Documentaire over 14-jarige Danny in première tijdens Cinekid

12/10/2007 11:14



COC Nederland



COC Nederland

Tientallen homojongeren uit de kast

Tijdens Cinekid gaat de documentaire Danny's Parade in première. Documentairemaakster Anneke de Lind van Wijngaarden volgde de 14-jarige Danny tijdens de voorbereidingen om met de 16-min boot mee te varen tijdens de Amsterdam Gay Pride. Zijn initiatief dat hij samen met COC Nederland ondernam, sloeg aan zodat de COC-werkgroep Jong? ontstond. Door het contact en het uitwisselen van ervaring met leeftijdsgenoten hebben inmiddels tientallen jongeren de stap genomen om uit de kast te komen.

De dagen na de pride meldden tientallen jongeren zich aan bij de COC-werkgroep Jong?. Danny wilde met de 16-minboot meevaren om heel Nederland te laten zien dat het heel normaal is om voor je zestiende te weten dat je homo of lesbisch bent. Naast het landelijk 16-min café in Amsterdam, zijn er inmiddels ook regionale initiatieven in Arnhem, Eindhoven en Tilburg. Ook lanceerde Jong? onlangs een profielenwebsite waar jongeren eenvoudig contact kunnen leggen met leeftijdsgenoten. In korte tijd meldden zich ook reeds 300 jongeren met een profiel op de website.

"We zien nu honderden jonge homo- en lesbotieners die zich bij de COC-werkgroep Jong? melden en contacten met elkaar leggen", licht COC-voorzitter Frank van Dalen toe. "Opvallend is dat een behoorlijk deel van deze jongeren nog niet openlijk homoseksueel is. Door het onderlinge contact en de steun die ze bij elkaar vinden zijn er echter steeds meer jongeren die aan hun ouders, vrienden en klasgenoten durven te vertellen dat ze homo of lesbisch zijn. De droom van Danny en veel van zijn leeftijdsgenoten komt nu dus uit. Als COC zijn we ontzettend trots op al deze jongeren."

Danny hoopt dat het voor jongeren na het zien van de Danny's Parade makkelijker wordt hun homogevoelens een plekje te geven. "Ik wilde geen documentaire maken over een jongen die niet geaccepteerd wordt", licht Anneke de Lind van Wijngaarden toe. "Danny is juist een held." De documentaire duurt vijftien minuten en is na de première op maandag 15 oktober om 14.00 uur ook op donderdag 18 oktober te zien tijdens het Cinekid filmfestival in Amsterdam. Het festival is het grootste filmfestival voor de jeugd. Ook wordt de documentaire door de NPS op televisie uitgezonden.





http://www.cinekid.nl/