Persuitnodiging

Conferentie met Minister van Landbouw Brazilië

Verantwoorde soja uit Brazilië voor voedsel, veevoer en biobrandstof

Hoe kan in de wereldwijd groeiende vraag naar soja op een duurzame manier worden voorzien? Welke rol is voor Nederland weggelegd voor een verantwoorde verbouw van soja in Brazilië? Hoe ziet het beleid eruit dat garanties geeft voor een duurzame productie met respect voor biodiversiteit, natuurbehoud en lokale nederzettingen van de bevolking? Met die vragen komen onderzoekers, beleidsmakers, industriëlen en maatschappelijke groeperingen uit Brazilië en Nederland in Wageningen bij elkaar voor de conferentie Sustainable agriculture in Brazil: responsible soy for food, feed and fuel op 15 oktober.

De Minister van Landbouw van Brazilië en de Gouverneur van de staat Mato Grosso (Centraal Brazilië) houden op de conferentie een inleiding. Zij staan media te woord in een speciale persconferentie van het Ministerie van Landbouw van Brazilië. Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.

Op de persconferentie op maandag 15 oktober van 10.45-11.45 uur zijn:


- Dr. Reinhold Stephanes, Minister van Landbouw van Brazilië


- Dr. Blairo Maggi, Gouverneur van Mato Grosso


Locatie: WICC, Dorskamp II (1e verdieping), Lawickse Allee 9, Wageningen.

Mediavertegenwoordigers wordt verzocht hun komst te melden (zie beneden).

De thema's duurzame landbouw en bosbeheer staan in Brazilië nadrukkelijk op de agenda. Brazilië streeft ernaar om op een duurzame manier de concurrentiekracht van de agrosector te verbeteren. Ook voor Nederland met zijn invoer en doorvoerhavens en zijn verwerkingsindustrie zijn deze ontwikkelingen van belang. De jaarlijkse exportwaarde aan agroproducten, waaronder soja, van Brazilië naar Nederland bedraagt ca 2,5 miljard euro.

Het Braziliaanse soja-areaal schommelt rond de 23 miljoen hectare. Regering en bedrijfsleven verwachten geen verdere areaalvergroting maar streven naar productieverhoging door nieuwe teeltmethoden en productievere rassen. De concurrerende claims op landgebruik spelen in diverse delen van de wereld; zo ook in Mato Grosso, de grootste sojabonen producerende deelstaat van Brazilië.

De uitdaging is om economische, sociale en agrarische belangen en die van natuur en milieu te combineren. Brazilië stelt daarbij de vraag wie het land gaat betalen voor de inspanningen in natuur- en landschapsbescherming ten behoeve van de rest van de wereld.

Het wereldwijde initiatief Round Table on Responsible Soy Production, gedragen door industrie en non-gouvernementele organisaties, biedt een opstap om te komen tot een duurzame sojaproductie via certificering van productie. De vraag is of dat voldoende uitweg biedt.

Dagprogramma: zie site.

NADERE INFORMATIE EN AANMELDING
Mediavertegenwoordigers zijn uitgenodigd om de conferentie te bezoeken. Zij zijn ook welkom op de speciale persconferentie van de Braziliaanse minister van Landbouw en de gouverneur van Mato Grosso. Aanmelding voor beide onderdelen kan bij Wageningen UR, Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter, tel. 0317 485003, e-mail jac.niessen@wur.nl of bij Linda Belien via linda.belien@wur.nl

Zie ook http://www.wur.nl/UK/newsagenda/agenda/Sustainable_agriculture_in_Brazil_responsible_soy_for_food_feed_and_fuel.htm.