Ingezonden persbericht

Ups en downs voor Carlo van Dam bij F3 Euroseries debuut op Hockenheim
---

HOCKENHEIM, 14 OKTOBER 2007 - Op het circuit van Hockenheim (Duitsland) heeft Carlo van Dam een bewogen raceweekend achter de rug. De Nederlander begon ijzersterk aan de laatste twee races in het sterk bezette Formule 3 Euroseries kampioenschap, maar de debutant ontbrak het echter aan geluk om zijn potentie om te zetten in een goed resultaat. Een dertiende positie in de openingsrace en een touché in de tweede manche weerhielden de Duits Formule 3-kampioen van een goede score. Desondanks kijkt Van Dam met plezier terug naar zijn eerste optreden bij RC Motorsport dat ondersteund wordt door Volkswagen Motorsport.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIE:
Voordat Van Dam zijn eerste meters maakte in de F3 Euroseries op Hockenheim testte hij afgelopen dinsdag nog op het circuit van Oschersleben om alvast aan de auto te wennen. Hij reed voor de eerste keer met een Volkswagen-krachtbron, waar hij normaal gesproken de Dallara F306 OPC-Challenge-motor gewend was. De enige vrije training op vrijdag verliep nog niet voorspoedig. De Vlaardinger had in de één uur durende sessie veel last van overstuur, waardoor hij genoegen moest nemen met de negentiende plaats. Op vrijdagmiddag werd de kwalificatie afgewerkt. Met de eerste set nieuwe banden reed Van Dam goede rondetijden en probeerde zijn snelste tijd met zijn tweede set verder aan te scherpen. Hij had slechts twee rondjes om de piek uit zijn banden te halen, maar het viel allemaal net niet op zijn plaats. In zijn eerste snelle ronde kwam hij tijdelijk naast de baan terecht en in de tweede run werd hij gehinderd door verkeer op de baan. Een twintigste positie (1:34.531) was uiteindelijk zijn deel.

RACE 01 + 02:
Wanneer de startlichten op zaterdag waren gedoofd kwam Van Dam redelijk goed uit de startblokken. Hij schoof samen met Maximilian Götz en Harald Schlegelmilch (HS Technik) langzaam naar voren. De rijder van RC Motorsport kwam steeds beter in zijn ritme en wist zijn teamgenoot Götz te passeren. Na 24 ronden kwam Van Dam bij zijn debuutrace verdienstelijk als dertiende over de meet. Hij was daarmee de best geklasseerde rijder met een Volkswagen motor. In de tweede race die op zondagmorgen werd gehouden kwam Van Dam opnieuw goed weg. Ondanks dat de banden totaal geen grip hadden, wist hij zich op te werken naar de elfde positie. Gaandeweg de manche werden de banden echter steeds slechter, waardoor de winnaar van de Duitse ATS Formule 3 Cup genoodzaakt was om verdedigende lijnen te rijden. Hij wist Renger van der Zande (Prema Powerteam) en Edoardo Piscopo (ASL Mücke Motorsport) rondelang in een bloedstollend gevecht continu van zich af te schudden. In de slotfase kwam er echter een abrupt einde aan zijn optreden toen hij werd geraakt door Basil Shaaban (HBR Motorsport), die de achtervleugel van hem eraf reed. Met nog drie ronden voor de boeg moest Van Dam de strijd staken.

CARLO VAN DAM: "Ik kijk met gemengde gevoelens terug naar het raceweekend. Ondanks dat ik deze week pas mijn eerste kilometers in deze auto maakte, had ik er toch meer van verwacht. Ik ging voor een top tien resultaat maar dat zat er door verschillende oorzaken niet in. In de kwalificaties werd ik een paar keer opgehouden en wist ik hierdoor net niet de piek uit mijn banden te halen. In race 1 ging het steeds beter en werkte ik me op tot de dertiende positie. In de tweede race reed ik met een heel slechts setje banden, waardoor ik steeds meer onder druk kwam te staan. Ik moest met hand en tand mijn positie zien te verdedigen. Ik wist de aanvallen goed te pareren, totdat Shaaban mij van achteren aantikte. Toen zat mijn eerste kennismaking met de F3 Euroseries erop. Ik wil Kris Nissen van Volkswagen Motorsport nogmaals bijzonder bedanken dat hij mij deze mogelijkheid heeft aangeboden. De Volkswagen krachtbron is erg betrouwbaar en bijzonder snel gebleken. Het team was echt tevreden over mijn prestaties en met de data die we hier op Hockenheim hebben verzameld. De koek is nog niet op, want over een maand rij ik ook de prestigieuze F3-race op het stratencircuit van Macau. Ik zal daar de kleuren gaan verdedigen van HBR Motorsport. Wordt dus vervolgd!"

Nieuws en foto's zijn ook verkrijgbaar via Carlo van Dam's officiële website: www.carlovandam.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Oosterhuis (+ 31 652 056 637 / media@insightf1.com).

© 2003 - 2007 All Rights Reserved - www.thepitbox.nl