Gemeente Rotterdam

Nr. 42

15 oktober 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 15 t/m 21 oktober 2007

Wethouder Bolsius aan het werk met boomwortelploeg

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) gaat maandag 15 oktober om 10.00 uur aan het werk met een boomwortelploeg van Gemeentewerken op de Nieuwe Binnenweg, tussen de Heemraadssingel en de Claes de Vrieslaan. Met twee boomwortelploegen zet Gemeentewerken dit jaar extra in op een resultaatgerichte aanpak van beschadigde bestrating rond bomen, veroorzaakt door boomwortels. Hierdoor wordt de levensduur van de bomen verlengd. De boomwortelploeg laat de wethouder zien hoe ze te werk gaan. De wethouder helpt vervolgens de ploeg mee met de werkzaamheden. Resultaat op Straat wordt extra ingezet om onder andere de buitenruimte in de stad mooi en heel te maken. Zo wordt bijvoorbeeld in Delfshaven groenstroken en plantenbakken opgeknapt, in Charlois het gazon hersteld en in IJsselmonde rozen, heesters en plantschalen vervangen.

(Voor meer informatie: Gemeentewerken, Monique Godijn, tel. 010 - 489 4362)

Wethouder Harbers opent Brains@Work

Wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) opent op maandag

15 oktober om 14.00 uur Brains@Work. Brains@Work is de Rotterdamse editie van de landelijke wetenweek. Dit jaar kent Brains@Work haar vierde editie. Een week waarin leerlingen van het vmbo, havo en vwo kennismaken met techniek en wetenschap. Rotterdamse onderwijsinstellingen en het Rotterdamse bedrijfsleven organiseren activiteiten en openen van 15 t/m 19 oktober de deuren. Tijdens de activiteiten ervaren de leerlingen hoe boeiend en interessant wetenschap en techniek is. Bovendien ervaren ze dat wetenschap en techniek van belang is op plaatsen waar ze het niet zouden verwachten en overal om hen heen is. Brains@Work laat zien dat wetenschap en techniek niet saai is maar juist leuk en van belang.

Locatie: Off Corso, Kruiskade 22 te Rotterdam

(Voor meer informatie: Projectmanager Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam, Emile Barendregt, tel: 010 - 244 85 90)

Wethouder Baljeu geeft aftrap Stageplaza Rotterdam

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) geeft maandag

15 oktober om 14.45 uur de aftrap voor Stageplaza Rotterdam in het Erasmus Expo- en Congrescentrum (gebouw M, Forumzaal), aan de Burgemeester Oudlaan 50. Stageplaza Rotterdam koppelt vraag en aanbod voor stage- en leerwerkplekken én taalplekken voor inburgeraars. Gemeentelijke diensten en deelgemeenten kunnen vanaf 15 oktober via Stageplaza Rotterdam CV's lezen van mensen die een stage-, leerwerk- of taalplek zoeken. In de loop van 2008 kunnen stagiaires en onderwijsinstellingen via Stageplaza Rotterdam zelf op zoek naar een geschikte stageplaats bij de gemeente. Gemeente Rotterdam verhoogt het aantal stage-, leerwerk- en taalplekken, zodat zij vanaf 2010 elk jaar 1.000 mensen een waardevolle leerperiode kan bieden.

(Voor meer informatie: Servicedienst Gemeente Rotterdam, Marika Porrey,

tel. 010 - 267 6574)

Wethouder Baljeu bij uitreiking van de Buiten-Gewoon-Veilig Prijs

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) is maandag 15 oktober om 16.30 uur aanwezig bij de uitreiking van de Buiten-Gewoon-Veilig Prijs als portefeuillehouder van de Stadsregio Rotterdam. Jaarlijks reikt Viziris (voorheen de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang) op de Dag van de Witte Stok de Buiten-Gewoon-Veilig prijs uit aan een gemeente of organisatie die zich inzet voor toegankelijkheid voor en veiligheid van slechtziende en blinde mensen. De gemeente Rotterdam maakt kans op de prijs omdat de RET en de Stadsregio Rotterdam aantoonbaar goed uitgevoerde voorzieningen voor slechtziende en blinde mensen gerealiseerd hebben op de metrostations in en om Rotterdam. De uitreiking vindt plaats in de burgerzaal van het Stadhuis, aan de Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: Viziris, Roland van Grinsven of José van Rosmalen,

tel. 030 - 299 2878)

Wethouder Kaya bij cultuuravond in Prins Alexander

Op maandag 15 oktober om 19.30 uur is wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) aanwezig bij de Cultuuravond van de deelgemeente Prins Alexander in het Continental Art Centre, Robbert Kochplaats 342. Tijdens deze avond ondertekenen de deelgemeente, het cultureel netwerk en het bedrijfsleven het Convenant Kunst en Cultuur. Deze partijen gaan gezamenlijk activiteiten / projecten op het gebied van kunst en cultuur ontwikkelen in de deelgemeente. De wethouder zal de speerpunten van het kunst- en cultuurbeleid toelichten.

(Voor meer informatie: Paul Fransen, Stichting Cultureel Alexander, tel.06 - 5247 7037)

Wethouder Geluk opent speel-o-theek Katrijn

Dinsdag 16 oktober om 16.25 uur opent jeugdwethouder Leonard Geluk de

speel-o-theek Katrijn, Post West, Tidemanstraat 80. De wethouder zal als eerste speelgoed uitlenen. Bij de speel-o-theken Katrijn, Ali Baba en Klein Duimpje kunnen kinderen van 0-6 jaar speelgoed uitzoeken om thuis mee te spelen. Voor ieder stuk speelgoed vraagt de speel-o-theek een bedrag van ¤ 0,40 of 0,80 leengeld. De speel-o-theek is bedoeld voor kinderen van wie de ouders goed en leerzaam speelgoed niet kunnen betalen.

(Voor meer informatie: Ali Unal, speel-o-theek Katrijn, tel. 010 - 221 4450)

Wethouder Bolsius opent Spaansebrug

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) en portefeuillehouder Jacques van der Have (deelgemeente Overschie) openen op dinsdag 16 oktober om 17.30 uur samen de vernieuwde Spaansebrug. Na elf maanden afsluiting nemen omwonenden en ondernemers de brug feestelijk in gebruik. De feestelijkheden vinden plaats op de Spaansebrug, aan de kant van de 2e Hogenbanweg.

(Voor meer informatie: Gemeentewerken, Mirjam van den Brink, tel. 010 - 489 4333)

Wethouder Schrijer aanwezig bij

FME-CWM Rijndelta netwerkbijeenkomst

Wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) is op dinsdag

16 oktober om 17.30 uur aanwezig bij de FME-CWM Rijndelta netwerkbijeenkomst. De Vereniging FME-CWM (ondernemersorganisatie voor de technologisch-industriële sector) lanceert het project 'Tweede Visser voor Istanbul'. Het initiatief betreft een samenwerking tussen FME, de Koninklijke Metaalunie, bedrijven uit de technologische industrie, Gemeente Rotterdam, kunstenaar Ger C. Bout, het Albeda College en de Economic Development Board Rotterdam (EDBR). FME pleit al jaren voor een intensieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit project laat zien hoe een dergelijke samenwerking het onderwijs aantrekkelijker kan maken. Locatie: Hotel New York, Koninginnehoofd 1 te Rotterdam.

(Voor meer informatie: secretaris FME-CWM West Nederland Rijndelta,

dhr. R. van der Mark, tel. 06 - 29 03 53 98)

Wethouder Karakus houdt toespraak bij Naturalisatieceremonie

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) neemt op dinsdag

16 oktober om 20.00 uur de honneurs waar bij de naturalisatieceremonie. Tijdens deze ceremonie krijgen ruim 75 Rotterdammers de Nederlandse nationaliteit. De wethouder zal de aanwezigen toespreken en hen de naturalisatiebesluiten uitreiken. De ceremonie vindt plaats in Stadswinkel Centrum aan de Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: Dienst Publiekszaken, Jikke Kuijpers, tel. 010 - 417 3793)

Burgemeester Opstelten ontvangt Duitse en Nederlandse parlementariërs

Burgemeester Ivo Opstelten ontvangt op woensdag 17 oktober om 09.30 uur

8 Duitse en 8 Nederlandse parlementariërs in kamer 113 van het stadhuis aan de Coolsingel. De parlementariërs brengen een werkbezoek aan ons land, waarbij ze één dag Rotterdam aandoen. In samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam N.V. is er een programma opgesteld, dat in het teken staat van de haven.

(Voor meer informatie: Bestuurlijke en Juridische Zaken, mevr. E. Schillemans,

tel. 010 - 417 38 65)

Burgemeester Opstelten ontvangt Chinese delegatie

Burgemeester Ivo Opstelten ontvangt op woensdag 17 oktober om 11.30 uur een Chinese delegatie op zijn kamer in het stadhuis aan de Coolsingel. De delegatie bestaat uit 15 Chinese, die van 17 - 19 oktober deelnemen aan de EU-China Maritieme Agreement 4th Implementation Meeting in Rotterdam. De jaarlijkse bijeenkomst gaat over de internationale maritieme handel tussen China en de EU. Het programma is in overleg met de gemeente Rotterdam, de Europese Commissie en het ministerie van Verkeer ene Waterstaat samengesteld.

(Voor meer informatie: Bestuurlijke, Juridische en Internationale Zaken,

dhr. C. de Lange, tel. 010 - 417 33 03)

Wethouder Baljeu en wethouder Harbers nemen deel aan slotbijeenkomst over luchtkwaliteit

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) en wethouder Mark Harbers (Economie, Haven, en Milieu) nemen donderdag 18 oktober om 15.00 uur deel aan een slotbijeenkomst over luchtkwaliteit in het Scheepvaart- & Transportcollege, aan de Lloydstraat 300. De slotbijeenkomst is georganiseerd door ROM-Rijnmond en wordt gehouden in het kader van het Regionaal Actieprogramma en de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit. Centraal staat de aanpak ter verbetering van luchtkwaliteit. Naast de wethouders nemen ook ondernemers, milieuorganisaties, overheidsinstanties en andere betrokkenen deel.

(Voor meer informatie: Het Portaal, Rogier Coopmans, tel. 010 - 270 9465)

Wethouder Kriens geeft startsein BoodschappenPlusBus

Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) geeft donderdag 18 oktober van 16.30 - 17.00 uur het officiële startsein voor de BoodschappenPlusBus in Rotterdam, Sportlaan 75. De BoodschappenPlusBus is een initiatief van het Nationaal Ouderen Fonds. Zij ontwikkelen samen met gemeenten in Nederland dit project. De BoodschappenPlusBus beoogt een dienst te bieden aan kwetsbare ouderen die sociale contacten en/of activiteiten wensen te ondernemen. Het doel is voorkomen en tegengaan van eenzaamheid en het bevorderen van sociale contacten. Begin juli zijn onder leiding van Stichting Vrijwilligerswerk Rotterdam de eerste activiteiten in Rotterdam van start gegaan in het pilot gebied deelgemeente Feijenoord.

(Voor meer informatie: Stichting vrijwilligerswerk Rotterdam, Ettie Huberts,

tel. 010 - 2923666)

Burgemeester Opstelten reikt Paul Nijgh-penning uit

Burgemeester Ivo Opstelten reikt op donderdag 18 oktober om 17.30 in de Burgerzaal van het stadhuis de Paul Nijgh-penning uit. Het bestuur heeft besloten om de onderscheiding te overhandigen aan Ella ter Kuile-van der Haar, Kees Vrijdag en Sander Kramer. De penning wordt uitgereikt aan personen die zich op sociaal-cultureel gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Rotterdam. In 1957 werd de 'Paul Nijgh-penning' voor het eerst uitgereikt.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, afd. Extern Betrekkingen,

mevr. L. Longayroux, tel. 010 - 471 20 80)

Wethouder Geluk neemt eerste exemplaar boek 'De gelukkige klas' van Theo Thijssen in ontvangst

Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) neemt op vrijdag 19 oktober om 12.30 uur het eerste exemplaar van het boek 'De gelukkige klas' van Theo Thijssen in ontvangst in kamer 126 van het stadhuis. Ter gelegenheid van de Nederland Leest campagne in Rotterdam van 19 oktober t/m 16 november deelt de Bibliotheek Rotterdam het boek gratis uit aan de leden van de bibliotheek en organiseert allerlei activiteiten die in het teken staan van de thema's in het boek. In 2006 vond de eerste editie van de nationale leesbevorderingscampagne Nederland Leest plaats. De campagne was een groot succes, ook in Rotterdam.

(Voor meer informatie: Herma van Boven, Bibliotheek Rotterdam, tel. 010 - 281 6258)

Burgemeester Opstelten ontvangt adviezen

International Advisory Board Rotterdam

Burgemeester Ivo Opstelten ontvangt op vrijdag 19 oktober om 16.00 uur adviezen die zijn voortgekomen uit een internationale conferentie, georganiseerd door de International Advisory Board Rotterdam (internationaal adviesorgaan). De leden van de IAB vergaderen op 17, 18 en 19 oktober in Rotterdam. Het hoofdthema van de conferentie is de economische ontwikkeling van Rotterdam. Onderleiding van Ruud Lubbers worden drie thema's besproken: Intercultural City, Water en New coorporation models. De IAB meeting wordt afgesloten met een publiek congres in De Doelen. Hierna overhandigt Ruud Lubbers de adviezen en aanbevelingen aan de burgemeester. Locatie: Schouwburgplein 50 te Rotterdam.

(Voor meer informatie: International Advisory Board Rotterdam, afd. Communicatie, mevr. A. Baljon, tel. 06 - 22 56 95 40)

Wethouder Kaya opent tentoonstelling Niet Verkeerd!

Zaterdag 20 oktober om 17.30 uur opent wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) de tentoonstelling Niet Verkeerd! in de Kunsthal Rotterdam. De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het COC Rotterdam. Het COC Rotterdam zet samen met de Kunsthal de tentoonstelling in voor educatieve doeleinden door schoolklassen uit te nodigen de tentoonstelling te bezoeken.

(Voor meer informatie: Tineke Teunen, bestuur COC, tel. 06 - 2428 0092)

En verder...

is burgemeester Ivo Opstelten op vrijdag 19 oktober om 19.00 uur aanwezig bij een lezing, die gegeven wordt in de Islamitische Universiteit Rotterdam aan de Bergsingel 135. Het onderwerp van de studium generale is: 'Zijn Islam, Christendom en Jodendom verschillende godsdiensten?' en wordt voorgedragen door prof. dr. Vincent Brummer.

(Voor meer informatie: Islamitische Universiteit Rotterdam, tel. 010 - 485 47 21)

noot voor de redactie/