Nadere informatie n.a.v. AO ICT en EPD

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA/ICT-2803224

12 oktober 2007

Tijdens het Algemeen Overleg ICT en EPD 13 september 2007 heb ik toegezegd om u over een aantal zaken nader te informeren. Hierbij kom ik deze toezegging na. Hieronder ga ik in op de volgende onderwerpen: relatie EPD-EKD en financieringsstromen EPD (inclusief NICTIZ). In de bijlage vindt u de samenstelling van het Platform en de Stuurgroep ICT & Innovatie.

Relatie EPD-EKD
Er moet goede samenhang en afstemming zijn tussen het Elektronische Patiëntendossier (EPD) en het Elektronisch Kinddossier in de Jeugdgezondheidszorg (EKD JGZ). Beide dos-siers hebben op dit moment een andere invalshoek, functie en planning, maar zullen op termijn op elkaar aansluiten. De minister voor Jeugd en Gezin is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en planning van het EKD. Wij zullen samen zorgen voor de goede aansluiting. De praktische afstemming vindt plaats binnen het gezamenlijke overleg rondom ICT van ons beider departementen.

Het EPD is een virtueel dossier, waarbij het mogelijk is om elektronisch medische gegevens uit te wisselen tussen zorgverleners uit verschillende disciplines. De functionaliteit van het EPD is de uitwisseling van gegevens.
In eerste instantie wordt gestart met het Waarneemdossier Huisartsen (WDH) en het Elek-tronisch Medicatiedossier (EMD). Betrokken zorgverleners zijn apothekers, huisartsen en specialisten. In 2009 zijn alle betrokken zorgverleners aangesloten op dit landelijke systeem.

Het EKD JGZ is een automatiseringssysteem voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Het EKD JGZ ondersteunt het werk van de JGZ en zorgt er voor dat kinderen beter gevolgd kunnen worden. Betrokken zorgverleners zijn artsen en verpleegkundigen van de consultatiebureaus en GGD-en. Op 25 september jl. bent u op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen rond het EKD JGZ door de minister voor Jeugd en Gezin. Hij heeft daarbij aangegeven uiterlijk 1 november a.s. een beslissing te willen nemen over de te volgen route en u hierover zo spoedig mogelijk te informeren.

Subsidies NICTIZ
In het Algemeen Overleg is gevraagd naar de subsidies vanuit VWS in 2007 binnen het kader van de stimulering van ICT in de zorg naar NICTIZ. In 2007 heeft NICTIZ EUR 11,3 miljoen instellingssubsidie ontvangen. Deze subsidiemiddelen worden onder andere ingezet voor het beheer en onderhoud van het landelijk schakelpunt, operationele activiteiten in het kader van de pilot regio's (aansluitdiensten, kwalificatietrajecten, technische coördinatie, etc), nieuwe Aorta-releases en trajecten binnen het cluster Kennis en Advies. Daarnaast heeft NICTIZ dit jaar EUR 1 miljoen aan projectsubsidie ontvangen voor de verdere ontwikkeling van het landelijk EPD. Hieronder vallen het programma EMD plus en het programma Toegang Patiënt.

Tot slot
Zoals toegezegd tijdens het AO zal ik u met de volgende voortgangsrapportage in november informeren over de ontwikkelingen. Wanneer het GO-moment bekend is zal ik u tevens het tijdspad van de landelijke invoering en het toekomstperspectief schetsen. Volgens planning zal ik hier begin 2008 op terugkomen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink