Gemeente Den Haag

Onderzoek onder 151 Haagse basisscholen laat zien dat de Haagse basisscholen een afspiegeling zijn van de wijk waarin deze scholen gevestigd zijn. In de witte wijken zijn de scholen overwegend wit en in de zwarte wijken zijn de basisscholen voornamelijk zwart.

Sander Dekker, wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport: "Gedwongen spreiding van leerlingen over de stad werkt niet en is niet wenselijk. Wil je verschillende culturen samenbrengen in het basisonderwijs dan zul je anders moeten bouwen in de wijken. Gemengde scholen ontstaan in gemengde wijken."

Er zijn vier Haagse wijken, waar de scholen niet zo'n goede afspiegeling vormen van de wijk. Het gaat om het Valkenboskwartier, het Regentessekwartier, het Zeeheldenkwartier en Centrum. Daarom wil het college van Burgemeester en wethouders in deze wijken ouderinitiatieven stimuleren die er op gericht zijn kinderen in de eigen wijk naar de basisschool te laten gaan.

Het college wil ontmoetingen tussen leerlingen met een verschillende culturele achtergrond stimuleren. Schoolbesturen en scholen worden daarom uitgenodigd om te komen met concrete voorstellen voor dergelijke ontmoetingen.