Gemeente Brunssum

Staatssecretaris Aboutaleb bezoekt Brunssum op maandag 15 oktober 2007

Staatssecretaris A. Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal op maandag 15 oktober 2007 in Brunssum de eerste Wsw-raad in Nederland installeren. Brunssum is één van de gemeenten die in 2007 deelnemen aan een project dat vooruitloopt op de nieuwe Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) per 1 januari 2008. In dat project worden medewerkers uitgenodigd om mee te denken over de mogelijkheden om de uitstroom vanuit de Wsw naar `regulier' werk te verbeteren.

Het werkbezoek van de heer Aboutaleb was eerst gepland op vrijdag 19 oktober. Wegens omstandigheden is de bijeenkomst verplaatst naar maandag 15 oktober 2007.

Grotere verantwoordelijkheid

Op 1 januari 2008 wordt de Wet Sociale Werkvoorziening gemoderniseerd. De nieuwe wet legt de nadruk op het werken bij `reguliere' werkgevers. `Gewoon' deelnemen aan de samenleving is het uitgangspunt.

Een grote rol is daarbij weggelegd voor de gemeente, die ervoor moet zorgen dat het gemakkelijk wordt om begeleid te werken. Maar ook Wsw-medewerkers krijgen een grotere verantwoordelijkheid. Zij worden gevraagd de gemeente te adviseren over een goede aanpak die erop gericht is om de positie van Wsw-medewerkers te verbeteren. Dat gebeurt door het oprichten van een Wsw-raad, die fungeert als adviesraad voor het gemeentelijk Wsw-beleid.

Landelijke pilot

In vijf pilots in zeven gemeenten is in 2007 geëxperimenteerd met de nieuwe werkwijze: in Rotterdam, Venray, Hengelo/Hof van Twente/Borne, Helmond, en Brunssum. In deze pilots zijn leden geworven voor de vorming van een Wsw-raad: mensen die werkzaam zijn binnen een Wsw-bedrijf, gedetacheerd of begeleid werkend zijn, of op een Wsw-wachtlijst staan. Van de vijf pilots is Brunssum uiteindelijk de eerste waar de pilot resulteerde in de vorming van een Wsw-raad. Om het belang te onderstrepen van een Wsw-raad voor de totstandkoming van een breed gedragen en effectief gemeentelijk Wsw-beleid, zal deze eerste Wsw-raad van Nederland officieel door staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden geïnstalleerd.

aboutaleb

Staatssecretaris A. Aboutaleb installeert op maandag 15 oktober 2007 de eerste Wsw-raad van Nederland in Brunssum.

De Wsw-raad van Brunssum zal in de komende maanden vooral betrokken zijn bij het opzetten van een gemeentelijke verordening. Hierin zal onder meer het beheer van de Wsw-wachtlijsten en van de Persoonsgebonden Budgetten worden vastgelegd.

De WSW-raad Brunssum bestaat uit de volgende leden: Marcel Eggen (voorzitter), Karolina Albers (secretaris), Jos Clement, Klaas Eleveld, Ton Hermsen, Ger Lalau, Jacob Meerman, Ton Metzen, Aline Muezers, Linda Prevos, Dirk Riddersma, en Wielie Sozanski.

De Brunssumse Wsw-raad zal in de eerste periode begeleid en ondersteund worden door Jos Loock vanuit het Programma Versterking CliëntenPositie (VCP).

De raad is bereikbaar via

WSW-raad Brunssum

Postbus 124

6440 AC Brunssum

wswraadbrunssum@gmail.com

Tel. 06-13792148

---