EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl


15 oktober 2007

'evo en tln zien niets in voorstel wegbeprijzing vlaamse regering'

De Vlaamse regering wil naar Duits voorbeeld een kilometerheffing invoeren voor vrachtauto's. EVO en TLN reageren vol onbegrip op deze aankondiging. In Duitsland spekt de invoering van een heffing voor alleen het vrachtverkeer de staatskas, zonder dat files afnemen of het milieu verbetert.

Het principe de gebruiker betaalt, heeft alleen effect wanneer dit geldt voor alle weggebruikers. Een heffing die zich tot het vrachtverkeer beperkt, werkt niet.

Bovendien doet de Europese Commissie op dit moment nog onderzoek naar de kosten die het vrachtverkeer veroorzaakt, bijvoorbeeld de kosten van schermen voor geluidsreductie en kosten van aanleg en onderhoud van wegen. Het ligt voor de hand om de uitkomsten van die studie af te wachten. Lidstaten moeten vervolgens regelen dat hun systemen goed op elkaar aansluiten. Doen zij dit niet, dan kan het gevolg zijn dat een vrachtautochauffeur straks met 27 verschillende kastjes in de cabine de weg op moet.

Ten slotte wijzen EVO en TLN erop dat er allang een beprijzingsysteem is voor het vrachtverkeer waar ook de Benelux onder valt, te weten het Eurovignet. Een nieuw systeem mag in geen geval bovenop het Eurovignet komen.