Politie Haaglanden

Persberichten 15 oktober

Haaglanden, 15-10-2007

Kaschba eindigt in mineur
Den Haag Het multiculturele festival Kaschba eindigde zondag 14 oktober min of meer in mineur. De eerste editie van de Kaschba in de Haagsche Schilderswijk verliep overdag in goede sfeer en deden zich tijdens het evenement geen bijzondere zaken voor. Na afloop, omstreeks 19.30 uur, ontstonden buiten het evenemententerrein in de omgeving van het Oranjeplein en de Hoefkade enkele ongeregeldheden. Enkele groepen jongeren bekogelden de politie met eieren en stenen. Door snel optreden konden verdere ongeregeldheden worden voorkomen. Drie verdachten (Hagenaars van 16, 25 en 46 jaar) werden aangehouden omdat zij weigerden aanwijzingen van de politie op te volgen. Een twaalfjarige verdachte uit Den Haag werd aangehouden omdat hij met stenen naar de politie gooide. In totaal hield de politie zes personen aan. Twee van hen zijn in verzekering gesteld en de vier andere zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Vrouwen stelen fietsen
Den Haag Een getuige zag in de nacht van zondag op maandag 15 oktober rond 02.00 uur een 19-jarige vrouw uit Leidschendam en een 25-jarige vrouw uit Den Haag fietsen stelen op het Aegonplein. De vrouwen droegen allebei een afgesloten fiets aan de hand. De politie hield de vrouwen aan, stelde de fietsen veilig op het politiebureau en gaf de dames een proces-verbaal.

Motoragent gewond geraakt
Den Haag - Tijdens diensttijd raakte op zondag 14 oktober rond 17.00 uur een 38-jarige Haagse motoragent gewond. De agent reed in de Naarderstraat achter een verdachte scooter aan toen hij tegen een lantarenpaal botste. Ambulancepersoneel vervoerde de motoragent naar het ziekenhuis. Na behandeling aan een gebroken vinger, een scheurtje in de pols en met een wekadvies voor een hersenschudding kon de motoragent weer naar huis.

Wit poeder
Den Haag - De politie hield op maandag 15 oktober om 3.15 uur een 29-jarige Hagenaar aan voor het bezit van narcotica. Bij het stoppen voor het stoplicht zag een agent de man in een taxi met wit poeder op zijn hand een snuifbeweging maken. Hierop verzocht de agent de taxichauffeur zijn voertuig aan de kant te zetten. Bij de het fouilleren van de passagier trof de agent twee zakjes (ponypacks) met harddrugs aan. De taxichauffeur verklaarde dat hij de man had verzocht om in zijn taxi niet te gebruiken, maar hieraan gaf hij geen gehoor. De Hagenaar werd meegenomen naar het politiebureau.

Hagenaar helpt bij aanhouding fietsendief
Den Haag - Dankzij een oplettende burger hield de politie op zondag 14 oktober om 16.15 uur een fietsendief op heterdaad aan. Een 18-jarige Hagenaar waarschuwde op het Lorentzplein agenten dat er in de Miquelstraat een fiets werd gestolen. Aangekomen in de Miquelstraat bleek inderdaad dat een 37-jarige Hagenaar bezig was met het losknippen van een slot. Toen de agenten hem hierop aanspraken, probeerde hij vluchten. Hij kwam echter niet ver en werd meegenomen naar het politiebureau.

Rijden zonder rijbewijs
Den Haag - Tijdens een snelheidscontrole op zondag 14 oktober op de Maanweg hield de politie om 21.45 uur een 34-jarige Hagenaar aan. De man reed 84 km/u op een weg waar 50 km/u is toegestaan. Tijdens de staandehouding bleek dat de man ook niet in het bezit was van een rijbewijs. Hij kreeg voor zowel het te hard rijden als het rijden zonder rijbewijs een bekeuring.

Hardleerse bestuurder
Den Haag Een hardleerse bestuurder van 47 jaar uit Den Haag, kreeg maandagmorgen 15 oktober twee keer een bekeuring voor rijden onder invloed. Surveillerende agenten zagen rond middernacht een auto plotseling stoppen op de Visafslagweg omdat hij de bocht miste. De bestuurder werd aangehouden en blies 390 ugl. Met een proces-verbaal en een rijverbod van 3 uur op zak, mocht hij weer naar huis. Niet veel later viel het de agenten op, dat de auto van de man verdwenen was van de plaats waar hij deze had achtergelaten. Enkele uren later, omstreeks 03.00 uur, werd de man wederom aan de kant gezet omdat hij slingerend reed en bij het nemen van een bocht op de verkeerde weghelft belandde. Op het politiebureau blies hij 295 ugl. Hij kreeg nogmaals een proces-verbaal voor rijden onder invloed, dit keer aangevuld met een proces-verbaal voor het rijden tijdens een rijverbod.

Man aangehouden voor huiselijk geweld
s-Gravenzande Politie Haaglanden hield zondagavond omstreeks 19.00 uur een 76-jarige man uit s-Gravenzande aan voor de mishandeling van zijn 71-jarige echtgenote. De vrouw had de politie gebeld, die de man vervolgens aanhield in zijn woning en in verzekering stelde. Politie Haaglanden werkt met partners samen om huiselijk geweld aan te pakken en het probleem inzichtelijk te maken. De partners zijn onder andere het Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties zoals 'De Waag'. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Autowielen gestolen
Voorburg Een 60-jarige bewoner van het Klaverweide keek op zondagmorgen 14 oktober raar op toen hij vanuit zijn woning naar zijn in de straat geparkeerde auto keek. Alle vier de wielen waren van de Opel Tigra verwijderd. De politie roept getuigen van deze diefstal op zich te melden via 0900-8844. Anoniem bellen kan ook via het telefoonnummer 0800-7000.

Geweld binnenshuis
Leidschendam De politie hield op zondag 14 oktober omstreeks 05.30 uur een 41-jarige Leidschendammer aan. De man had kort daarvoor zijn echtgenote mishandeld. Door de politie wordt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol opgetreden. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl ) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Fikse boete
Rijswijk Een 25-jarige Pool moest zondagavond 14 oktober een flink geldbedrag betalen omdat hij met 105 km/u over de Prinses Beatrixlaan reed. Tijdens een snelheidscontrole met de laser zagen agenten de man omstreeks 22.00 uur met hoge snelheid aan komen rijden. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De officier van justitie bepaalde dat de man na betaling van 430 euro zijn rijbewijs weer terug kreeg. De man betaalde de boete en mocht weer naar huis.

Geweld op voetbalveld
Rijswijk Een voetbalwedstrijd aan de Huis de Landelelaan haalde zondag 14 oktober het einde niet. Om 11.40 uur staakte de scheidsrechter de wedstrijd nadat een 40-jarige voetballer een 26-jarige tegenstander in het gezicht sloeg. Politieagenten die een onderzoek instelden, hielden de 40-jarige aan. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Door het lint
Voorburg Een 41-jarige Hagenaar was op zondag 14 oktober omstreeks 21.45 uur uit op een confrontatie toen hij zijn ex-vrouw in Voorburg opzocht. Hij wilde een maaltijd voorgeschoteld krijgen, maar toen zij daaraan niet voldeed sloeg de vlam in de pan. Hij bedreigde haar met een mes en toen hij met veel pijn en moeite de deur werd gewezen, richtte hij zijn aandacht op de auto van de vrouw. Met het mes bracht hij meerdere krassen op de auto aan. De man werd aangehouden en ingesloten in het politiebureau. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Dat is dus geen grap
Delft Drie studenten probeerden zondagavond 14 oktober om 21.40 uur een stunt uit te halen op de Phoenixstraat. Een buurtbewoner zag drie mannen met bivakmutsen op morrelen aan geparkeerde auto en belde de politie. De mannen renden weg en klommen via de parkeergarage op het dak van een nabijgelegen studentenvereniging en gingen daar binnen. De politieagenten kregen via de sleutelhouder van de vereniging toegang en hielden daar drie Delftenaren (20 en 21 jaar) aan. De drie bleken lid van de vereniging en wilden een grap uithalen. De agenten maakten hen duidelijk dat dit soort grappen strafbaar zijn en gaven het drietal een proces-verbaal.

Scooterdief in de schijnwerpers
Delft Een fietser reageerde zondag 14 oktober om 02.15 uur wel heel opvallend toen hij twee surveillerende agenten zag op de Chopinlaan. Hij gooide zijn fiets neer en rende weg. De agenten zetten de achtervolging in, waarbij een agent zich in de bosschages op de Haydenlaan verborg. Op het moment dat de verdachte langs kwam rennen, scheen de agent zijn zaklamp op de verdachte en hield hem aan. De 22-jarige fietser vervoerde in de fietstassen van fiets die hij achterliet onderdelen van een scooter. Die onderdelen bleken van diefstal afkomstig en de man kreeg daarvoor een proces-verbaal.

Met twee biervaatjes onder de arm
Delft Getuigen belden zondag 14 oktober om 13.20 uur de politie nadat een man bij een supermarkt twee vaatjes bier niet had afgerekend. Personeel van de supermarkt liep de man achterna en vroeg op het Bastiaanplein of de man de vaatjes had betaald. Hij vertelde dat dat niet het geval was, waarop agenten even later de 38-jarige man uit Delft aanhielden.

57 alcoholcontroles
Pijnacker De politie voerde zondag 14 oktober tussen 19.00 en 20.00 uur een alcoholcontrole uit de Gildeweg. 57 Bestuurders moesten blazen, waarvan éen beginnend bestuurder boven de limiet zat. De grens voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl. Voor beginnend bestuurders geldt strengere wetgeving, voor hen ligt de grens op 88 ugl.

Te veel op: rijbewijs kwijt
Zoetermeer Een 29-jarige man uit Zoetermeer raakte zondag 14 oktober zijn rijbewijs kwijt omdat hij te veel gedronken had en toch in de auto stapte. Agenten controleerden hem om 20.45 uur op de Natuursteenlaan, waar hij 640 ugl blies. De grens voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl. Voor beginnend bestuurders geldt strengere wetgeving, voor hen ligt de grens op 88 ugl.

Verdachten zware mishandeling aangehouden
Zoetermeer De recherche van Bureau Zoetermeer hield maandagochtend vroeg 15 oktober vijf verdachten (22 en 29 jaar) aan op verdenking van betrokkenheid bij een zware mishandeling. In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 september 2007 vond er een vechtpartij plaats in discotheek Amphion te Zoetermeer. Een 25 jarige Zoetermeerder werd daarbij door een groep belaagd en raakte daarbij blind aan een oog. Naar aanleiding van de vechtpartij stelde de politie een onderzoek in dat uiteindelijk resulteerde in de aanhouding van het vijftal. Alle verdachten komen uit Zoetermeer. De recherche sluit meerdere aanhoudingen niet uit.