Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave maandag 15 oktober

* VIJF MANNEN AANGEHOUDEN OPENLIJKE GEWELDPLEGING

ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft vijf mannen aangehouden die verdacht worden van openlijke geweldpleging. Zondagmorgen rond half vier kreeg de politie melding van een oplettende getuige dat er in een steegje, de Ammanstraat, een vechtpartij zou zijn tussen vijf jongeren waarbij wellicht gestoken zou worden. De gewaarschuwde agenten hielden het vijftal aan en brachten hen over naar een politiebureau, waar ze werden ingesloten voor nader onderzoek. Eén van hen (een 28-jarige Rotterdammer) had een lichte verwonding, een sneetje, op zijn rug, vermoedelijk veroorzaakt door een scherp voorwerp. Bij twee van de verdachten (een 18- en 24-jarige Rotterdammer) troffen agenten een mes aan. De vechtersbazen zijn overgebracht naar een politiebureau voor nader onderzoek. De drie anderen, twee Rotterdammers van 20 en 28 jaar (de gewonde) en een 33-jarige man uit Weert, verklaren dat ze langs het tweetal liepen, waarna een onenigheid ontstond, die ontaardde in een vechtpartij. De politie onderzoekt de toedracht van de vechtpartij.

Getuigenoproep
De oplettende getuige die de politieagenten alarmeerde op het Stadhuisplein wordt gevraagd zich te melden bij de recherche van politiedistrict Rotterdam-Centrum via 0900-8844. De getuige kan belangrijke informatie hebben voor het onderzoek. De getuige maakte stekende bewegingen om het politiepersoneel kenbaar te maken dat er gestoken zou worden.

Uitgave zondag 14 oktober

* INCIDENTEN ROTTERDAM BERUSTEN OP TOEVALLIGHEID

REGIO ROTTERDAM-RIJNMOND - De politie Rotterdam-Rijnmond benadrukt dat de diverse incidenten die afgelopen vrijdag en zaterdag in de regio Rotterdam-Rijnmond hebben plaatsgevonden berusten op toeval. Dit als reactie op vragen van enkele journalisten. Belangrijke criminaliteitscijfers hebben afgelopen maanden nog steeds een daling vertoond en de bundeling van de incidenten afgelopen vrijdag en zaterdag vormt daarop een uitzondering. Daarnaast heeft een groot deel van de incidenten een relationeel karakter waarbij de verdachten elkaar kenden. Er was sprake van langer lopende conflicten die escaleerden. Er is ook geen verband met het Suikerfeest. De nacht van zaterdag op zondag en de daarop volgende dag in de regio Rotterdam-Rijnmond is weer rustig verlopen.


* GROTE CONTROLE IN PENDRECHT
ROTTERDAM-ZUID / PENDRECHT - De politie heeft vrijdag een grote controle uitgevoerd in Pendrecht. Bij deze inzet werd naast medewerkers van het wijkteam Charlois en Zuidwijk/Pendrecht ondermeer ook de bereden brigade met paarden en de politieverkeersdienst met motorrijders ingezet. In de ochtenduren is de controle voornamelijk gericht op de wijk Carnisse, in de middaguren werd het accent verlegd richting Plein 1953 en omgeving. Ook bewoners konden gedurende de actie informatie en reacties geven aan politiemensen. Dit leidde tot complimenten over de actie en tot nieuwe aanknopingspunten voor een volgende controle. Gedurende de actie zijn 10 horeca-instellingen gecontroleerd en 58 bekeuringen uitgedeeld voor ondermeer fietsen op het trottoir, fout parkeren en het niet-gebruiken van de autogordel. Er is ook een bekeuring uitgedeeld aan een coffeeshop. Twee auto's zijn buitengebruik gesteld tijdens een ANPR-controle. Tenslotte gingen agenten langs de woonhuizen van mensen die openstaande boetes hadden. In totaal is 730 euro betaald voor openstaande bekeuringen en een voertuig is in beslag genomen vanwege een openstaande boete van 2200 euro.


* POLITIE ONDERZOEKT EENZIJDIG ONGEVAL
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie onderzoekt de toedracht van eenzijdig ongeval waarbij een 40-jarige Rotterdamse scooterrijder om het leven kwam. Rond negen uur op zondagochtend reed een scooterrijder op het fietspad op de Schiedamsedijk. Ter hoogte van een hotel (vlak bij metrostation Leuvehaven) raakte hij tijdens het rijden een stoeprand en botste tegen een reclamebord en raakte ernstig gewond. Ambulancepersoneel vervoerde de man naar het nabijgelegen Erasmus MC, waarna hij later in het ziekenhuis overleed. Agenten brachten de partner van de man op de hoogte. Politiemensen onderzoeken de toedracht van het ongeluk.


* WINKELDIEVEN NA GROTE ZOEKTOCHT AANGEHOUDEN

BERKEL EN RODENRIJS - De politie heeft twee verdachten aangehouden die verdacht worden van diefstal uit een winkel aan de Rozenoord. Zaterdagmiddag rond kwart over vier kreeg de politie melding van een diefstal in een winkel in Berkel en Rodenrijs. De verdachten waren weggelopen richting station Berkel en Rodenrijs. Diverse agenten in politieauto's startten een onderzoek in de omgeving. Daarbij heeft een agent ook nog een fiets gevorderd van een voorbijganger om de achtervolging in te zetten. Uiteindelijk hielden politiemensen de twee aan langs het spoor bij de Ratelaarweg in Rotterdam. Ze brachten de Rotterdammers in de leeftijd van 14 jaar oud over naar een politiebureau waar ze werden ingesloten voor nader onderzoek.


* DIVERSE ACTIES IN NOORD
ROTTERDAM-NOORD - De politie van district Noord heeft diverse acties uitgevoerd op enkele locaties in een periode van 24 uur. Van vrijdagmorgen vijf uur tot zaterdagmorgen vijf uur werden ongeveer 350 politiemedewerkers ingezet voor diverse acties gericht op veiligheid. De acties leverden diverse positieve reacties op van bewoners, maar ook van diverse ketenpartners.

Innen van onbetaalde boetes
Vanaf vrijdagochtend vijf uur zijn ongeveer 200 adressen bezocht om openstaande boetes te innen bij de mensen thuis. In totaal inden agenten ruim 12.000 euro. Agenten hielden 6 personen aan en brachten hen over naar een politiebureau waar ze werden ingesloten.

Opsporen, aanhouden en voorgeleiden
Vanaf vrijdagochtend vijf uur werden ook adressen bezocht waar verdachten moesten worden opgehaald voor arrestatie. Bij zes woningen werden invallen gedaan door de ROG (regionale ondersteuningsgroep van de politie) die in totaal twee aanhoudingen opleverden terzake geweldsdelicten en voor de Wet Wapens en Munitie.

Acties Jeugd en Schoolverzuim
(zie eerder verspreid persbericht)

Acties Jeugd en Pleinen / fietsendiefstal en Heling (zie eerder verspreid persbericht)

Pinpasfraude voorkomen
Medewerkers van de afdeling Intake en Service (waar ook aangiftes worden opgenomen) hebben vanaf tien uur 's morgens voorlichting en preventie-adviezen gegeven aan ouderen hoe zijn pinpasfraude en babbeltrucs kunnen tegengaan. Er zijn folders uitgedeeld op de weekmarkt van Schiebroek. Daarnaast lichtte het politieteam ongeveer 300 (55+) bewoners voor in een aantal woonzorgcentra en aanleunwoningen. Er werd contact gemaakt en vragen beantwoord.

Nazorg Slachtoffers
Door de medewerkers van Intake en Service werden 96 slachtoffers gebeld en met 41 contact gemaakt. Ze zijn slachtoffer geweest van misdrijven en er werd gevraagd hoe het met ze ging.

ANPR acties
Vanaf twee uur 's middags werd de ANPR camera ingezet. Politieagenten controleerden ondermeer op openstaande boetes, belastingschulden en onverzekerd rijden. Agenten schreven 58 bekeuringen uit. 11 mensen werden aangehouden ondermeer voor openstaande boetes, waar 1 er nog een gevangenisstraf van 120 dagen open had staan. 3 mensen kregen een boete voor het rijden zonder rijbewijs of reden met een ingetrokken rijbewijs. De Rijksbelastingen inden voor een bedrag van ruim 27.000 euro en de Gemeentelijke belastingen inden een bedrag van ruim 32.000 euro.

Horeca acties
Vanaf vier uur 's middags werden diverse horecaacties uitgevoerd in 12 horecainstelling voornamelijk in het Oude Noorden en de omgeving van de Walenburgerweg. Agenten werkten samen met de Arbeidsinspectie en van de Vreemdelingendienst. De controles richtten zich met name op overlast, vereiste vergunningen en illegale arbeid. Over het algemeen voldeden de instellingen aan de eisen. Er werd een bestuurlijke waarschuwing gegeven voor het niet-aanwezig zijn van de beheerder. Er volgt nog een vervolgonderzoek door de Sociale Dienst. Op 1 locatie werd een vrouw aangetroffen zonder verblijfvergunning. Er is een man aangehouden die geen ID bij zich droeg. Er is ook een nog restaurant gesloten, genaamd Halal Food.

Acties vernielingen
Vanaf negen uur 's avonds werd diverse acties uitgevoerd om vernielingen tegen te gaan. Verschillende locaties werden in de gaten gehouden door herkenbare, maar ook onherkenbare agenten op de fiets, lopend of met de auto. In Bergschenhoek werd een verdachte voor vernieling aangehouden. Jongeren werden aangesproken en in totaal deelden agenten 1500 flyers uit, ook aan autobezitters. Vervolgactie kan zijn dat automobilisten die hun spiegels inklappen als hun auto geparkeerd wordt, gecomplimenteerd worden voor de medewerking. 64 horecainstellingen werden gecontroleerd op hun sluitingstijd, waarbij politiemensen twee bekeuringen uitdeelden aan instellingen.