Gemeente Alkemade


Randstad 380 kV-verbinding gaat nieuwe inspraakronde in 15-10-2007

In de Randstad is een nieuwe hoogspanningsverbinding nodig. Die zogenaamde 'Randstad 380 kV-verbinding' moet ervoor zorgen dat er ook in de toekomst voldoende capaciteit is voor transport van elektriciteit en daarmee voor zekerheid in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Als dat niet gebeurt is de kans aanwezig dat door de stijgende vraag naar elektriciteit de stroom vaker uitvalt in de Randstad. Daarom heeft het kabinet besloten dat de verbinding er moet komen.

Een gedeelte van de verbinding komt te liggen tussen Beverwijk en Zoetermeer. Dit kan gevolgen hebben voor bewoners van dit gebied. Zij zullen de komende jaren te maken krijgen met de aanleg en aanwezigheid van hoogspanningsmasten in hun leefomgeving. De ministeries van Economische Zaken en VROM en TenneT, de beheerder van het elektriciteitsnet, zijn zich hiervan bewust en willen bewoners in dit gebied daarom vroeg en vaak in het proces betrekken. Zij maken graag gebruik van lokale kennis en ervaringen, zodat zij zo veel mogelijk rekening kunnen houden met de verschillende belangen. Gedurende het proces wordt intensief samengewerkt met de betrokken gemeenten. Ook steken de organisaties achter de Randstad 380 kV-verbinding veel energie in het informeren van bewoners. Zij hebben op verschillende momenten in het proces de mogelijkheid om hun mening te geven.

Eerder kon men zich uitspreken over het globale zoekgebied voor de verbinding. Hierop zijn veel reacties binnengekomen. Deze zijn meegenomen bij de definitieve bepaling van het globale zoekgebied. Binnen dit zoekgebied wordt gezocht naar specifieke tracés voor het nieuw aan te leggen net.

Vanaf 12 oktober is er een nieuw inspraakmoment. Dan verschijnt namelijk de startnotitie Randstad 380 kV-hoogspanningsverbinding Beverwijk - Zoetermeer. De startnotitie komt ter inzage te liggen op onder andere de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten. De startnotitie is ook op het internet beschikbaar: www.bureau-energieprojecten.nl.

De overheid gaat onderzoeken welke milieueffecten de hoogspanningsverbinding zou kunnen hebben. De startnotitie beschrijft welke verschillende alternatieve tracés onderzocht gaan worden en welke milieueffecten meegenomen worden in dit onderzoek. Vanaf 12 oktober tot en met 22 november kan iedereen hierop reageren. Bijvoorbeeld als u vindt dat een ander milieueffect ook meegenomen zou moeten worden of als u wilt dat ook een ander tracé onderzocht wordt. De plannen kunnen met name gevolgen hebben voor bewoners van de gemeenten Beverwijk, Velsen, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Alkemade, Jacobswoude, Leiderdorp, Rijnwoude, Zevenhuizen-Moerkapelle, Lansingerland en Zoetermeer. Daarom worden zij nadrukkelijk uitgenodigd om in te spreken.

Zoals gezegd vindt het kabinet het heel belangrijk dat betrokkenen goed geïnformeerd zijn en dat zij kunnen reageren op de plannen. Dit kan schriftelijk of telefonisch. Ook organiseren de ministeries van Economische Zaken en VROM samen met TenneT een aantal informatiebijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn op:
* woensdag 17 oktober - Stadhuis Zoetermeer, Frankrijklaan 6 te Zoetermeer;
* donderdag 18 oktober - Gemeentehuis Alkemade, Westeinde 1 te Roelofarendsveen;
* dinsdag 23 oktober - Raadhuis Haarlemmermeer, Raadhuisplein 1 te Hoofddorp;
* woensdag 24 oktober - Gemeentehuis Velsen, Plein 45 (ingang trouwzaal) te IJmuiden;
* maandag 29 oktober - Gemeentehuis Rijnwoude, Frederik van Eedenplein 4 te Hazerswoude-Rijndijk.

Van 19.00 uur tot 21.30 uur is de zaal open en kan iedereen (ook van buiten de gemeente) de informatiemarkt te bezoeken. Op alle avonden is informatie over het hele project beschikbaar, dus als u verhinderd bent op de avond die het dichtst bij uw woonadres is, kunt u ook een van de andere avonden bezoeken. Medewerkers van de Ministeries van EZ en VROM en van Tennet zijn beschikbaar om uw vragen te beantwoorden. Als u vervolgens wilt inspreken kunt u dus goed geïnformeerd een reactie geven.

Meer informatie over de inspraakprocedure is te vinden op www.bureau-energieprojecten.nl. U kunt ook bellen met Bureau Energieprojecten, telefoon 070 379 89 79. Adres: Inspraakpunt, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Alle informatie over de Randstad 380 kV-verbinding vindt u ook op www.randstad380kv.nl.

Bijlagen :
Kennisgeving Randstad 380kV Beverwijk-Zoetermeer.pdf http://www.gemeentealkemade.nl/gemeente/alkemade/nieuws.nsf/web/44BD895DFB5E1732C1257375002458B7/$file/Kennisgeving%20Randstad%20380kV%20Beverwijk-Zoetermeer.pdf