Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-544

Arnhem,11 oktober 2007

ACTIVITEITEN IN EN OM HET PROVINCIEHUIS
Periode 15 oktober tot en met 1 november 2007

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Woensdag 17 oktober
Gedeputeerde Theo Peters spreekt tijdens de opening van het Symposium ''In contact en contract' - programmeren RSP 2008-2011'. Direct betrokkenen bij de ontwikkeling van de programma's en contract in het kader van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid komen hier bij elkaar om ervaringen te delen (16.00 - 21.00 uur, WTC in Arnhem)
Gedeputeerde Keereweer installeert de leden van de nieuwe Stuurgroep Gebiedsontwikkeling Epe-Vaassen tijdens een bijeenkomst in Arnhem. In deze stuurgroep werken de provincie Gelderland, de gemeenten Apeldoorn, Voorst en Epe, de Stichting Geldersch Landschap, het Waterschap Veluwe en LTO samen bij de inrichting van het buitengebied.. (18.00 - 20.00 uur; Huis der Provincie, gebouw Marktstate, Arnhem) Gedeputeerde Annelies van der Kolk geeft, op uitnodiging van Nordrhein-Westfalen, een toelichting op het IPO standpunt over de Europese bodemrichtlijn. Het Europese parlement gaat hierover de komende maanden een besluit nemen. De Europese bodemrichtlijn geeft internationale richtlijnen over onder meer bodemsanering. (18.00 - 23.00 uur; Brussel)
Gedeputeerde Co Verdaas met in zijn portefeuille 'buitenlandse zaken' is uitgenodigd aanwezig te zijn bij een kennismakingsbijeenkomst voor de EU-woordvoerders uit de Tweede Kamer. Het IPO biedt een gecombineerd programma met een algemene inleiding over Europa en de provincies en er is gelegenheid voor kennismaking. Sprekers zijn Kitty Roozemond (directeur IPO), Hanja Maij-Weggen (Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant en voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie Europa van het IPO), Mathijs Verhagen (senior adviseur Europa van het IPO) en Rob van Eijkeren (coördinator van het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel) (14.00 - 17.00 uur; IPO, Muzenstraat 61 in Den Haag) Gedeputeerde Harry Keereweer neemt deel aan de vergadering van de Streekcommissie Rivierengebied Oost. De commissie is breed samengesteld uit bestuurders van gemeenten, waterschap, landbouw, recreatie, natuur en leefbaarheid. Belangrijke bespreekpunten zijn de inzet van LEADER (Brusselse subsidie) en de inzet voor de Nationale Landschappen. (9.30 - 12.00 uur; gemeentehuis Ubbergen)

Gedeputeerde Marijke van Haaren neemt deel aan het debat tijdens het Jaarcongres MKB, dat dit jaar geheel in het teken staat van 'samenwerken'. De recente fusies tussen de verschillende MKB-verenigingen in de regio en de steeds inniger samenwerking met VNO-NCW, vormen de aanleiding hiervoor. Men verwacht zo'n 300 ondernemers. Ronald Migo en Wiet Benda (voorzitter MKB Oost) presenteren het programma. (15.00 - 17.30 uur; Kenniscentrum Fifty Two Degrees in Nijmegen)

Donderdag 18 oktober
Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje brengt een werkbezoek aan de gemeente Lochem met als thema "Etalage van de toekomst". Dit is tevens de werktitel van de ontwikkeling van het gebied tussen de binnenstad en het Twentekanaal. De rondleiding door dit gebied, wordt gevolgd door een interactieve bijeenkomst met toekomstige gebruikers en een bijzondere raadsvergadering met de volgende gesprekspunten: Etalage van de toekomst in relatie tot mogelijke lokatie van het nieuwe gemeentehuis, de functieverandering van agrarische bebouwing en het jeugdbeleid. (13.45 - 17.15 uur; start rondleiding Restaurant Graaf Floris, Stationsplein 1 in Lochem, interactieve bijeenkomst en raadsvergadering in Hof van Gelre, Nieuweweg 38 in Lochem. Meer informatie: Paul Rijzinga, tel. (026) 359 86 10) Gedeputeerde Theo Peters spreekt tijdens het jaarlijks Symposium "Versnelling woningbouw. Flexibiliteit in het woningbouwprogramma". Uit recente cijfers blijkt dat er nog altijd een grote vraag is naar betaalbare woningen. De provincie heeft hiervoor 30 miljoen euro beschikbaar gesteld en met betrokken partijen zijn afspraken gemaakt over de bouw van betaalbare woningen. Tijdens dit symposium wordt een beroep op alle partijen gedaan om met oplossingen te komen. (12..30 - 17.00 uur; Musis Sacrum, Velperbuitensingel 25 in Arnhem) Gedeputeerde Harry Keereweer neemt deel aan de vergadering van Streekcommissie Rivierengebied West. De commissie is breed samengesteld uit bestuurders van gemeenten, waterschap, landbouw, recreatie, natuur en leefbaarheid. Belangrijke bespreekpunten zijn de inzet van LEADER (Brusselse subsidie) en de inzet voor de Nationale Landschappen. (9.30 - 12.00 uur; Kasteel Ammersoijen in Ammerzoden) Gedeputeerde Harry Keereweer bezoekt een aantal locaties op het Landgoed Tongeren. Charlotte Rauwenhoff, directeur van het landgoed, laat zien hoe het landgoed als particulier bezit duurzaam in stand wordt gehouden. Uitgangspunt is het behoud van haar natuurlijke, cultuurhistorische en landschappelijke waarden. Locaties die bezocht worden: Boerderij aan de Molenweg 47; de sprengkop en beekloop van de Tongerense Beek; de buurschap; Rauwenhoffweg; de weilanden van het Tongerense Veen. (17.30 - 18.30 uur; start Kantoor Landgoed Tongeren, Molenweg 49 in Epe) Gedeputeerde Marijke van Haaren verricht de opening van de Medelbus. Het bedrijventerrein Medel is gesitueerd bij Tiel en heeft diverse grote bedrijven met veel werknemers. Vanuit de bedrijvenvereniging is het plan geboren een pendel in te stellen, diverse partijen waaronder de provincie Gelderland steunen (financieel) het idee. De opzet is om besloten vervoer te laten rijden van onder andere station Tiel naar het bedrijventerrein. De chauffeurs zijn een onderdeel van een werkgelegenheidsproject en kunnen instromen bij vervoerder Arriva. (11.45 uur; Stationsplein 1 te Tiel)
Gedeputeerde Annelies van der Kolk bezoekt de Kampeer- en Caravanbeurs in Utrecht. De Achterhoek heeft op deze consumentenbeurs een stand. De provincie Gelderland heeft 3 miljoen euro in het toerisme gestopt voor een aantal 'vliegende start' projecten. Een van die projecten is Camperen in de Achterhoek. Gedeputeerde Annelies van der Kolk wordt op de Kampeer- en Caravanbeurs door de regio Achterhoek daarom in het zonnetje gezet.
(12.00 - 14.00 uur; Jaarbeurs Utrecht)

Vrijdag 19 oktober
Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje houdt een toespraak bij de opening van het Safari Meeting Centre van Burgers' Zoo in Arnhem. Met de familie Van Hooff verricht hij de openingshandeling. Tegelijkertijd met het Safari Meeting Centre worden ook het Safari Restaurant en de giraffenstallen geopend. (10.30 - 12.00 uur; Auditorium van Burgers' Zoo in Arnhem), Gedeputeerde Theo Peters brengt een wijkbezoek aan Dukenburg in Nijmegen. In het kader van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid bezoekt gedeputeerde Peters in alle acht grote steden een wijk. In de komende periode wordt de nadruk op de wijkaanpak gelegd. Door de wijken zelf te bezoeken ziet gedeputeerde Peters welke problemen er zijn en welke mogelijk oplossingen. (12.30 - 16.30 uur; Dukenburg in Nijmegen) Gedeputeerde Annelies van der Kolk neemt samen met de wethouders van de Veluwse gemeenten een rapport in ontvangst over de toekomst van het toerisme. Het rapport is uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland en de betrokken gemeenten. Doel is om de Veluwe weer op 1 te krijgen, als het gaat om toerisme. De opstellers van het rapport hebben hier een uitgesproken mening over. Nu is het aan de gemeenteraden om hier hun mening over te geven. (13.30 - 17.00 uur; Hotel De Reehorst, Bennekomseweg 24 in Ede)

Zaterdag 20 oktober
Gedeputeerde van der Kolk bezoekt in het kader van de nationale Museumdag maar liefst twee musea. In de ochtend geeft ze acte de presence in het Stadsmuseum in Harderwijk, in de middag bezoekt zij vervolgens het gemeentelijk Museum in Elburg. Beide musea hebben exposities over het dagelijks leven in deze steden. (11.00 - 16.00 uur; Harderwijk en Elburg)

Dinsdag 23 oktober
Gedeputeerde Keereweer neemt deel aan een studiereis naar de Verenigde Staten georganiseerd door het Taskforce Management Overstromingen (TMO). Op het programma staan een bezoek aan Washington, Florida en New Orleans met aandacht voor overstromingsscenario's, crisiscommunicatie en informatieuitwisseling over 'lessons-learned' bij evacuaties. (23 tot en met 27 oktober 2007)

Zaterdag 27 oktober
Gedeputeerde Annelies van der Kolk opent al vroeg in de ochtend het historisch wandelpad tussen Stougraaf en Grote Wetering. Het ommetje is een van de initiatieven om de streek weer 'op de kaart' te krijgen. In de loop van de afgelopen 30 jaar is de aandacht voor het gebied wat verslapt, wat ten koste is gegaan van voorzieningen, omgevingskwaliteit en identiteit. Het wandelpad is bedoeld om die identiteit terug te winnen en om mensen van buiten kennis te laten maken met de structuren van het eeuwenoude Oost-Veluwse polderlandschap. De vroege gasten verzamelen zich bij de 'nieuwe stenen brug', juist ten noordwesten van de buurtschap De Kar. In het voetspoor van Torck begeven ze zich op weg, langs 'Karremans huys', langs het oude tolhuis aan de grintweg van Apeldoorn naar Zutphen om te eindigen bij de paal no. 11, het Rijksmonument dat de grens markeert van de kadastrale gemeentes Beekbergen, Wilp en Voorst. (7.45 - 10.00 uur; tussen Apeldoorn en Voorst)

Woensdag 31 oktober
Provinciale Staten komen bij elkaar voor de maandelijkse vergadering. Deze vergadering is live te volgen via www.gelderland.nl. Belangrijk agendapunt is de beleidsbegroting 2008. (vanaf 10.00 uur; zaal 3.1 in gebouw Rijnstate van het provinciehuis, Markt 11 in Arnhem) Gedeputeerde Harry Keereweer verzorgt een inleiding tijdens de regionale bijeenkomst van Greenport Arnhem-Nijmegen. Het is een discussieavond met als onderwerp 'Wat kan Greenport Arnhem-Nijmegen doen voor Greenport Nederland en andersom'. Hij geeft daarbij zijn visie op de ontwikkeling van Betuwse Bloem en Greenport Arnhem-Nijmegen. Andere sprekers zijn Harry de Vries, burgemeester van de gemeente Lingewaard en J. van der Tak, burgemeester van de gemeente Westland en voorzitter van Greenport Nederland. (19.30 - 22.30 uur; Wijnfort in Lent)

Donderdag 1 november
Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje ontvangt samen met onder meer de de heer De Graaf, burgemeester van Apeldoorn en Heimen van Andel van het ROC HKH Prinses Margriet. Zij verricht de officiële opening van het nieuwe ROC Aventus. Gedeputeerde Hans Esmeijer is tevens aanwezig bij deze opening. Op zaterdag 3 november kan iedereen die nieuwsgierig is een kijkje komen nemen. Tussen 10.00 en 16.00 uur staan de deuren dan open. Met de nieuwbouw wil het ROC ruimte bieden aan ontwikkeling in een open, toegankelijk schoolgebouw waar de praktijk centraal staat. (1400 - 18.00 uur; ROC Aventus, Laan van de Mensenrechten 500 in Apeldoorn)