Gemeente Edam-Volendam

Schouw sloten door HHNK

HHNK-Logo2.jpg
Schone sloten voor droge voeten
Schouwmeesters van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaan op 15 oktober sloten controleren.

Op maandag 15 oktober gaan zon 400 schouwmeesters van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op pad om de schouw uit te voeren. Ze controleren of de eigenaren van land dat grenst aan sloten het onderhoud aan hun sloot hebben uitgevoerd. Brede en schone sloten zijn van belang voor een goed functionerende waterhuishouding.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt er voor dat het water de sloten in Noord-Holland boven het IJ op het juiste peil blijft. Als het veel heeft geregend, draaien de gemalen op volle toeren. Via sloten, vaarten kanalen en meren, wordt het water afgevoerd naar zee. Voor een goede afvoer van water is het dan ook erg belangrijk dat de sloten goed onderhouden worden.

Het hoogheemraadschap kan onmogelijk alle 20.000 km sloot onderhouden. Daarom zijn eigenaren van percelen die aan een sloot grenzen vaak verplicht om hun gedeelte van de sloot te onderhouden. Als dit in een overeenkomst is vastgelegd, moeten soms ook huurders of pachters aan de gang. Op 15 oktober wordt door zon 400 schouwmeesters gecontroleerd of dat onderhoud goed is uitgevoerd. Als de sloot niet goed onderhouden is, krijgt de onderhoudsplichtige een schouwbrief waarin gevraagd wordt om dat binnen drie weken alsnog te doen.

Wat moet er gebeuren?
De eigenaren zijn verplicht om de helft van de sloot die grenst aan hun perceel te (laten) onderhouden. Wanneer een perceel aan een hoofdwaterloop ligt, hoeft de eigenaar alleen de slootkant en in sommige gevallen de eerste meters van de sloot te onderhouden. Het middengedeelte doet het hoogheemraadschap. Medewerkers van het hoogheemraadschap kunnen vertellen of een perceel aan een hoofdwaterloop of aan een gewone waterloop ligt.

Onderhoud
Onder goed onderhoud wordt verstaan:
verwijderen van drijfvuil, drijvend afval of bouwafval uit de wateren; afmaaien en verwijderen van riet en rietachtige waterplanten; verwijderen van afgemaaide waterplanten, kroos en flap uit de wateren; het schoon en ruim houden van duikers in de aanwezige dammen het opsnoeien van takken en delen van bomen en struiken die zich boven de sloot bevinden;
Het slootgedeelte dat zich onder de bruggen bevindt, moet worden onderhouden door de gebruiker of eigenaar van de brug.

Meer informatie is te vinden op www.hhnk.nl. Met vragen kan men terecht bij het hoogheemraadschap via nummer 0299 66 30 00