Erasmus Universiteit Rotterdam

Urgenda 15 oktober aangeboden aan minister Cramer

De Urgenda, door prof.dr. Jan Rotmans gepresenteerd als strategisch plan voor duurzaam Nederland, wordt op 15 oktober door het Urgenda-kernteam aangeboden aan minister mw. J. Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. De Urgenda is een ambitieuze agenda die is opgesteld vanuit een groot gevoel van urgentie en heeft als doel Nederland sneller duurzamer te maken.

Rotmans, hoogleraar Duurzame systeeminnovaties en transities, is een van de initiatiefnemers: 'Nederland staat voor een enorme fysieke en sociale opgave die vergelijkbaar is met de inpoldering en drooglegging van Nederland aan het einde van de Middeleeuwen.'

De Urgenda wordt gesteund door vele honderden mensen, van CEO's van grote bedrijven tot medewerkers van milieuorganisaties, van leraren tot zelfstandig ondernemers en van senioren tot de premier van het jeugdkabinet. De urgentie komt voort uit de inschatting dat Nederland in de komende vijftig jaar meer zal veranderen dan in de vijfhonderd jaar daarvoor.

De Urgenda wil van Nederland een duurzame proeftuin maken: dat is niet alleen maatschappelijk maar ook economisch voordelig. De initiatiefnemers maken deel uit van 'Acht voor Ruimte', een nationaal netwerk van tien vernieuwingsinstituten voor ontwikkeling en toepassing van kennis voor duurzaam Nederland. Op de website www.urgenda.nl is het volledige plan te lezen, inclusief de lijst met duidelijke actiepunten op de korte en lange termijn voor de komende 40 jaar.

Nadere informatie: