Programma Elektronische Provincies


Ruimtelijke plannen overheid online (10 oktober 2007)

Vanaf 1 juli 2008 komen alle nieuwe plannen van ruimtelijke ordening online beschikbaar via een landelijk webportaal: Ruimtelijke Ordening Online.

Burgers, bedrijven en overheden kunnen vanaf juli volgend jaar de volledige en actuele planologische situatie bekijken van iedere locatie in Nederland. Op initiatief van het ministerie van VROM gaat wordt daarvoor een uitgebreide webportaal gebouwd, die de naam Ruimtelijke Ordening Online (RO-Online) draagt. Gebruikers krijgen een interactieve kaart te zien waarop ze ruimtelijke plannen, zoals gemeentelijke bestemmingsplannen, kunnen raadplegen.

Overheidsinstanties kunnen de portal gebruiken bij hun werkprocessen. Zo is het voor Rijk, provincies en gemeenten mogelijk om op verschillende niveaus bestemmingsplannen te toetsen op tegenstrijdigheden. Ook kan de portal gebruikt worden bij het afstemmen en opstellen van nieuwe ruimtelijke plannen en infrastructurele projecten van Rijkswaterstaat.

Het project vervangt de archieven met analoge plannen. Dit is conform de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) die op 1 juli 2008 in werking treedt. Deze wet verplicht gemeenten, provincies en rijksoverheid hun bestemmingsplannen en andere ruimtelijke plannen volgens de standaarden digitaal beschikbaar te stellen. Het digitale ruimtelijke plan krijgt vanaf die datum de status van het originele plan. Om ervaring op te doen met RO-Online kunnen overheidsinstellingen vanaf januari 2008 hun niet-originele plannen vast digitaal beschikbaar stellen.

Het webportaal is vanaf juli volgend jaar te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Bron: Computable.nl