Senternovem


10-10-2007 | Mislukte wijken en steden bestaan niet

Stedelijk vernieuwingsproject WiMBY! centraal bij tv-programma Tegenlicht

Tegenlicht besteedt maandag 15 oktober aandacht aan het project WiMBY! dat subsidie heeft gekregen van het Innovatieprogramma stedelijke vernieuwing. WiMBY! staat voor Welcome into My Backyard en is ontwikkeld door architectuurhistorici Provoost en Vanstiphout.

Naoorlogse stedenbouw
Na de tweede wereldoorlog zijn veel wijken in steden op dezelfde manier gebouwd. De ruimte, de groenvoorziening, de rangschikking van de woonblokken zijn kenmerkend. Een van die wijken is Hoogvliet in Rotterdam. Nooit zijn die wijken echter geworden wat ze hadden moeten zijn. Ze worden als mislukt beschouwd en worden voor een groot deel afgebroken.

WiMBY!
Provoost en Vanstiphout wilden met Hoogvliet deze vicieuze cirkel van de moderne stedenbouw doorbreken. Met de methode WiMBY! willen ze zeggen dat mislukte steden en wijken niet bestaan. Ga uit van datgene wat misschien nooit was gepland maar onmiskenbaar is ontstaan. Dat bepaalt de identiteit van de stad. Het doel van WiMBY! is om de herstructurering van wijken, zoals Hoogvliet, op een hoger peil te brengen door het versterken en vernieuwen van de bestaande kwaliteiten en kenmerken van Hoogvliet, zowel fysiek als sociaal.

Innovatief alternatief
WiMBY! is innovatief en voorbeeldwaardig. Het lost concrete sociale problemen op en biedt alternatieven aan groepen die tot nu toe tussen wal en schip terecht kwamen. De belangrijkste partners van WiMBY! zijn de deelgemeente Hoogvliet, de gemeente Rotterdam, Vestia en Woonbron.

Uitzending Tegenlicht
Maandag 15 oktober Nederland 2 circa 20.55 uur
Dinsdag 16 oktober Nederland 2 circa 23.30 uur (herhaling)

Meer informatie

RGO-IPSV
VROM ISV