Vilans


Kiezen delen

Vilans publicatie over
Kiezen delen

8 oktober 2007 Zeggenschap over je eigen leven hebben en kunnen kiezen zijn essentiële voorwaarden om een goede kwaliteit van het bestaan te ervaren. Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt dit net als voor ieder ander. Professionele begeleiders die ondersteuning bieden aan cliënten met een verstandelijke beperking werken zo veel mogelijk vanuit dat uitgangspunt. Maar wat doe je als begeleider wanneer een cliënt keuzes maakt die uiteindelijk schadelijk of nadelig voor hem zijn? De nieuwe Vilans-publicatie Kiezen delen biedt begeleiders en ondersteuners van mensen met een verstandelijke handicap handvatten om hen te helpen met het maken van keuzes.

In de praktijk

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt uitgelegd hoe je als begeleider een goede balans kunt vinden tussen ondersteuning (zorg) en autonomie, tussen beschermen en loslaten. Neem bijvoorbeeld Rudolf. Rudolf is 21 jaar en heeft een licht verstandelijke beperking. Hij fiets heel graag en weet redelijk goed de weg. Dus als hij gaat fietsen komt hij meestal wel weer terug. Maar niet altijd, want Rudolf weet niet overal de weg en ondanks dat hij kan klokkijken lukt het hem niet om op tijd terug te keren. Niet omdat hij niet wil, maar omdat hij niet kan. Als Rudolf ergens fiets en hij kent de weg niet, dan keert hij niet om, maar blijft doorfietsen. Zijn familie en begeleiders maken zich ernstige zorgen wanneer hij niet op tijd terug is. Begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking komen dit soort situaties dagelijks tegen.

Betrokken

Professionele begeleiders hebben de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat hun cliënt niet in ernstige problemen komt. Aan de andere kant moeten ze er voor zorgen dat de cliënt zoveel mogelijk zijn eigen leven kan inrichten. Hoe kun je betrokken zijn en je professionele houding waarmaken en tegelijkertijd de cliënt zijn eigen keuzes laten maken? Dat vraagt om een andere houding dan je als begeleider gewend bent. Het is de kunst de cliënt ruimte te geven voor het maken van eigen keuzes, maar tegelijk heb je ook de verantwoordelijkheid voor zijn welzijn.

Bestellen

Kiezen delen. Over keuzes maken, ondersteuning, leren en probeerruimte is geschreven door Willem de Ruiter, Daan Flikweert en Henriëtte Ruigrok, en kost 8,50,-. Te bestellen via de webwinkel van Vilans of bij Adrepak, Postbus 45666, 2504 BB Den Haag, telefoon (070) 359 07 20, fax (070) 359 07 01,
e-mail vilans@adrepak.nl. ISBN 978-90-8839-005-0.