AutoRai

Suzuki SX4 WRC bij debuut aan de finish

(10/15/2007)
Suzukiâs nieuwe rallywapen, de Suzuki SX4 WRC, is aan de finish gekomen van de loodzware Rallye de France - Tour de Corse, die vandaag eindigde in Ajaccio. De rally werd verreden over de typisch Corsicaanse wegen: wisselend asfaltwegdek, bochtige, smalle bergweggetjes en diverse scherpe hairpins.

Suzuki had één wedstrijdauto ingeschreven, toevertrouwd aan Nicolas Bernardi, als onderdeel van het uitgebreide ontwikkelingsprogramma van de Suzuki SX4 WRC. Ondanks het feit dat Bernardi de opdracht had gekregen de auto heelhuids aan de finish te brengen om zoveel mogelijk data te kunnen verzamelen, zette de Suzukirijder een aantal veelbelovende tijden op de klokken, net buiten de toptien. De Franse rally was ook de finaleronde van het Junior Rally Championship, dat werd gewonnen door P-G Andersson in een Suzuki Swift Super 1600.

Het Suzuki SX4 WRC-team Nicolas Bernardi en Jean-Marc Fortin was opgetogen de finish te hebben gehaald tijdens het debuut van de auto in het WRC. Ook waren zij onder de indruk van het potentieel van Suzukiâs nieuwste rallyauto. Het team heeft na drie loodzware rallydagen op het fraaie eiland in de Middellandse Zee veel bruikbare data verzameld voor de asfaltafstelling van de SX4 WRC.

De laatste dag kon de Suzuki weer aan de start verschijnen onder het SupeRally systeem nadat op de tweede dag een defecte brandstofinjector voor oponthoud zorgde. De laatste dag met vier klassementsproeven verliep probleemloos afgezien van een soms haperend hydraulisch systeem voor de versnellingsbak. Desondanks kon Bernardi de auto heelhuis aan de finish brengen met een goedgevulde data-recorder.

Nicolas Bernardi
Suzuki World Rally Team rijder Nicolas Bernardi had zich aan het stuur van de Suzuki SX4 WRC uitstekend vermaakt. âWij hebben een aantal zaken goed kunnen testen die wij tijdens voorgaande tests al hadden ontdekt. Op basis daarvan kunnen voor het seizoen 2008 enige belangrijke wijzigingen worden aangebracht. Vanmiddag had ik wat last van de versnellingsbak maar dat heeft mij er niet van weerhouden om enorm te genieten,â aldus Suzukiâs testrijder.

De Rallye de France op Corsica heeft volledig beantwoord aan de verwachtingen van het team en de ontwikkeling van de SX4 WRC zal dan ook van deze deelname profiteren. Nobuhiro Tajima, team manager van het Suzuki World Rally Team, becommentarieert: âWe zijn heel blij dat we deze volledig nieuwe auto aan de finish hebben kunnen brengen en dat was onze voornaamste doelstelling. En we hebben een goed beeld kunnen krijgen hoe we onze auto verder moeten fine-tunen."

De volgende rally van het Suzuki World Rally Team is de Rally Great Britain, die volledig onverhard is. De 16e ronde uit het FIA World Rally Championship wordt verreden van 30 november t/m 2 december. Dan zal het stuur van de SX4 WRC worden toevertrouwd aan Sebastian Lindholm, genavigeerd door Tomi Tuominen.