Vereniging Nederlandse Gemeenten

Persuitnodiging: Start impulsprogramma zwerfafval 2007-2009

11.10.2007

Jacqueline Cramer, minister van Ruimte en Milieu, kondigt maandag 15 oktober 2007 samen met Annemarie Jorritsma, VNG-bestuurslid en Arie Kraaijeveld, namens het bedrijfsleven, het impulsprogramma zwerfafval 2007-2009 aan. Dit doen zij op de Anne Frankschool in Den Haag. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Tijdens deze kick-off reikt minister Cramer aan drie kinderen van de Anne Frankschool een prijs uit voor het beste idee van deze school om zwerfafval aan te pakken. Basisscholen in heel Nederland worden hierna gevraagd ideeën aan te leveren voor het schoonste schoolplein van Nederland. De school met het beste idee wint een innovatieve afvalbak en een leuke verrassing voor de leerlingen.
De Anne Frankschool mag maandag al een innovatieve afvalbak in ontvangst nemen. Het betreft hier een nieuwe soort afvalbak met ingebouwd persmechanisme, aangedreven op zonne-energie.

Impulsprogramma zwerfafval
VROM, VNG en het bedrijfsleven pakken gezamenlijk zwerfafval aan. Zij hebben een impulsprogramma opgesteld om ervoor te zorgen dat de openbare ruimte schoner wordt.
Het gaat om

* het beïnvloeden van consumentengedrag

* handhaving van regelgeving over zwerfafval
* innovaties door producenten

VROM, VNG en het bedrijfsleven kunnen dit niet alleen. Met het impulsprogramma sporen zij bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokkenen aan om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. De komende twee jaar staan er veel acties op stapel. Bijvoorbeeld het verstrekken van lespakketten aan scholen en het verbeteren van voorzieningen op parkeerplaatsen. En daarnaast het verlenen van subsidies voor innovatieve ideeën om zwerfafval aan te pakken en ideeën voor communicatiecampagnes om mensen van het probleem bewust te maken. Voor meer informatie over het Impulsprogramma Zwerfafval kunt u kijken op de volgende website:

* samenwerkenaaneenschonernederland.nl

Programma
15 oktober 2007, 12.30 uur 14.00 uur

* 12.30 uur Ontvangst

* 12.55 uur Welkom door Dick Hartgers, directeur Anne Frankschool
* 13.00 uur Speech minister Cramer

* 13.15 uur Mini-les zwerfafval door Cramer, Jorritsma en Kraaijeveld

* 13.45 uur Schoolplein en straat opruimen samen met Cramer, Jorritsma en Kraaijeveld

- mogelijkheid voor de pers om vragen te stellen
* 14.00 uur Einde

Locatie
Anne Frankschool
Beresteinlaan 267
2542 JG Den Haag

Aanmelden en informatie
Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Asha Khoenkhoen, woordvoerder VNG, via telefoonnummer 070- 373 8304.

Den Haag, 11 oktober 2007