Gemeente Breda

Proef geslaagd: Afvalservice Breda gaat hout gescheiden ophalen

Vanaf maandag 15 oktober gaat Afvalservice hout dat bij grofvuilmeldingen wordt aangeboden gescheiden ophalen. Sinds de zomermaanden is bij een aantal flats een proef gehouden om hout apart in te zamelen. Nu dit succesvol is gebleken wordt vanaf aanstaande maandag het gescheiden ophalen van houtafval doorgevoerd voor alle huishoudens van Breda.

Niet al het hout valt onder de nieuwe regeling. Onbewerkt hout, geverfde balken, al dan niet met spijkers, deuren of kozijnen zonder glas, hardboard, houten bank zonder kussens en laminaat zijn voorbeelden van houtsoorten die als houtafval worden opgehaald.
Maar deuren die voor een deel uit glas bestaan, rotan meubels, bamboe, trespa en geïmpregneerd tuinhout vallen bijvoorbeeld nog steeds onder grofvuil.

Wat onder houtafval wordt verstaan en de nieuwe regels worden uitgelegd in een folder die de bewoners krijgen toegestuurd als zij via telefoon of internet een afspraak maken om grofvuil op te komen halen.
Ook op de Afvalkalender 2008, die ieder huishouden net voor de kerstdagen binnen krijgt, staat informatie over gescheiden ophalen van grof huisvuil.

Uit eerder genomen proeven blijkt dat de helft van het aangeboden grofvuil bestaat uit opnieuw te verwerken hout. Buiten de winst die dit gescheiden ophalen voor het milieu oplevert, kunnen uit de financiële besparingen weer extra investeringen betaald worden.

Breda, 12 oktober 2007