Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nijmegen, 10 oktober 2007

Actie tegen legbatterijen
Op de foto als 'gekooide kip'.

Op maandag 15 oktober van 11.30 tot 14.00 uur, voeren vrijwilligers van Compassion In World Farming (CIWF) in Ede actie tegen legbatterijen en andere kippenkooien. In de Grotestraat kunnen voorbijgangers dan als een 'gekooide kip' achter de tralies op de foto gaan als protest tegen de legbatterij. De foto's worden direct per E-mail naar De Europese Unie, landbouwminister Verburg en de Tweede Kamer gestuurd.

In Nederland leven ongeveer 10 miljoen kippen in legbatterijen. Voor de EU is dit cijfer ca. 350 miljoen. De legbatterij is een opeenstapeling van kleine en krappe kooien waarin telkens vier of vijf kippen zitten opgesloten. In deze kooien kunnen kippen zich niet natuurlijk gedragen: ze kunnen hun ei bijvoorbeeld niet in een nest leggen, niet met de vleugels fladderen en geen stofbad nemen om hun veren te onderhouden. Per kip is 550 cm2 beschikbaar: dat is minder dan de oppervlakte van een A-viertje!

Met ingang van 2012 zijn legbatterijen in de EU en in Nederland niet meer toegestaan, maar de eierindustrie dringt aan op uitstel van dit verbod. CIWF voert daarom een internationale campagne om het verbod, waartoe in 1999 besloten werd, onverkort te handhaven en het zelfs uit te breiden met een verbod van alle kooien voor legkippen. Ook in de kooitypen die na 2012 nog zijn toegestaan wordt het welzijn van de dieren namelijk ernstig geschaad. Scharrelstallen en vrije uitloopsystemen bieden de dieren veel meer welzijn.

Deze actie maakt deel uit van een landelijke toernee, die dit najaar plaatsen in heel Nederland bezoekt. Sittard, Hilversum waren al aan de beurt, deze week staan Ede (15 oktober), Zaandam (18 oktober) en Katwijk aan Zee (20 oktober) op het programma.

Wie niet aan de actie op straat mee kan doen, kan ook meedoen via internet. Op de speciale actiewebsite geenkipineenkooi.nl staat een e-mailpetitie en de webtest: 'Wat weet jij van de kip en het ei?', waarin je in 12 vragen en een paar minuten alles te weten komt wat iedereen zou moeten weten over kippen en eieren!



Ingezonden persbericht