Persbericht
12 oktober 2007

European Roma Rights Centre wint Max van der Stoel-prijs 2007

Een internationale jury voorgezeten door Knut Vollebaek, de recent benoemde Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), heeft de Europese Organisatie voor de Rechten van de Roma voorgedragen als winnaar van de Max van der Stoel-prijs voor 2007.

Deze prestigieuze prijs van 50,000 Euro werd in 2001 ingesteld door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken ter ere van Max van der Stoel, minister van Staat en de eerste Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor nationale minderheden in het OVSE-gebied.

De OVSE zet zich als regionale veiligheidsorganisatie in voor het bevorderen van onder andere mensenrechten, democratisering en conflictpreventie in 56 lidstaten, van Vancouver tot Wladiwostok. Het kantoor van de Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden werd in 1992 opgericht teneinde etnische spanningen in het OVSE-gebied in een vroeg stadium te identificeren en zodoende conflicten te voorkomen.

Dit jaar wordt de prijs overhandigd door Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Ambassadeur Knut Vollebaek zal namens de Jury spreken in de aanwezigheid van Max van der Stoel en diens opvolger, Rolf Ekéus.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed