Gemeente Spijkenisse


Opnieuw forse daling bijstandsgerechtigden in Spijkenisse

15 oktober 2007

Het aantal mensen in Spijkenisse met een bijstandsuitkering is in 2007 afgenomen van 1865 eind 2006 tot 1708 personen eind september dit jaar. Dit is een daling van 8,4%. Dit resultaat is het gevolg van de speciale aandacht die de gemeente Spijkenisse heeft voor jongeren, de extra inzet om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen en een strengere controle bij de `poort'.

De doelstelling was dat aan het eind van dit jaar het aantal mensen met een bijstandsuitkering gedaald is naar 1798. Dit aantal wordt ruimschoots gehaald.

Om mensen sneller aan het werk te helpen, biedt de gemeente korte trainingen, scholingstrajecten maar ook meer specifieke programma's aan. Zo kan men via de gemeente een veiligheidscertificaat halen, maar ook een cursus voor administratief medewerker, lasser of beveiliger volgen. De gemeente biedt daarnaast trajecten aan voor mensen met een arbeidshandicap, voor alleenstaande ouders of inburgeraars. Ook kunnen maatwerktrajecten worden samengesteld, en kunnen mensen zelf hun traject inkopen met een eigen budget. Voor mensen die met meerdere problemen te kampen hebben biedt de gemeente waar nodig schuldhulpverlening, verslavingszorg of een sportprogramma om de lichamelijke conditie te verbeteren.

Jongeren aan het werk of naar school
De gemeente besteedt veel aandacht aan jongeren van 18 tot 25 jaar. Het aantal jongeren met een bijstandsuitkering is dit jaar tot en met september met maar liefst 22,6% gedaald. De gemeente heeft speciaal voor jongeren twee klantmanagers, die nauw samenwerken met andere instellingen in het Jongerenloket. Dankzij deze samenwerking kunnen jongeren veel sneller worden geholpen met een opleiding of werk.

De gemeente streeft ernaar om op 1 januari 2010 nog 1500 mensen met een bijstandsuitkering te hebben. Dat is een afname van 25% gedurende deze collegeperiode. Wethouder Hanneke Hamerslag: "We willen iedereen die kan werken, aan het werk helpen. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is sinds begin 2006 gedaald van 2012 naar 1708 cliënten, een fantastisch resultaat. Zeker voor de mensen zelf, want werken betekent een eigen inkomen en een eigen verantwoordelijkheid. Dat vergroot het gevoel van eigenwaarde."