Vilans


Nieuwe Vilans-website Diversiteit in langdurige zorg

Utrecht, 11 oktober Op 11 oktober is de Vilans-website Diversiteit in de langdurige zorg online gegaan. Projectleiders, kwaliteitsmedewerkers en zorgmanagers vinden op deze site inhoudelijke informatie over diversiteit. Daarnaast biedt de site praktijkvoorbeelden van diversiteit in de langdurige zorg en direct toepasbare werkwijzen. Een belangrijk onderdeel van de website is het webdossier interculturaliteit. Voor dit webdossier werkt Vilans samen met ActiZ: het dossier bevat de ervaringen van het ActiZ-project Op weg naar een interculturele ouderenzorg. De website is te vinden via www.vilans.nl/diversiteitinlangdurigezorg/.

Diversiteit in al zijn vormen

Individualisering, immigratie en modernisering hebben de diversiteit in onze samenleving vergroot. Deze veranderingen hebben gevolgen voor het zorgaanbod en voor het personeelsbeleid in de zorgsector. Vilans vindt het daarom belangrijk aandacht te hebben voor diversiteit in de langdurige zorg, in al zijn vormen: diversiteit in geslacht, geaardheid, leeftijd, ziekte of beperking en cultuur. Op de nieuwe website gaat de aandacht in eerste instantie vooral uit naar interculturaliteit.

Urgenter

Aandacht hebben voor interculturaliteit in de zorg houdt concreet in: het zorgaanbod afstemmen op de specifieke vragen van oudere migranten, maar ook een aantrekkelijke werkplek bieden aan allochtone arbeidskrachten. Door de vergrijzing van allochtone ouderen en het dreigende tekort aan werknemers in de zorg wordt deze opgave steeds urgenter.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb zegt dan ook over het project Op weg naar een interculturele ouderenzorg : Ik ben blij met dit initiatief. Voor werkgevers is de tijd echt voorbij dat alleen mensen jonger dan 35 jaar interessant zijn. Ook allochtonen, ouderen en gedeeltelijk arbeidsgehandicapten kunnen een aanwinst zijn voor uw personeelsbestand. () De ervaring leert dat een divers samengestelde organisatie goede prestaties levert."