitslag landenwedstrijd:


1) Groot-Brittannië - 137.70

2) Frankrijk - 181.20

3) Duitsland - 185.00
6) Nederland - 211.10

- Tim Lips / Oncarlos (10e)

- Madeleine Brugman / Sundancer 6 (16e)

- Alice Naber-Lozeman / Coral Estate Plutos (59e)
- Chantal Megchelenbrink / Jacker Cracker (gestopt in cross)

Meer info zie: www.cciboekelo.nl
of: www.military-boekelo.nl